- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Πέθανε ο τετραπληγικός ασθενής Βενσάν Λαμπέρ. Ήταν επί 11 χρόνια σε κατάσταση φυτού.
Πέθανε σήμερα το πρωί ο τεραπληγικός καθηλωμένος επί 11 χρόνια σε κατάσταση φυτού ασθενής Βενσάν Λαμπέρ μετά την οριστική διακοπή κάθε φροντίδας την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσαν μέλη της οικογενείας του.
«Ο Βενσάν πέθανε στις 08.24 το πρωί» στο νοσοκομείο της Ρεν, διευκρίνισε ο ανηψιός του Φρανσουά, εκφράζοντας «την ανακούφισή του έπειτα από χρόνια οδύνης για όλους...Ήμασταν προετοιμασμένοι να τον αφήσουμε να φύγει».
Η περίπτωση του Βενσάν Λαμπέρ, 42 ετών, που υπήρξε ψυχιατρικός νοσηλευτής και έπεσε θύμα τροχαίου το 2008, έγινε σύμβολο της συζήτησης για τον τερματισμό της ζωής στην Γαλλία.
Στις 2 Ιουλίου, ο γιατρός Βενσάν Σαντσές, επικεφαλής της υπηρεσίας παρηγορητικής αγωγής του Νοσοκομειακού Κέντρου της Ρεν ξεκίνησε και πάλι την διαδικασία διακοπής της φροντίδας έπειτα από απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Εκτός της παροχής τροφής και νερού, το ιατρικό πρωτόκολλο προέβλεπε «βαθιά και συνεχή» νάρκωση.
Ο θάνατός του δίνει επιτέλους ένα τέλος σε ένα πολυετές δικαστικό, κοινωνικό και οικογενειακό σίριαλ που δίχασε την πολυμελή οικογένεια του Βενσάν Λαμπέρ: από την μία πλευρά οι γονείς του, θρήσκοι καθολικοί, οι οποίοι αντιτάχθηκαν επί όλα αυτά τα χρόνια στην διακοπή της αγωγής που κρατούσε σε ένα είδος ζωής τον γιο τους. Υποστηρίχθηκαν από πολλές οργανώσεις και επιτροπές.
Από την άλλη πλευρά η σύζυγός του, ο ανηψιός του Φρανσουά και έξι από τους οκτώ αδελφούς και αδελφές του που κατήγγελλαν αυτήν την «θεραπευτική εμμονή». Οι άνθρωποι αυτοί υποστήριζαν ότι ο ίδιος ο Βενσάν Λαμπέρ τους είχε εμπιστευθεί ότι θα προτιμούσε να πεθάνει παρά να ζήσει «σαν λαχανικό», αν και δεν είχε αφήσει γραπτή οδηγία.
«Με τον θάνατο στην ψυχή σάς ανακοινώνουμε ότι ο Θεός κάλεσε κοντά του τον αγαπημένο μας Βενσάν», δήλωσε ο ετεροθαλής αδελφός του, ο οποίος ήταν αντίθετος, όπως και οι γονείς, με την διακοπή της αγωγής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
26.852 ο αριθμός των συλλήψεων - Τι αναφέρει ΜΚΟ
«Είδα το χέρι μου να λείπει» - Η απίστευτη ιστορία επιβίωσης της έφηβης
Στη Γαλλία το ποσοστό ανήλθε στο 55%
Χιλιάδες κρατούμενοι με την κατηγορία της «εχθρότητας» προς τον Θεό
Eρωτήματα για την κατάσταση της υγείας του προκαλούν οι εικόνες από το Νταβός
Ρυθμιζόμενα ενοίκια, πολεοδομικό μονοπώλιο και είκοσι χρόνια αναμονής για ένα ενοίκιο στη Στοκχόλμη
Συγκλονίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο οι αποκαλύψεις
Η κρίση της Γροιλανδίας λειτούργησε ως καταλύτης για μια ιστορική στροφή στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ
Βερολίνο και Ρώμη αναζητούν κοινό ευρωπαϊκό βηματισμό απέναντι σε ΗΠΑ, δασμούς και εσωτερικές διαφωνίες
Επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες
«Μαρκ, να θυμάσαι ότι ο Καναδάς ζει χάρη στις ΗΠΑ», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Τι έπρεπε να κάνουν; Να αφήσουν ένα παιδί πέντε ετών να πεθάνει από το κρύο;» διερωτήθηκε
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Πώς από ένα ταψάκι κέικ έγινε ένα από τα διασημότερα παιχνίδια στον κόσμο
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.