- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ξεκινά η μάχη των δύο μονομάχων για τη διαδοχή της Μέι
Ο νικητής θα ανακοινωθεί την εβδομάδα της 22ας Ιουλίου
Ξεκινά η μάχη των δύο μονομάχων Μπόρις Τζονσον και Τζέρεμι Χαντ για τη διαδοχή της Τερέζας Μέι. Ο νικητής θα ανακοινωθεί την εβδομάδα της 22ας Ιουλίου
Και ο δύο ονειρεύονται τη Ντάουνινγκ Στριτ: ο πρώην και ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζονσον και Τζέρεμι Χαντ θα βρεθούν αντιμέτωποι σήμερα ενώπιον χιλιάδων μελών του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ από όπου θα ξεκινήσει η μάχη τους για την προεδρία του κόμματος.
Το πρώτο μιας σειράς δεκαέξι ντιμπέιτ που θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη Βρετανία πραγματοποιείται μία ημέρα πριν την τρίτη επέτειο του δημοψηφίσματος για το Brexit, το οποίο παραμένει το σημαντικότερο ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.
Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Τζόνσον εμφανίζεται να έχει το προβάδισμα για να αντικαταστήσει τη Τερέζα Μέι και να γίνει ο νέος επικεφαλής των Συντηρητικών και κατά συνέπεια της βρετανικής κυβέρνησης. Συγκέντρωσε περισσότερες από τις μισές ψήφους των συντηρητικών βουλευτών κατά την πέμπτη ψηφοφορία που διεξήχθη την Πέμπτη.
Ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ παραδέχθηκε σε μήνυμά του στο Twitter ότι «είμαι το αουτσάιντερ». «Όμως στην πολιτική υπάρχουν εκπλήξεις», προειδοποίησε.
Αφού κέρδισαν τους συναδέλφους τους στο Ουέστμινστερ, οι δύο αντίπαλοι αναχώρησαν από το Λονδίνο για να περιοδεύσουν επί ένα μήνα στη Βρετανία και να κερδίσουν τα περίπου 160.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος. Αυτά θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.
Το όνομα του νικητή θα είναι γνωστό την εβδομάδα της 22ας Ιουλίου.
Και οι δύο άνδρες υπόσχονται να φέρουν σε πέρας την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και να πετύχουν εκεί που απέτυχε η Μέι, η οποία αναγκάστηκε να παραιτηθεί έπειτα από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να περάσει από τη βρετανική βουλή η πρόταση αποχώρησης που υπέγραψε με τις Βρυξέλλες.
Τζόνσον και Χαντ δεσμεύονται επίσης να ενώσουν τη χώρα, η οποία παραμένει διχασμένη μεταξύ όσων ψήφισαν υπέρ του Brexit και όσων επιθυμούν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.
Τα κοινά σημεία των δύο όμως σταματούν εδώ, καθώς οι προσωπικότητες και οι προσεγγίσεις τους διαφέρουν.
Ο Χαντ είχε ταχθεί κατά του Brexit στη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, όμως άλλαξε άποψη στο τέλος του 2017 μπροστά στην «αλαζονική» στάση των Βρυξελλών στις διαπραγματεύσεις.
Αν εκλεγεί, σκοπεύει να διαπραγματευθεί τη συμφωνία αποχώρησης. Είναι διατεθειμένος να παρατείνει την ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας, που έχει οριστεί στις 31 Οκτωβρίου, αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεχθούν να ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις. Όμως δηλώνει ότι προτίθεται να κλείσει την πόρτα της ΕΕ χωρίς συμφωνία, αν αρνηθούν.
Για να πετύχει σε αυτή την αντιπαράθεση ο 52χρονος πρώην επιχειρηματίας προτάσσεις το ταλέντο του διαπραγματευτή και τη σοβαρότητά του μπροστά στις γκάφες και την υπερβολή του Τζόνσον.
Ο 55χρονος «ΜπόΤζο» εμφανίζεται ως αυτός που θα σώσει το Brexit. «Χρειάζονται κότσια και θάρρος» για να πετύχουμε το Brexit τονίζει ο Τζόνσον ένθερμος υποστηρικτής της αποχώρησης της Βρετανίας.
Στόχος του; Η αποχώρηση της Βρετανίας στις 31 Οκτωβρίου είτε επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία είτε όχι. Απειλεί να μην πληρώσει το τίμημα του διαζυγίου, ένα ποσό που εκτιμάται μεταξύ 40 και 45 δισεκατομμύρια ευρώ, και τονίζει ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν σημαίνει την επαναφορά δασμών, κάτι που όμως διέψευσε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας.
Η ΕΕ προειδοποίησε εξάλλου τους δύο υποψήφιους να μην είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τόνισε μάλιστα ότι η συμφωνία αποχώρησης «δεν είναι ανοικτή σε επαναδιαπραγμάτευση».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Ωστόσο ο βασικός κατηγορούμενος πέθανε πριν από λίγους μήνες
Aφού ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε υποτιμητικά σχόλια
«Ζήτησα να μπορέσει να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη δομή»
Το σχέδιο αποκάλυψε στο Νταβός ο Στιβ Γουίτκοφ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.