- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τζάρεντ Κούσνερ: «Ναι» στην αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων
Αλλά με πολλούς αστερίσκους για τη δυνατότητά τους να κυβερνήσουν οι ίδιοι τη χώρα τους
«Οι Παλαιστίνιοι αξίζουν αυτοδιάθεση, αλλά δεν είναι σε θέση να κυβερνήσουν οι ίδιοι το κράτος τους» εκτιμά ο ο Τζάρεντ Κούσνερ
Ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου και γαμπρός του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Κυριακή ότι οι Παλαιστίνιοι αξίζουν να έχουν «αυτοδιάθεση», εκφράζοντας παράλληλα την αμφιβολία του αν είναι σε θέση να κυβερνήσουν οι ίδιοι το κράτος τους. Ο Κούσνερ έχει συντάξει το σχέδιο του Λευκού Οίκου, με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει σε μια επίλυση του Μεσανατολικού. Το σχέδιο αυτό δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη.
Ο Ντόναλντ Τραμπ το χαρακτηρίζει «συμφωνία του αιώνα», την ώρα που η Παλαιστινιακή Αρχή επιχειρεί να μποϊκοτάρει τον νέο γύρο διπλωματικών προσπαθειών. Ήδη, έχει γνωστοποιήσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη, χρηματοδοτούμενη από τις ΗΠΑ, στο Μπαχρέιν στα τέλη του Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποκαλυφθεί το οικονομικό σκέλος του σχεδίου Κούσνερ. Παλαιστίνοι και Άραβες αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί, προβλέποντας ότι οι προτάσεις θα είναι υπέρ του Ισραήλ και φυσικά δεν θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.
Ερωτώμενος στην εκπομπή Axios on HBO για το αν οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να αναμένουν από το σχέδιό του να σταματήσει η ισραηλινή κυβερνητική και στρατιωτική παρέμβαση, ο Κούσνερ απάντησε: «Αυτές είναι μεγάλες προσδοκίες. Αν δεν υπάρχει σωστή κυβερνητική δομή και σωστή ασφάλεια, όταν οι άνθρωποι ζουν με τον φόβο της τρομοκρατίας, αυτό πλήττει τους Παλαιστίνιους.
Ο Κούσνερ απέφυγε για μία ακόμη φορά να δηλώσει ξεκάθαρα αν το σχέδιό του περιλαμβάνει τη λύση των δύο κρατών, που αποτελεί εδώ και χρόνια τη βασική αμερικανική πολιτική για την επίλυση του Μεσανατολικού.
«Πιστεύω ότι (οι Παλαιστίνιοι) θα πρέπει να έχουν αυτοδιάθεση. Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες μέχρι να παρουσιάσουμε το ίδιο το σχέδιο» πρόσθεσε ο γαμπρός του Τραμπ.
Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι οι Παλαιστίνιοι είναι ικανοί να κυβερνήσουν μόνοι τους το κράτος τους χωρίς την παρέμβαση του Ισραήλ, η απάντησή του ήταν: «Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Θα πρέπει να το δούμε. Ελπίζω ότι με τον καιρό να είναι σε θέση να κυβερνήσουν μόνοι τους το κράτος τους».
Και συνέχισε, λέγοντας ότι «οι Παλαιστίνιοι πρέπει να έχουν ένα δίκαιο δικαστικό σύστημα, ελευθερία του Τύπου, ελευθερία της έκφρασης, ανεκτικότητα για όλες τις θρησκείες» προτού οι παλαιστινιακές περιοχές καταστούν «κατάλληλες για επενδύσεις».
«Δεν είμαι εδώ για να με εμπιστευθούν» ξεκαθάρισε ο Κούσνερ, όταν ρωτήθηκε αν κατανοεί τους λόγους για τους οποίους οι Παλαιστίνιοι ενδέχεται να μην τον εμπιστεύονται. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο παλαιστινιακός λαός θα πρέπει να κρίνει το σχέδιό του βάσει του «αν πιστεύει ότι θα του επιτρέψει να βρει έναν δρόμο προς μια καλύτερη ζωή ή όχι».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.