- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κρίση στη Λιβύη: 21 νεκροί σε μάχες κοντά στην Τρίπολη
Οι ΗΠΑ ζητούν την «άμεση διακοπή» της επιχείρησης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού
Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 27 τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη της Λιβύης σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία αναγνωρίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τη διεθνή κοινότητα.
Τη «βαθιά ανησυχία» των Ηνωμένων Πολιτειών προκαλούν οι μάχες κοντά στην Τρίπολη και η Ουάσινγκτον ζητεί την «άμεση διακοπή» της εφόδου που διέταξε να γίνει στην πρωτεύουσα της Λιβύης ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.
«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι εναντιωνόμαστε στη στρατιωτική επίθεση των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ και προτρέπουμε να σταματήσουν αμέσως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της λιβυκής πρωτεύουσας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.
Οι μάχες μαίνονταν χθες στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, τρεις ημέρες μετά την έναρξη της εφόδου του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χάφταρ με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας.
Η Τρίπολη ελέγχεται από διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ του Φάγεζ ας Σάρατζ.
Δεν υπάρχει «στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Λιβύη», ανέφερε στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Πομπέο, καλώντας όλα τα μέρη να προχωρήσουν «επειγόντως σε αποκλιμάκωση» της κατάστασης και να διεξαγάγουν συνομιλίες.
Η στρατιωτική επιχείρηση των δυνάμεων του 75χρονου Χάφταρ «θέτει σε κίνδυνο αμάχους και υπονομεύει την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους Λίβυους», επιμένει ο Πομπέο.
«Οι ΗΠΑ, μαζί με τους διεθνούς εταίρους τους, συνεχίζουν να πιέσουν τους λίβυους ηγέτες να επιστρέψουν στις πολιτικές διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, του Γασάν Σαλάμε», προσθέτει.
Η «πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος να ενωθεί η χώρα και να καταρτιστεί ένα σχέδιο για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία για όλους τους Λίβυους», καταλήγει η ανακοίνωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Η Λιβύη, χώρα όπου επικρατεί χάος από το 2011, όταν ο Μουάμαρ Καντάφι ανατράπηκε από εξεγερμένους με αεροπορική υποστήριξη κρατών-μελών του NATO, μετατράπηκε σε κέντρο διέλευσης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν ή προσπαθούν ακόμη να φθάσουν στην Ευρώπη.
Ο Χάφταρ, ο οποίος αυτοπροβάλλεται ως διώκτης του ισλαμικού εξτρεμισμού αλλά κατηγορείται από αντιπάλους του πως θέλει να γίνει ο νέος δικτάτορας της Λιβύης κατ' εικόνα του Καντάφι, υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατά εκθέσεις του ΟΗΕ.
Ο ΛΕΣ εξαπέλυσε την Κυριακή αεροπορικές επιδρομές στη νότια Τρίπολη ενώ δυνάμεις του προέλασαν προς το κέντρο της πρωτεύουσας, σύμφωνα με κατοίκους. Η έφοδος των δυνάμεων του Χάφταρ φάνηκε να κατέλαβε την ΚΕΕ αλλά και τον ΟΗΕ εξαπίνης, αλλά και να διέγραψε τα σχέδια να διεξαχθούν εκλογές για να τερματιστεί η παρατεταμένη αστάθεια στη Λιβύη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ουάσιγκτον άρχισε να διενεργεί σειρά ερευνών για εμπορικά ζητήματα
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal
Ο δεύτερος γύρος θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή
Το Ιράν προειδοποιεί άλλες χώρες κατά «οποιασδήποτε ενέργειας» που θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο CNN ότι ο ισραηλινός στρατός «δεν δουλεύει με το χρονόμετρο ή βάση χρονοδιαγράμματος»
Tο 72% των προγραμματισμένων αποδεσμεύσεων αφορά αργό πετρέλαιο
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail
Τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν ζήτησε ποτέ κατάπαυση του πυρός και δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για μια πιθανή επέκταση της ναυτικής αποστολής
«Πεθαίνω... για καφέ» αναφέρει σε ανάρτησή του, σατιρίζοντας τις φήμες ότι έχει πεθάνει
Συνεχείς οι αναχαιτίσεις ιρανικών drones και πυραύλων στις χώρες του Κόλπου
Ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας προειδοποίησε πως η βία δεν θα οδηγήσει στην απονομή της δικαιοσύνης
Η Κεντροδεξιά πολιορκεί το Παρίσι και η Ακροδεξιά τη Μασσαλία - Στο 20% η συμμετοχή το μεσημέρι
Η κυβέρνηση Νετανιάχου ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για άμεσες αγορές οπλισμού
«Προμήθεια συναλλαγής» φέρνει δισεκατομμύρια στα ταμεία για τον έλεγχο της δημοφιλούς πλατφόρμας
Ανάληψη ευθύνης με βίντεο-ντοκουμέντο από την Ashab Al Yamim - «Κύμα αντισημιτισμού» καταγγέλλει το Τελ Αβίβ
Συνελήφθη ο δράστης - Ερευνώνται καταγγελίες για αντι-ισλαμικά συνθήματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσης ειρήνης με την Τεχεράνη
Οι δύο ήταν «μεταξύ των πιο σημαντικών προσώπων στην ιρανική κοινότητα πληροφοριών»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.