- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Αμαζόνιος: «Θα αγωνιστώ μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μου»
Αυτόχθονες της φυλής Mura μιλούν για την καταστροφή της γης τους
Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο χάνει σταδιακά την ικανότητά του να απορροφά τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα της Γης.
Μέλη της φυλής αυτοχθόνων του Αμαζονίου Mura ορκίζονται να υπερασπιστούν τη γης τους, καθώς οι φλόγες καταπίνουν το τροπικό δάσος και πνεύμονα του πλανήτη.
Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο χάνει σταδιακά την ικανότητά του να απορροφά τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα της Γης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για να επιβραδυνθεί η ταχύτητα της κλιματικής αλλαγής.
Ο Αμαζόνιος είναι το σπίτι περίπου τριών εκατομμυρίων της χλωρίδας και της πανίδας αλλά και ενός εκατομμυρίου αυτοχθόνων.
«Είναι καταστροφή», λέει στην κάμερα του BBC μέλος της φυλής Mura, «αν χρειαστεί θα αγωνιστώ και παλέψω μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μου», συμπληρώνει.
«Όλα αυτά τα χρόνια αντιστεκόμαστε. Όταν δημιουργήθηκε η πρόσβαση από το οδικό δίκτυο, όταν ήρθε το ρεύμα, τότε ξεκίνησε η εισβολή. Κάθε μέρα αποψιλώνουν το δάσος, κάθε μέρα κόβουν δέντρα. Στεναχωριόμαστε γιατί το δάσος πεθαίνει συνέχεια», λέει ένας άλλο μέλος της ίδιας φυλής. Και καταλήγει: «Ο κόσμος χρειάζεται τον Αμαζόνιο για την κλιματική αλλαγή. Εμείς χρειαζόμαστε το δάσος για τα παιδιά μας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.