- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σουτίντα: Από αεροσυνοδός βασίλισσα της Ταϊλάνδης
Η ζωή της παραμένει μυστήριο για τους Ταϊλανδούς
Την 1η Μαΐου η 40χρονη Σουτίντα Βατζιραλονγκόρν παντρεύτηκε τον Μάχα Βατζιραλονγκόρν, ο οποίος έχει ήδη παντρευτεί τρεις ακόμη φορές.
Αεροσυνοδός, σωματοφύλακας του βασιλιά της Ταϊλάνδης προτού γίνει βασίλισσα: η Σουτίντα, που ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά της σήμερα στη διάρκεια της στέψης του Ράμα Ι’, είχε μια ραγδαία άνοδο αλλά η ζωή της παραμένει μυστήριο για τους Ταϊλανδούς.
Σύντροφος του Μάχα Βατζιραλονγκόρν εδώ και χρόνια η Σουτίντα Βατζιραλονγκόρν να Αγιουντία περιλαμβάνεται στο οργανόγραμμα του παλατιού της Ταϊλάνδης από τον Αύγουστο του 2017 ως αναπληρώτρια διοικητής των σωματοφυλάκων του βασιλιά.
Την 1η Μαΐου η 40χρονη γυναίκα παντρεύτηκε τον Μάχα Βατζιραλονγκόρν, ο οποίος έχει ήδη παντρευτεί τρεις ακόμη φορές.
Σήμερα στο Μεγάλο Παλάτι της Μπανγκόκ, λίγα λεπτά αφού ο σύζυγός της φόρεσε στο κεφάλι του τη «Μεγάλη Κορώνα της Νίκης», τον προσκύνησε σε ένδειξη σεβασμού. Ο βασιλιάς έριξε λίγες σταγόνες νερό στο μέτωπό της προτού της δώσει τα σύμβολα του νέου της ρόλου, αυτού της βασίλισσας. Στη συνέχεια έκατσε δίπλα του στην αίθουσα του θρόνου.
Ο πρόσφατος γάμος της, μόλις τρεις ημέρες πριν τη στέψη του Μάχα Βατζιραλονγκόρν, μπορεί να θεωρηθεί «ως μέσο για να νομιμοποιηθεί περαιτέρω ο βασιλιάς. Ένας μονάρχης οφείλει να έχει μια βασίλισσα», σχολιάζει ο Πολ Τσέιμπερς ειδικός σε θέματα πολιτικής της Ταϊλάνδης στο πανεπιστήμιο Naresuan της χώρας.
Τίποτε δεν προμήνυε τη ραγδαία άνοδο της Σουτίντα.
Γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου του 1978 και φοίτησε σε ένα καθολικό πανεπιστήμιο στο οποίο πηγαίνει η ελίτ της Μπανγκόκ, όπου το 2000 πήρε πτυχίο στην Επικοινωνία. Στη συνέχεια εργάστηκε ως αεροσυνοδός για την κρατική αεροπορική εταιρεία Thai Airlines.
«Είναι μια βασίλισσα που προέρχεται από τον λαό», εξηγεί η Σοφί Μπουασό ντι Ροσέρ, ειδική στην Ταϊλάνδη του Institut Francais des Relations Internationales (IFRI), σε αντίθεση με την προηγούμενη βασίλισσα Σιρικίτ Κιτιγιακόρν.
Η χήρα του Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι, που σήμερα είναι 86 ετών, είναι δισέγγονη του βασιλιά Ράμα Ε’, ενώ ο σύζυγός της ήταν εγγονός του ίδιου μονάρχη.
Η Σουτίντα γνώρισε τον Μάχα Βατζιραλονγκόρν το 2007 στη διάρκεια μιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης, όπως αναφέρει τοπική εφημερίδα. Τότε ήταν αεροσυνοδός και εκείνος, καθώς έχει δίπλωμα πιλότου, πιλοτάριζε ένα αεροπλάνο της Thai Airways.
Τον Νοέμβριο του 2013 εντάχθηκε στον βασιλικό στρατό της Ταϊλάνδης και έκτοτε ανήλθε πολύ γρήγορα. Σε λιγότερο από ένα χρόνο έγινε δεκτή στο σώμα των προσωπικών φρουρών του βασιλιά.
Τον Δεκέμβριο του 2016, δύο μήνες μετά τον θάνατο του Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι και αφού ανήλθε στον θρόνο ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν προήχθη σε στρατηγό και στη συνέχεια σε αναπληρώτρια διοικητής των σωματοφυλάκων του βασιλιά.
Το ζευγάρι περνά πολύ χρόνο στη Βαυαρία της Γερμανίας, όπου ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν έχει πολλές κατοικίες.
Το παλάτι προς το παρόν δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα κανένα στοιχείο της βιογραφίας της σε μια χώρα όπου η προσβολή του βασιλιά επισύρει ποινή από τρία ως 15 χρόνια κάθειρξη.
Παραμένει λοιπόν άγνωστη για τους Ταϊλανδούς, οι οποίοι την έχουν απλώς δει σε πολύ λίγες δημόσιες εκδηλώσεις πίσω από τον Μάχα Βατζιραλονγκόρν.
Ο Βατζιραλονγκόρν χώρισε με τη δεύτερη γυναίκα του αφού την κατηγόρησε ότι τον απατά.
Η τρίτη σύζυγός του, η κοινή θνητή Σριράσμι την οποία παντρεύτηκε μυστικά το 2001, εξέπεσε από τον βασιλικό της τίτλο το 2014. Έκτοτε, μέλη της οικογένειάς της έχουν φυλακισθεί για εξύβριση του προσώπου του βασιλιά.
Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης έχει επτά παιδιά, αλλά έχει αποκηρύξει τέσσερις από τους γιους του. Ο γιος της Σιράσμι, ο Ντιπανγκκόρν Ρασμιτζότι, 14 ετών, κατέχει την πρώτη θέση στην σειρά διαδοχής.
Η Σουτίντα «θα παίξει πλήρως τον ρόλο της, αν και δεν θα γίνει ποτέ μητέρα ενός γιου – διαδόχου», εκτιμά η Σοφί Μπουασό ντι Ροσέρ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
12 επιλεγμένα άρθρα γνώμης κι explainers
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
«Όνειρο η παράδοση άνευ όρων» λέει ο Μασούντ Πεζεσκιάν
Οι επιχειρήσεις και το ενδεχόμενο ναρκοθέτησης του Ορμούζ
Πτήση επαναπατρισμού που ήταν προγραμματισμένη θα καθυστερήσει
Περισσότερα από 200 πλοία έχουν ρίξει άγκυρα κοντά στα στενά του Ορμούζ περιμένοντας τις εξελίξεις
Οι συγκρούσεις στο Ιράν, το κόστος ζωής και η αντίδραση από τους καταναλωτές
Πού και πώς συμβαίνουν οι θάνατοι
Ο Πέδρο Σάντσεθ και η στάση της αριστεράς στον πόλεμο του Ιράν
Το Ιράν απειλεί όσες ευρωπαϊκές χώρες συμμαχήσουν με ΗΠΑ και Ισραήλ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος με το σημερινό ιρανικό καθεστώς
Ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή για την ασφάλεια της περιοχής
Επικοινωνίες με Ιράκ, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία – Το Tonnerre πλέει να συναντήσει το Charles de Gaulle
Την κρατούσαν φυλακισμένη για μήνες
Η ελληνική Belharra μαζί με τη φρεγάτα Ψαρά ενισχύουν την αεράμυνα της Κύπρου στην κρίση
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα οπλισμού – Στόχος ο έλεγχος του εναέριου χώρου
Επίθεση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο – Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε στόχους στη Βηρυτό
Και η επίσκεψη της Κρίστι Νοέμ στη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ με Rolex Daytona
Οι τοπικές αρχές και Eurojust ταυτοποίησαν 22 υπόπτους για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές μεταφορές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι η Κούβα «είναι έτοιμη μετά από 50 χρόνια» – Στο τραπέζι νέα διαπραγμάτευση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.