Κοσμος

Επίθεση Ερντογάν σε Μακρόν για την Κυπριακή ΑΟΖ: «Είναι ατζαμής»

Οργισμένη αντίδραση του Τούρκου προέδρου για τη στήριξη του Γάλλου ομολόγου του στην Κυπριακή Δημοκρατία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν/©EPA/ALEXEI DRUZHININ

«Ο κ. Μακρόν είναι ατζαμής. Από πού προέκυψε το δικαίωμα της Γαλλίας να μιλάει για την Ανατολική Μεσόγειο;» αναρωτήθηκε ο Ερντογάν.

Τα πυρά του κατά του Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Τατζικιστάν, χαρακτήρισε «ατζαμή» τον Γάλλο ομόλογό του, με αφορμή τη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και την αντίδρασή του στις τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

«Ο κ. Μακρόν είναι ατζαμής. Δεν έχει συνηθίσει τα καθήκοντα του και μάλλον θα περάσει καιρός μέχρι να συνηθίσει. Στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν δικαίωμα να μιλούν όλοι όσοι έχουν δικαίωμα να μιλήσουν. Από πού προέκυψε το δικαίωμα της Γαλλίας να μιλάει για την Ανατολική Μεσόγειο; Έχει ακτές εκεί; Αν μιλούσε η Ελλάδα ή η Αγγλία ως εγγυήτριες δυνάμεις θα το καταλάβαινα. Και εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη. Η Γαλλία, όμως, είναι εκεί;» αναρωτήθηκε.

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πάγια θέση της Άγκυρας ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο ο λαός που ζει σε όλη την Κύπρο μοιράζεται όλα όσα θα βγουν από τα ύδατά της. Αυτό σημαίνει ότι στο νησί υπάρχουν δικαιώματα των Τούρκων ομογενών που η Άγκυρα διεκδικεί. 

«Θα πάρουμε στους S-400. Δεν θα γλείψουμε αυτό που φτύσαμε»

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το πρώτο 15νθημερο του Ιουλίου η Τουρκία, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις απειλές των ΗΠΑ για κυρώσεις, θα παραλάβει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.  «Δεν θα υποχωρήσουμε. Εμείς δεν είμαστε ένα κράτος σαν μια μικρή κοινότητα. Δεν θα γλείψουμε αυτό που φτύσαμε» ξεκαθάρισε ο Ερντογάν.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Μακρόν στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Νότου στη Μάλτα για «παράνομες δραστηριότητες» της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. «Θέλω να επαναλάβω την αλληλεγγύη μου στην Κύπρο και τη στήριξη και τον σεβασμό μου για την εθνική κυριαρχία της. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Η ΕΕ δεν θα δείξει αδυναμία σε αυτό το ζήτημα» είχε πει ο Γάλλος πρόεδρος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ