- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Είναι καιρός να διαλύσουμε το Facebook»: Χιούζ κατά Ζάκερμπεργκ
Ο Κρις Χιουζ, ένας εκ των συνιδρυτών, τάχθηκε σήμερα υπέρ της διάσπασης του κολοσσού
Κρις Χιουζ εναντίον Ζάκερμπεργκ: Θυσίασε την προστασία της ιδιωτικής ζωής προς όφελος των «κλικ»
Ο Κρις Χιουζ, ο ένας εκ των συνιδρυτών του Facebook, τάχθηκε σήμερα υπέρ της διάσπασης του κολοσσού στα τρία, προειδοποιώντας τον διευθύνοντα σύμβουλό του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, που τον κατηγορεί ότι θυσίασε την προστασία της ιδιωτικής ζωής προς όφελος των «κλικ».
«Είναι καιρός να διαλύσουμε το Facebook» σε μικρότερα κομμάτια, διαχωρίζοντας το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, την πρωταρχική δραστηριότητά του από τις εφαρμογές Instagram και WhatsApp, έγραψε ο Κρις Χιουζ, ο συνιδρυτής του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, από το οποίο έχει αποχωρήσει, σε ένα μακροσκελές άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στους New York Times (https://www.nytimes.com/2019/05/09/opinion/sunday/chris-hughes-facebook-zuckerberg.html).
Το κείμενο συνοδεύεται από μία φωτογραφία όπου μπορεί να διακρίνει κανείς τους δύο άνδρες, σε νεαρή ηλικία, στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 2004, τη χρονιά που ξεκίνησε το Facebook.
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ «δημιούργησε ένα Λεβιάθαν που εξαλείφει το επιχειρηματικό πνεύμα και περιορίζει την επιλογή των καταναλωτών» υποστήριξε ο Χιουζ.
Ο αμερικανικός ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος απέκτησε τις εφαρμογές Instagram και WhatsApp τα τελευταία χρόνια, προσελκύει 2,7 δισεκατομμύρια χρήστες στο σύνολο του δικτύου του. Ο όμιλος κατέγραψε κέρδη ύψους 2,43 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο.
Ωστόσο, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σειρά σκανδάλων με επίκεντρο την ακατάλληλη χρήση ιδιωτικών δεδομένων των χρηστών του, γεγονός που θα μπορούσε να του στοιχίσει ένα πολύ βαρύ πρόστιμο εκ μέρους της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Κανονικοποίησης του Εμπορίου (FTC).
Συγκεκριμένα, ο Κρις Χιουζ προτείνει το Instagram και το WhatsApp να διαχωριστούν «σύντομα» από το Facebook.
«Ακόμα και έπειτα από μια διάσπαση, το Facebook θα παρέμενε εξαιρετικά κερδοφόρο, με την επένδυση δισεκατομμυρίων στις νέες τεχνολογίες» συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι «το πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον το μόνο που θα έκανε θα ήταν να ενθαρρύνει τους επενδυτές» στον τομέα.
Συμπλήρωσε ότι η διάσπαση δεν θα στοίχιζε τίποτα στις αμερικανικές αρχές και θα συνέβαλε στο να προσφερθούν «υψηλότερες προδιαγραφές προστασίας της ιδιωτικής ζωής» χάρη στον ανταγωνισμό.
Αναφέρεται, εξάλλου, στο κείμενό του χωρίς υπεκφυγές στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
«Είναι ένας άνθρωπος. Όμως, η ίδια η ανθρώπινη φύση του οδηγεί την εξουσία του εκτός ελέγχου, τόσο προβληματική» έγραψε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Κρις Χιουζ, ο Ζάκερμπεργκ θα μπορούσε να αποφασίσει ο ίδιος να ρυθμίσει τους αλγόριθμους του Facebook για να τροποποιήσει τις παραμέτρους προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
«Είμαι οργισμένος, καθώς η προτεραιότητα που έδωσε στην ανάπτυξη της εταιρείας τον έκανε να αμελήσει την ασφάλεια και την ευγένεια στον αγώνα για τα κλικ» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να θεωρήσει τον Μαρκ υπεύθυνο» για αυτήν την κατάσταση.
Από την πλευρά του, το Facebook απέρριψε το κάλεσμα του Χιουζ για τον διαχωρισμό των WhatsApp και Instagram σε διαφορετικές εταιρείες.
«Το Facebook αποδέχεται ότι με την επιτυχία ακολουθεί η ανάληψη ευθυνών. Όμως, δεν μπορείς να επιβάλεις την ανάληψη ευθυνών ζητώντας τη διάσπαση μιας επιτυχημένης αμερικανικής εταιρείας» αναφέρει σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος τύπου του Facebook Νικ Κλεγκ.
«Η λογοδοσία των τεχνολογικών εταιρειών μπορεί να επιτευχθεί μέσω της επιμελούς εισαγωγής νέων κανόνων για το Διαδίκτυο. Αυτήν ακριβώς την έκκληση απηύθυνε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ».
Πρώην συγκάτοικος του Ζάκερμπεργκ, ο Κρις Χιουζ αποχώρησε από το Facebook το 2007 και εργάστηκε για τον προεδρικό υποψήφιο Μπαράκ Ομπάμα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το απόσπασμα της συνέντευξης κυκλοφορεί ξανά στα social media ενόψει της 25ης επετείου
Οι δυο τους απέκτησαν έναν γιο το 2024, ωστόσο στη συνέχεια χώρισαν
Eνώ την ίδια περίοδο είχε έσοδα 5,4 εκατ. δολαρίων
Κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της τον Ιανουάριο του 2023
Το κανονικό απόσπασμα δείχνει ότι ο βασιλιάς άπλωσε το χέρι του
Η τελευταία της ανάρτηση στο Instagram είχε γίνει στις 12 Αυγούστου, λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό της
Η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ
Η πρώην καγκελάριος επικρίνει τη στρατηγική του CDU και ζητά άμεση αλλαγή πλεύσης
Οι επιπτώσεις της «ψηφιακής διάσπασης» στη συγκέντρωση και την κριτική σκέψη
Κύμα διαμαρτυριών ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου
Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά τις επαφές Αμερικανών απεσταλμένων στη Μόσχα και το Κίεβο
Αντιδράσεις στη Σιγκαπούρη για τις απολαβές του πρωθυπουργού Λόρενς Ουόνγκ
Πιθανές επιπτώσεις ανακοίνωσε και το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου
Υπάρχει η εντύπωση πως η Δημοκρατία στην Ευρώπη είναι κάποιος κανόνας. Ψεύδος. Η Δημοκρατία ήταν και είναι παρένθεση σε μία Ευρώπη με παθολογική ροπή στον αυταρχισμό.
Το μεγάλο πρόβλημα στα δεξιά του
Πριν από 31 χρόνια, ο διάδοχος του θρόνου είχε φτάσει στο σχολείο με τους τότε χωρισμένους γονείς του, την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον πρίγκιπα Κάρολο
Έγιναν οι μισοί Γερμανοί «ακροδεξιοί»; Η χρόνια απόκρυψη των προβλημάτων, οι Ευρωπαίοι στρουθοκάμηλοι και τα παράπονα της Ανατολικής Γερμανίας
Ανακτήθηκαν τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους
Η τοξικολογική έκθεση έδειξε πως είχαν λάβει kratom και διφαινυδραμίνη
Κλιματική κρίση, ενεργειακή ασφάλεια και η άνοδος της ριζοσπαστικής δεξιάς, σε ένα νέο πολιτικό τοπίο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.