- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Κρίση στην Ιταλία. Την παραίτησή του από πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα υποβάλει ο Τζουζέπε Κόντε. Κατηγόρησε για ανευθυνότητα τον Σαλβίνι.
Την παραίτησή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα ανακοίνωσε πως θα υποβάλει στον Ιταλό πρόεδρο ο Τζουζέπε Κόντε, μετά τη συζήτηση στο κοινοβούλιο και την ομιλία του στην ιταλική Γερουσία, όπου εκφώνησε μια πολύ σκληρή ομιλία κατά του άλλοτε κυβερνητικού του εταίρου Ματέο Σαλβίνι.
Νωρίτερα σήμερα, ο Κόντε κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ότι ήταν «ανεύθυνος» και ότι «εργάστηκε μόνο για τα δικά του συμφέροντα και αυτά του κόμματός του», προκαλώντας την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στις 8 Αυγούστου.
Σε επίσημη ομιλία στη Γερουσία, ο επικεφαλής της κυβέρνησης κατηγόρησε τον Σαλβίνι, που είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ότι «θέτει σε πολύ σοβαρούς κινδύνους τη χώρα μας» τονίζοντας κυρίως τον κίνδυνο πολλαπλών αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία.
Νωρίτερα, ο Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλής του κυβερνώντος Κινήματος Πέντε Αστέρων άφησε να εννοηθεί ότι επίκειται το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία με μια ανάρτηση στο Facebook όπου ευχαριστούσε τον Τζουζέπε Κόντε. «Ό,τι κι αν συμβεί, ήθελα να σας πω ότι ήταν τιμή μας να εργαστούμε μαζί σε αυτή την κυβέρνηση», ανέφερε ο Ντι Μάιο, που μέχρι να διαλυθεί κι επίσημα ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί
Μετά την υποβολή της παραίτησης του Τζουζέπε Κόντε στον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα να ξεκινήσει επίσημες διαβουλεύσεις με τα κόμματα για να δει αν μπορεί να σχηματιστεί ένας νέος συνασπισμός. Σε περίπτωση αποτυχίας, θα διαλύσει το Κοινοβούλιο.
Ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι έχει ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τρεισήμισι χρόνια πριν από την προγραμματισμένη διεξαγωγή της, έχοντας την πεποίθηση ότι η αυξανόμενη δημοτικότητά του στις δημοσκοπήσεις θα τον οδηγήσει στην εξουσία και θα στείλει στην αντιπολίτευση το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Ο Ντι Μάιο είπε πως οι βουλευτές των Πέντε Αστέρων θα υποστηρίξουν τον Κόντε, καθηγητή Νομικής χωρίς πολιτική ένταξη. «Ο καθένας από εμάς γνωρίζει ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», έγραψε ο Ντι Μάιο σε ανάρτηση στο Facebook.
«Η Λέγκα θα πρέπει να απαντήσει για τη λανθασμένη απόφασή της να τα χαλάσει όλα, προκαλώντας κυβερνητική κρίση στα μέσα Αυγούστου... απλώς και μόνο για να κυνηγήσει τις δημοσκοπήσεις», πρόσθεσε.
Πολιτικές πηγές δήλωσαν χθες Δευτέρα στο πρακτορείο Reuters πως το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας είχε «καλές», αρχικές επαφές με τα Πέντε Αστέρια για το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός νέου συνασπισμού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.