Κοσμος

Αλάσκα: Πωλείται για 7 εκατ. - Ενδιαφέρεται κανείς;

Η ιστορία πριν τον Τραμπ - Πόσες φορές αγόρασαν γη οι Αμερικανοί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλάσκα
Αλάσκα / © Pixabay

Mια ιστορική αναδρομή του BBC σε όλες τις φορές που οι Αμερικανοί αγόρασαν τη γη άλλων. Αφορμή το όνειρο του Τραμπ να αγοράσει τη... Γροιλανδία.

Με αφορμή τη δημοσίευση της Ουάσινγκτον Ποστ για τον διακαή πόθο του Ντόναλντ Τραμπ να αγοράσει τη Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, πριν γίνει ένοικος του Λευκού Οίκου, το BBC κάνει μια ιστορική αναδρομή σε όλες τις φορές που οι Αμερικανοί αγόρασαν τη γη άλλων.

1. Η αγορά της Λουιζιάνας το 1808: Έναντι 15 εκατ. δολαρίων. Το εν λόγω προσαρμοσμένο στις σημερινές πληθωριστικές τάσεις αντιστοιχεί σε 340 εκατ. δολάρια, όσο κοστίζουν δύο θέρετρα στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας.

2. Η αγορά της Αλάσκας το 1867: κόστος 7,2 εκατ. δολάρια τότε. Η σημερινή της αξίας υπολογίζεται στα 125 εκατ. δολάρια. Καλή συμφωνία; «Απίστευτη»! Μόνο οι εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου αποδίδουν περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια!!

3. Η εκχώρηση του Μεξικού το 1848 που συμπεριελάμβανε την Καλιφόρνια, την Γιούτα, τη Νεβάδα και άλλες περιοχές. Κόστος: 15 εκατ. δολάρια. Σημερινή αξία: 487 εκατ. δολάρια. Με το ποσό θα κατασκευάζονταν 42 μίλια από το Τείχος του Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό.

4. Νησιά Μάρσαλ. Η τελευταία έκταση γης που αγοράστηκε από τις ΗΠΑ το 1947.

Το BBC καταλήγει υπενθυμίζοντας η Γροιλανδία δεν πωλείται. 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ