- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η «Επιχείρηση Ελευθερία» στη Βενεζουέλα συνεχίζεται
Κάλεσμα Γκουαϊδό για νέες διαδηλώσεις και φήμες για διαφυγή Μαδούρο στην Κούβα
Έκκληση του Γκουαϊδό να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις για την «Επιχείρηση Ελευθερία», ενώ οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι ο Νικολάς Μαδούρο ήταν έτοιμος να διαφύγει αεροπορικώς στην Κούβα.
Η κρίση στη Βενεζουέλα συνεχίζεται. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, απηύθυνε έκκληση να συνεχιστούν σήμερα Τετάρτη οι κινητοποιήσεις εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έπειτα από μια ημέρα που σημαδεύτηκε από την προσχώρηση μιας μερίδας των ένοπλων δυνάμεων στο δικό του στρατόπεδο και τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης και κάποιων από τους υποστηρικτές του.
«Καλώ τις ένοπλες δυνάμεις να συνεχίσουν να προχωρούν μπροστά στην "Επιχείρηση Ελευθερία". Αύριο [σ.σ. σήμερα], 1η Μαΐου, θα συνεχίσουμε (...). Σε όλη τη Βενεζουέλα, θα είμαστε στον δρόμο», τόνισε ο Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος, σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Τηλεοπτική εμφάνιση Μαδούρο
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο συμμετείχε σε τηλεοπτική εκπομπή μαζί με τον υπουργό Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο το βράδυ της Τρίτης [τα ξημερώματα της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας].
Αυτή ήταν η πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την έκκληση της αντιπολίτευσης ο στρατός να κινηθεί εναντίον του προέδρου νωρίτερα χθες και τα επεισόδια που ακολούθησαν.
Ο Μαδούρο είπε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της εκπομπής ότι αποκατέστησε τον Γκουστάβο Γκονσάλες Λόπες στην ηγεσία της υπηρεσίας πληροφοριών χωρίς να εξηγήσει τους λόγους της αντικατάστασης του Μανουέλ Κρίστοφερ Φιγκέρα. Ο Κρίστοφερ Φιγκέρα είχε διαδεχθεί τον Γκονσάλες Λόπες πέρυσι.
Στο μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο Μαδούρο ήταν έτοιμος να ταξιδέψει αεροπορικώς στην Κούβα για να διαφύγει από τις ταραχές.
Ο υπουργός Μάικ Πομπέο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είχαν ένα αεροπλάνο στο αεροδιάδρομο. Ετοιμαζόταν να διαφύγει το πρωί (της Τρίτης). Οι Ρώσοι του συνέστησαν να μείνει».
Σύμφωνα πάντα με την αμερικανική κυβέρνηση το σχέδιο διαφυγής Μαδούρο είχε τη σύμφωνη γνώμη των ανώτερων στελεχών της κυβέρνησής του, σχέδιο που την τελευταία στιγμή εγκαταλείφθηκε. Ανάμεσα σε αυτά και ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, ο οποίος και απευθύνθηκε πρώτος στον λαό της Βενεζουέλας, τονίζοντας πως η εξέγερση μέρους του στρατού υπέρ του Γκουαϊδό απετράπη μερικώς.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος στις αρχές της χρονιάς και έχει αναγνωριστεί ως ο νόμιμος ηγέτης της χώρας της Λατινικής Αμερικής σε κρίση από τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και άλλων περίπου πενήντα χωρών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ευρωπαϊκών, κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να εκδιωχθεί ο Μαδούρο από την εξουσία και προέβλεψε ότι η χθεσινή ημέρα θα ήταν η «τελευταία» του στην εξουσία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εξέλιξη της πνευμονικής νόσου της πριγκίπισσας είναι σοβαρή και η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό»
O πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη
Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τους κατοίκους
Κίνδυνος για το οικοσύστημα της Αυστραλίας - Η χρήση τους ως τροφή για ερπετά
Χωρίς τέλος τα πλήγματα του ρωσικού στρατού σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Πρώτη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Πιονγκγιάνγκ μετά από επτά χρόνια
Άγνωστο σε τι κατάσταση βρίσκεται
Ερωτηματικό για το πώς διέρρευσε η πληροφορία για την αποστολή τους
Η Χεζμπολάχ απορρίπτει την προτεινόμενη συμφωνία
«Ως υπουργός είμαι έντρομος και ως πατέρας ακόμη περισσότερο» δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης
Το «εξαιρετικά ευφυές» ζώο κατάφερε να ξεφύγει από τις παγίδες και τα ηρεμιστικά των αρχών
«Δεν υπήρξε κανένα δράμα» λέει πηγή από το περιβάλλον του
Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία
Θύματα κατηγορούν αστυνομικούς ότι έκαναν τα στραβά μάτια
Χωρίς τέλος η βία μεταξύ αντίπαλων καρτέλ ναρκωτικών
Κίνηση τακτικής ή παραδοχή αδιεξόδου στο μέτωπο
Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποιεί την Τεχεράνη ότι ο χρόνος λιγοστεύει
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Φαντάσου να πίνεις σαμπάνια σε ένα κουπέ του 1890, ενώ η Ευρώπη περνάει έξω από το παράθυρό σου
Ζητά συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.