- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τζάρεντ Κούσνερ: «Ναι» στην αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων
Αλλά με πολλούς αστερίσκους για τη δυνατότητά τους να κυβερνήσουν οι ίδιοι τη χώρα τους
«Οι Παλαιστίνιοι αξίζουν αυτοδιάθεση, αλλά δεν είναι σε θέση να κυβερνήσουν οι ίδιοι το κράτος τους» εκτιμά ο ο Τζάρεντ Κούσνερ
Ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου και γαμπρός του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Κυριακή ότι οι Παλαιστίνιοι αξίζουν να έχουν «αυτοδιάθεση», εκφράζοντας παράλληλα την αμφιβολία του αν είναι σε θέση να κυβερνήσουν οι ίδιοι το κράτος τους. Ο Κούσνερ έχει συντάξει το σχέδιο του Λευκού Οίκου, με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει σε μια επίλυση του Μεσανατολικού. Το σχέδιο αυτό δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη.
Ο Ντόναλντ Τραμπ το χαρακτηρίζει «συμφωνία του αιώνα», την ώρα που η Παλαιστινιακή Αρχή επιχειρεί να μποϊκοτάρει τον νέο γύρο διπλωματικών προσπαθειών. Ήδη, έχει γνωστοποιήσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη, χρηματοδοτούμενη από τις ΗΠΑ, στο Μπαχρέιν στα τέλη του Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποκαλυφθεί το οικονομικό σκέλος του σχεδίου Κούσνερ. Παλαιστίνοι και Άραβες αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί, προβλέποντας ότι οι προτάσεις θα είναι υπέρ του Ισραήλ και φυσικά δεν θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.
Ερωτώμενος στην εκπομπή Axios on HBO για το αν οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να αναμένουν από το σχέδιό του να σταματήσει η ισραηλινή κυβερνητική και στρατιωτική παρέμβαση, ο Κούσνερ απάντησε: «Αυτές είναι μεγάλες προσδοκίες. Αν δεν υπάρχει σωστή κυβερνητική δομή και σωστή ασφάλεια, όταν οι άνθρωποι ζουν με τον φόβο της τρομοκρατίας, αυτό πλήττει τους Παλαιστίνιους.
Ο Κούσνερ απέφυγε για μία ακόμη φορά να δηλώσει ξεκάθαρα αν το σχέδιό του περιλαμβάνει τη λύση των δύο κρατών, που αποτελεί εδώ και χρόνια τη βασική αμερικανική πολιτική για την επίλυση του Μεσανατολικού.
«Πιστεύω ότι (οι Παλαιστίνιοι) θα πρέπει να έχουν αυτοδιάθεση. Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες μέχρι να παρουσιάσουμε το ίδιο το σχέδιο» πρόσθεσε ο γαμπρός του Τραμπ.
Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι οι Παλαιστίνιοι είναι ικανοί να κυβερνήσουν μόνοι τους το κράτος τους χωρίς την παρέμβαση του Ισραήλ, η απάντησή του ήταν: «Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Θα πρέπει να το δούμε. Ελπίζω ότι με τον καιρό να είναι σε θέση να κυβερνήσουν μόνοι τους το κράτος τους».
Και συνέχισε, λέγοντας ότι «οι Παλαιστίνιοι πρέπει να έχουν ένα δίκαιο δικαστικό σύστημα, ελευθερία του Τύπου, ελευθερία της έκφρασης, ανεκτικότητα για όλες τις θρησκείες» προτού οι παλαιστινιακές περιοχές καταστούν «κατάλληλες για επενδύσεις».
«Δεν είμαι εδώ για να με εμπιστευθούν» ξεκαθάρισε ο Κούσνερ, όταν ρωτήθηκε αν κατανοεί τους λόγους για τους οποίους οι Παλαιστίνιοι ενδέχεται να μην τον εμπιστεύονται. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο παλαιστινιακός λαός θα πρέπει να κρίνει το σχέδιό του βάσει του «αν πιστεύει ότι θα του επιτρέψει να βρει έναν δρόμο προς μια καλύτερη ζωή ή όχι».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παραδέχτηκε στη κοινοβουλευτική συζήτηση το λάθος διορισμό και την άγνοια ελέγχου ασφαλείας
Για απόπειρα εκβιασμού κάνει λόγο η εταιρεία
Έριξε το αυτοκίνητο της έξω από κλαμπ με πεζούς στο δρόμο
Το πάρκο Leinbach βρίσκεται κοντά στο Γυμνάσιο Thomas Jefferson
Η Ζιζέλ Πελικό ήταν μόνο η αρχή...
Υπό φυσιολογικές συνθήκες περνούν καθημερινά περίπου 130 πλοία
Υποχρεωτικός έλεγχος συμβατότητας με την ΕΕ πριν τη Βουλή - Κίνδυνος παγώματος κονδυλίων
Έκρηξη Τραμπ για κατάρριψη F-15, με συμβούλους να τον κρατούν εκτός κρίσιμων αποφάσεων
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσωπικής συνάντησης με την ηγεσία της Τεχεράνης
Κράτη της Ευρώπης αναπτύσσουν δικές τους πλατφόρμες επικοινωνίας – Ανησυχία για ασφάλεια και εξάρτηση
Παρά την κατάρρευση της ποινικής δίωξης – Ο ηθοποιός οδηγείται σε αστική διαδικασία
Καθησυχάζει η Επιτροπή για τις αερομεταφορές, παρά την ανησυχία για τη Μέση Ανατολή
Ποιες είναι οι τρεις πόλεις από τις οποίες ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα
Στο στόχαστρο των εισαγγελέων η διακίνηση υλικού παιδικής κακοποίησης, τα deepfakes και η άρνηση του Ολοκαυτώματος
Η ναυτική επιχείρηση της Ουάσιγκτον και οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία
Όταν θέλετε να μείνετε όρθιοι όλη τη νύχτα, αλλά να γλιτώσετε το hangover
Τι ανακοίνωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Είχε μαζί της 55.000 πυροκροτητές βομβών
Κυριαρχία της «Προοδευτικής Βουλγαρίας» και νέα πολιτική κατεύθυνση στη χώρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.