Κοσμος

Τουρκία προς ΗΠΑ: Οι έρευνες ανοικτά της Κύπρου θα συνεχιστούν

Ανακοίνωση-απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην Ουάσινγκτον

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Μεβλούτ Τσαβούσογλου/©EPA/FATIH AKTAS/TURKISH FOREIGN MINISTER PRESS OFFICE

«Τρίτες χώρες δεν πρέπει να προσποιούνται τα διεθνή δικαστήρια», το μήνυμα της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ για τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Μήνυμα στις ΗΠΑ πως θα συνεχίσει τις υποθαλάσσιες έρευνες και τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου έστειλε η Τουρκία, στον απόηχο της προτροπής της Ουάσιγκτον να σταματήσει η τουρκική δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση, υποστηρίζοντας πως οι αμερικανικές θέσεις βρίσκονται εκτός πραγματικότητας. Επανέλαβε, μάλιστα, ότι η χώρα θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στη δική της υφαλοκρηπίδα αλλά και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Σημειώνει, δε, πως «τρίτες χώρες» δεν πρέπει να προσποιούνται τα διεθνή δικαστήρια ούτε να επιχειρούν να οριοθετήσουν θαλάσσιες ζώνες και σύνορα, και επισημαίνει πως έχει καταστήσει σαφή τη θέση της όσον αφορά τα δικαιώματά της στην περιοχή.

Η Άγκυρα αναφέρει, επίσης, πως με τη στάση της προασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων, καταγγέλλοντας εκ νέου πως ο πληθυσμός των Κατεχόμενων δεν λαμβάνεται υπ' όψιν από τη Λευκωσία.

Πρόκειται για το νεότερο επεισόδιο στην ένταση που επικρατεί ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον την τελευταία διετία.

Την ενέργεια της Τουρκίας έχουν καταδικάσει επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, χώρες-κλειδιά στην ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες συνεργάζονται με την Ελλάδα και την Κύπρο σε τριμερή σχήματα.

Για αποτυχημένη απόπειρα της Τουρκίας να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου μέσω επίδειξης ισχύος έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η Άγκυρα δεν διαθέτει την τεχνογνωσία ώστε να προβεί σε γεωτρήσεις, και συνεπώς οι ενέργειές της αποσκοπούν αμιγώς στο να προβάλει τις αξιώσεις της μέσω κινήσεων εντυπωσιασμού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ