- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ρωσία: Με μεγαλοπρέπεια η γιορτή της νίκης επί των ναζί (video)
Στην Κόκκινη Πλατεία και ο Γκορμπατσόφ – Τι είπε ο Πούτιν
Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας η νίκη επί των ναζί
Με μια μεγαλοπρεπή στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας εορτάσθηκε η 74η επέτειος της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας. Στην παρέλαση συμμετείχαν 13.000 στρατιωτικοί ενώ παρουσιάσθηκαν 130 διαφορετικών ειδών σύγχρονα οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Υπό τους ήχους του τραγουδιού «Ιερός Πόλεμος», οι σημαιοφόροι του τάγματος απόδοσης τιμών Πρεομπραζένσκι μετέφεραν στην Κόκκινη Πλατεία τη ρωσική σημαία και τη θρυλική Σημαία της Νίκης, τη σημαία δηλαδή που ύψωσαν στο Ραϊχσταγκ οι μαχητές της 150ης μεραρχίας του Κόκκινου Στρατού τον Μάιο του 1945. Τα σύμβολα της Ρωσίας και της Νίκης επί του φασισμού παρουσιάσθηκαν ενώπιον της εξέδρας των επισήμων πριν από την έναρξη της παρέλασης.
Παρόντες στην κεντρική εξέδρα των επισήμων ήταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, βετεράνοι του πολέμου και προσκεκλημένοι. Την παρέλαση υποδέχθηκε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου, ενώ το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης είχε ο αρχηγός του Στρατού Ξηράς στρατηγός Όλεγκ Σαλιουκόφ.
Εφέτος ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου και ο αρχηγός του Στρατού Ξηράς Όλεγκ Σαλιουκόφ επιθεώρησαν την παρέλαση επιβαίνοντας στις νέες ανοιχτές ρωσικές λιμουζίνες Aurus. Συνολικά για τις ανάγκες της παρέλασης διατέθηκαν τρία τέτοια αυτοκίνητα, δύο βασικά κι ένα εφεδρικό.
Η αεροπορία ωστόσο δεν συμμετείχε εφέτος στην παρέλαση λόγω καιρικών συνθηκών, όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση του, παρότι είχε προγραμματισθεί να πετάξουν πάνω από την Κόκκινη Πλατεία 74 αεροσκάφη και ελικόπτερα διαφόρων κατηγοριών.
Παρών και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ
Ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παρέστη σήμερα στην στρατιωτική παρέλαση, μεταδίδει το πρακτορείο Ria Novosti.
O Γκορμπατσόφ παρακολούθησε την παρέλαση από την αριστερή εξέδρα των προσκεκλημένων.
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ μετά το τέλος της παρέλασης κατέβηκε με δυσκολία και υποβασταζόμενος από τον βοηθό του από την εξέδρα. Ωστόσο, όταν του πρότειναν να καθίσει σε αναπηρικό καροτσάκι, ο πρώτος και τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης αρνήθηκε.
Δέσμευση Πούτιν να «ενισχύσει» τη στρατιωτική ισχύ της χώρας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύθηκε σήμερα να «ενισχύσει» τη στρατιωτική ισχύ της χώρας του με την ευκαιρία των εορτασμών για την 74η επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας.
Ο Πούτιν εκφώνησε ομιλία ενώπιον χιλιάδων στρατιωτών στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας λίγο πριν από την έναρξη της παραδοσιακής στρατιωτικής παρέλασης.
«Τα μαθήματα του τελευταίου πολέμου έχουν για μια ακόμη φορά αξία. Κάναμε και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε τις υψηλές ικανότητες των ενόπλων δυνάμεών μας», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Οι στρατιώτες του σύγχρονου ρωσικού στρατού θα πρέπει να θυμούνται τον όρκο των Σοβιετικών στρατιωτών, οι οποίοι αντιμετώπιζαν τους ναζί: «Θα πεθάνω αλλά δεν θα παραδοθώ», επεσήμανε ο Πούτιν.
Σχεδόν 27 εκατομμύρια πολίτες της ΕΣΣΔ σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ η νίκη του 1945 έχει αναχθεί σε βασικό μύθο του ρωσικού πατριωτισμού και μεγαλείου.
Υπό την προεδρία του Πούτιν οι εορτασμοί της επετείου έχουν γίνει πιο μεγαλοπρεπείς και διαρκούν δύο ημέρες.
Στρατιωτικές παρελάσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας, με την κρατική ρωσική τηλεόραση να μεταδίδει την παρέλαση στην αυτοανακηρυχθείσα αυτόνομη Δημοκρατία του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.