- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
O πρόεδρος της Βραζιλίας υπερασπίζεται την παιδική εργασία
Έντονες αντιδράσεις από social media και επίσημα χείλη
«Εργάσθηκα από την ηλικία των 8 ετών (...) και σήμερα είμαι αυτός που είμαι», δήλωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις
Nέα πολεμική έχει ξεσπάσει στη Βραζιλία έπειτα από δηλώσεις του Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος υπερασπίστηκε την παιδική εργασία προβάλλοντας το προσωπικό του παράδειγμα: «εργάσθηκα από την ηλικία των 8 ετών (...) και σήμερα είμαι αυτός που είμαι».
«Το ότι εργάσθηκα στο αγρόκτημα στα 9 ή τα 10 μου, αυτό δεν με έβλαψε καθόλου. Όταν ένα παιδί ηλικίας 9 ή 10 ετών δουλεύει κάπου, υπάρχουν πάρα πολλοί για να καταγγείλουν την "καταναγκαστική εργασία" ή την "παιδική εργασία". Όμως αν κάνει ναρκωτικά, κανένας δεν λέει τίποτε», δήλωσε την Πέμπτη ο Μπολσονάρο.
«Η εργασία δίνει αξιοπρέπεια στους άνδρες και στις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας», ανέφερε.
Την επόμενη μέρα, μιλώντας σε μια επίσημη περίσταση, πρόσθεσε: «Εργάσθηκα από την ηλικία των 8 ετών φυτεύοντας καλαμπόκι, κόβοντας μπανάνες (...) ενώ παράλληλα σπούδαζα. Και σήμερα είμαι αυτός που είμαι. Δεν είναι δημαγωγία, είναι η αλήθεια». Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν πολυάριθμα σχόλια οργισμένων χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα.
«Είναι το καλύτερο παράδειγμα για να παρακινηθεί ένα παιδί να μην δουλεύει, αυτό θα το εμποδίσει να γίνει ένας ενήλικας όπως αυτός (ο Μπολσονάρο): με τόσο μίσος και ανικανότητα. Η θέση των παιδιών είναι στο σχολείο», αντέδρασε στο Twitter ο βουλευτής του αριστερού κόμματος PSOL Μαρτσέλο Φρέισο.
Η βραζιλιάνικη νομοθεσία απαγορεύει την εργασία κάτω των 16 ετών, εκτός από τους μαθητευόμενους, οι οποίοι μπορούν να αρχίζουν στα 14 τους. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικών (IBGE), στη Βραζιλία εργάζονται σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ανήλικοι ηλικίας από 5 έως 17 ετών.
«Η αριστερά μου επιτίθεται επειδή υπερασπίζομαι την κουλτούρα της εργασίας για τα παιδιά μας από την πιο μικρή ηλικία. Αν είχα υπερασπιστεί την πρώιμη σεξουαλικότητα ή τη χρήση ναρκωτικών, οι οπαδοί της αριστεράς θα με λιβάνιζαν. Ιδού η αλήθεια!», έγραψε στο Twitter ο Μπολσονάρου.
Χθες, Παρασκευή, το πρωί, η υπουργός του για θέματα των Γυναικών και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η ευαγγελική πάστορας Νταμάρες Άλβες, επιχείρησε να βάλει ένα τέλος στην πολεμική.
«Κοιτάξτε, η γενιά μας εργάσθηκε νωρίς, εγώ εργάσθηκα πολύ νωρίς, οι γονείς μας εργάσθηκαν πολύ νωρίς, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα αποποινικοποιήσουμε (την παιδική εργασία) (...) Είμαστε βέβαιοι πως η εργασία των παιδιών είναι παραβίαση δικαιωμάτων, πως δεν μπορεί να επιτραπεί», δήλωσε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι πολίτες της χώρας αποφάσισαν μέσω δημοψηφίσματος
Διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικά και βασανιστήρια
Η εφαρμογή Edge και η βοήθεια της AI
Έτοιμη να συνδράμει η Κυπριακή Δημοκρατία
Τριπλασιάζεται ο πληθυσμός το καλοκαίρι
«Μακάρι να μπορούσα να την αγκαλιάσω», δήλωσε η γυναίκα
Από το Τέξας στη Σικελία
Ο Χρίστος Γεωργάλας στο βιβλίο του «Ημερολόγιο Γάζας» περιγράφει την αποκλεισμένη Παλαιστίνη ως μια συλλογικότητα που για χάρη της το άτομο υπερβαίνει εαυτόν, ακόμα και τον φόβο του θανάτου
Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης
Τι υποστήριξε για το επίμαχο καρέ και ποιους «βλέπει» πίσω από το σχέδιο εκβιασμού της
Αναφορές για τραυματίες
Σχεδόν τρεις ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες
«Αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σκάφος του» - Η μοιραία στροφή και η επέμβαση των αρχών
Απευθύνει έκκληση για την ενότητα των μουσουλμανικών χωρών
Στο νοσοκομείο η σύντροφος και η κόρη του
«Έχουν εξαφανιστεί ολόκληρα χωριά» - Δραματικές στιγμές στα νεκροτομεία
Φόβοι ότι το πρόβλημα θα χειροτερέψει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.