Κοσμος

Σταθερά πρώτοι οι Πράσινοι στη Γερμανία

Στη δεύτερη θέση το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ - Ποιος προηγείται για την Καγκελαρία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και Άνγκελα Μέρκελ
Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και Άνγκελα Μέρκελ/©EPA/FELIPE TRUEBA

Μπροστά οι Πράσινοι στη Γερμανία, με τη Χριστιανική Ένωση της Μέρκελ να έρχεται δεύτερη σε νέα δημοσκόπηση.

Σαφές προβάδισμα στους Πράσινους δίνει νέα δημοσκόπηση, με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) να μένει στην δεύτερη θέση και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να περιορίζεται στην τέταρτη, πίσω και από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Σύμφωνα με το Trendbarometer που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών RTL και n-tv, οι Πράσινοι βρίσκονται στην πρώτη θέση με 27%, τρεις μονάδες μπροστά από τις παρατάξεις CDU/CSU (24%). Η AfD ακολουθεί με 13%, το SPD με 11%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 9% και η Αριστερά με 8%.

Η ίδια έρευνα αναδεικνύει ακόμη ότι μεταξύ των φοιτητών και των μαθητών, οι Πράσινοι κερδίζουν 51% και η Χριστιανική Ένωση 10%. Το SPD βρίσκεται στην πέμπτη θέση, με μόλις 8%. Είναι ενδεικτικό ότι σε ενδεχόμενες εκλογές, μόνο 5,6 εκατομμύρια Γερμανοί θα ψήφιζαν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο επέλεξαν 9,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι στις εκλογές του 2017 και 20,2 εκατομμύρια στις εκλογές του 1998.

Σε ό,τι αφορά την απευθείας εκλογή Καγκελαρίου, η αρχηγός του CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ βρίσκεται πίσω και από τον επικεφαλής των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, αλλά και από τον σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ