- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συνελήφθη το «δεξί χέρι» του Γκουαϊδό (video)
«Το καθεστώς απήγαγε τον πρώτο αντιπρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης», ανέφερε μέσω Twitter.
Ο Γκουαϊδό καταγγέλλει ότι συνελήφθη από τις μυστικές υπηρεσίες ο στενός του συνεργάτης Έντγκαρ Σαμπράνο. Καρέ καρέ η σύλληψη.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, κατήγγειλε χθες Τετάρτη τη σύλληψη από την υπηρεσία πληροφοριών του αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης και δεξιού του χεριού, του Έντγκαρ Σαμπράνο.
«Δίνουμε σήμα συναγερμού στον λαό της Βενεζουέλας και τη διεθνή κοινότητα: το καθεστώς απήγαγε τον πρώτο αντιπρόεδρο» της Εθνοσυνέλευσης, ανέφερε μέσω Twitter ο Γκουαϊδό. «Προσπαθεί να διαλύσει την εξουσία που αντιπροσωπεύει όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας, αλλά δεν θα το πετύχει», πρόσθεσε.
Λίγο πριν από τη σύλληψή του ο ίδιος ο Σαμπράνο αφηγήθηκε ότι πράκτορες της SEBIN, της υπηρεσίας πληροφοριών, περικύκλωσαν το αυτοκίνητό του μπροστά στην έδρα του κόμματός του, της Δημοκρατικής Δράσης.
«Μας αιφνιδίασε η SEBIN. Όταν αρνηθήκαμε να βγούμε από το όχημά μας, χρησιμοποίησε γερανό για να μας πάει διά της βίας απευθείας στο Ελικοειδές», την έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών, ανέφερε μέσω Twitter.
Η σύλληψη έγινε περί τις 18:35 της Τετάρτης (01:35 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας).
Ο Σαμπράνο είναι ο ένας από τους δέκα πολιτικούς της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εσχάτη προδοσία, συνωμοσία και άλλα εγκλήματα από το Ανώτατο Δικαστήριο, διότι ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη απόπειρα ξεσηκωμού του στρατού για να ανατραπεί ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, της οποίας ηγήθηκε ο Γκουαϊδό την 30ή Απριλίου. Η Συντακτική Συνέλευση αποφάσισε την Τρίτη να αρθεί η βουλευτική ασυλία τους.
Η Συντακτική Συνέλευση είναι το ένα από τα δύο ανταγωνιστικά κοινοβούλια στη Βενεζουέλα. Σχηματίστηκε το 2017 και αποτελείται αποκλειστικά από τσαβιστές, στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος του Νικολάς Μαδούρο. Αντικατέστησε de facto την Εθνοσυνέλευση, οι αποφάσεις της οποίας δεν λαμβάνονται έκτοτε υπόψη από την κυβέρνηση.
Ο Γκουαϊδό έχει αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ και τις κυβερνήσεις δεκάδων χωρών της Δύσης και της περιοχής ως ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής σε κρίση. Την περασμένη εβδομάδα, προσπάθησε να υποκινήσει στάση του στρατού για να αποπεμφθεί ο Μαδούρο, χωρίς επιτυχία. Κατάφερε πάντως να απελευθερωθεί ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Λεοπόλδο Λόπες, ο οποίος τελούσε σε κατ' οίκον περιορισμό.
Ο Μαδούρο ανακοίνωσε το βράδυ της απόπειρας «πραξικοπήματος» της 30ής Απριλίου ότι η αντιπολίτευση απέτυχε, αφού το μεγαλύτερο μέρος των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων παρέμεινε πιστό στην σοσιαλιστική κυβέρνησή του.
Ο Διοσδάδο Καμπέγιο, ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης, επιβεβαίωσε χθες τη σύλληψη του Σαμπράνο, λέγοντας στη δημόσια τηλεόραση ότι «ένας από τους κυριότερους συνωμότες» που ενέχονταν στην απόπειρα πραξικοπήματος «μόλις συνελήφθη».
Οι ταραχές της περασμένης εβδομάδας άφησαν πίσω τους έξι νεκρούς κι εκατοντάδες τραυματίες, ενώ έγιναν περίπου 200 συλλήψεις, κατά τον γενικό εισαγγελέα της Βενεζουέλας Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ.
«Επαφίεται στις αρμόδιες αρχές να αποδώσουν δικαιοσύνη», είπε ο Καμπέγιο.
Μία βουλεύτρια εκ των δέκα αντιπολιτευόμενων πολιτικών σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις, η Μαριέλα Μαγαγιάνες, προσέφυγε χθες Τετάρτη στην κατοικία του πρεσβευτή της Ιταλίας στο Καράκας. Οι υπόλοιποι αποφεύγουν να εμφανίζονται δημόσια.
Ο Λόπες κατέφυγε με την οικογένειά του στην πρεσβεία της Ισπανίας την 30ή Απριλίου, μετά την αποτυχία της στάσης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Τζον Άμπεντσαϊν έβαλε τέλος στη ζωή του, μετά από σύλληψη για υλικό παιδικής πορνογραφίας
Αποκαλύψεις του BBC - Στέγαζε γυναίκες σε πολυτελή διαμερίσματα, ενώ η βρετανική αστυνομία αρνούνταν να τον ερευνήσει
Συνεχίζεται η πίεση των ΗΠΑ προς τους συμμάχους της
Τι κι αν το YouTube τον πετάει από την πλατφόρμα, ο influencer συνεχίζει τα ακραία challenges
Κύμα κυβερνοεπιθέσεων μέσω Signal πλήττει υψηλόβαθμους πολιτικούς και διπλωμάτες
«Κανείς δεν περνάει τα Στενά χωρίς την άδειά μας», δήλωσε ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ
«Η Ελλάδα παίζει ήδη ρόλο σταθεροποιητή και την επόμενη μέρα θα είναι ακόμη πιο κρίσιμη», τόνισε στην ATHENS VOICE o Αμερικανός διπλωμάτης
Ο αποκλεισμός του mobile internet έχει δυσαρεστήσει πολλούς Ρώσους τους τελευταίους μήνες
Όσα άλλαξαν τις τελευταίες ημέρες σε πολλές εταιρείες
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται σήμερα το βράδυ στο Ισλαμαμπάντ, μαζί με μια μικρή ομάδα αντιπροσώπων
Η συγκινητική ιστορία του πιτσιρικά που έκλεψε την παράσταση
Η ακρίβεια στα καύσιμα λόγω του πολέμου στο Ιράν και η οικονομική αβεβαιότητα βουλιάζουν τα ποσοστά αποδοχής του
Η μακροσκελής ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές στην ιστορία της Ιαπωνίας, δεύτερη σε έκταση μετά από εκείνη του 2025 στο Όφουνατο
Επιχειρησιακό πλαίσιο για το Άρθρο 42.7 με φόντο τις δηλώσεις Τραμπ
Γυναίκα περιγράφει τη διαδικασία λίγο πριν το τέλος
Έκθεση προειδοποιεί για ζοφερές προοπτικές το 2026
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του ο γνωστός ράπερ
Νέα διαγραφή καναλιών λόγω παραβίασης όρων - Εντείνεται η ανησυχία για επικίνδυνες πρακτικές
«Ποιον από τους δύο;» είπε ατάραχη στους αστυνομικούς - Πιθανή η θανατική ποινή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.