- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση από το 90% των Αιγυπτίων
23,4 εκ. ψηφοφόροι ενέκριναν τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα
Με συντριπτικό ποσοστό, της τάξης του 90%, οι Αιγύπτιοι επικύρωσαν στο δημοψήφισμα τη συνταγματική αναθεώρηση. Στην ηγεσία ως το 2030, πιθανότατα, ο Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι.
Σχεδόν το 90% των Αιγυπτίων ψηφοφόρων επικύρωσε την συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα επιτρέψει ενδεχομένως στον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι να παραμείνει στην εξουσία έως το 2030.
Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα που διήρκησε τρεις μέρες, ήταν 44,33% και το 88,83% των συμμετεχόντων ενέκρινε τις συνταγματικές τροποποιήσεις, τις οποίες είχε ψηφίσει το κοινοβούλιο, δήλωσε ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Λασέν Ιμπραχίμ.
«Αυτές (οι τροποποιήσεις) τίθενται σε ισχύ από τώρα», τόνισε ο Ιμπραχίμ σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. Σημείωσε πως 23,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι ενέκριναν τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα.
Με βάση το νέο Σύνταγμα, η τρέχουσα θητεία του Σίσι θα παραταθεί από τα τέσσερα στα έξι χρόνια και στη συνέχεια θα μπορεί να επαναθέσει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία που θα διαρκεί έξι χρόνια.
Βάσει των τροποποιήσεων, ο πρόεδρος θα αποκτήσει επίσης νέες εξουσίες για τον διορισμό δικαστικών αξιωματούχων, θα ενισχυθεί ο ρόλος του στρατού και θα δημιουργηθεί μια άνω βουλή.
Ο Σίσι ανήλθε στην εξουσία αφού έγινε η αιχμή του δόρατος για την απομάκρυνση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων το 2013. Εκλέχθηκε για δεύτερη τετραετή θητεία το 2018.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί
Ο πρόεδρος στηρίζει αμερικανική πρωτοβουλία για ασφάλεια ναυσιπλοΐας στην περιοχή
Το λάθος που προκάλεσε το τροχαίο
Εντοπίστηκε παιδικό εσώρουχο με DNA τόσο του κοριτσιού όσο και του 47χρονου υπόπτου
Ο νικητής του φετινού βραβείου θα ανακοινωθεί στις 9 Οκτωβρίου
Νέο μήνυμα από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν
Οι αρχές εκτιμούν ότι η συνολική αξία των χελωνών που κατασχέθηκαν ανέρχεται σε περίπου 9.000 δολάρια
Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα αν το έργο είναι δικό του
Η σύγκρουση με το Ιράν εκτοξεύει τις τιμές του πετρελαίου και απειλεί τη διεθνή οικονομία
Οι ΗΠΑ μειώνουν τις δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή
Το χρονικό της υπόθεσης
Νέα στοιχεία για τις κινήσεις του τραγουδιστή μετά τη δολοφονία της 14χρονης και τις προσπάθειες να καλύψει τα ίχνη του
Η επίθεση σημειώθηκε έπειτα από μια σειρά περιστατικών αντισημιτικού χαρακτήρα τις τελευταίες εβδομάδες
Σε κρίση οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Βερολίνου μετά τις αιχμές Μερτς για το Ιράν
Τι δήλωσε ο κυβερνητικός σύμβουλος για την τρομοκρατία μετά την επίθεση στο Γκόλντερς Γκριν
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί μετά την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου
Ψέκασε με άγνωστη ουσία τρεις αστυνομικούς στο Τόκιο
Η Joby Aviation στοχεύει πλέον στο δεύτερο μισό του 2026 για την έναρξη εμπορικών πτήσεων
«Έχει χαθεί η επαφή με 11 πλοία», δηλώνουν οι ακτιβιστές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.