- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΗΠΑ: Ανακάλεσαν τη βίζα της εισαγγελέα του ΔΠΔ
Πώς οι Αμερικανοί «ξεγλιστρούν» από τα εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν
Οι ΗΠΑ ανακάλεσαν την άδεια εισόδου στη χώρα της γενικής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Φάτου Μπενσούντα, που κατάγεται από τη Γκάμπια, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο της.
Η απόφαση της Ουάσινγκτον ενδέχεται να συνδέεται με την έρευνα που διεξάγει η Μπενσούντα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι αμερικανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στο Αφγανιστάν.
Ωστόσο το γραφείο της γενικής εισαγγελέα υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι, παρά την ανάκληση της άδειας εισόδου, η Μπενσούντα θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά της «χωρίς φόβο και χωρίς να κάνει χάρες».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να ανακαλέσουν τις άδειες εισόδου οποιουδήποτε μέλους του ΔΠΔ εμπλέκεται στις έρευνες αυτές.
«Αν ευθύνεσαι για την έρευνα που διεξάγει το ΔΠΔ για το αμερικανικό προσωπικό σε σχέση με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, δεν θα πρέπει να υποθέτεις ότι θα εξακολουθήσεις να έχεις ή ότι θα λάβεις βίζα ή ότι θα σου επιτραπεί να εισέλθεις στις ΗΠΑ», είχε τονίσει ο Πομπέο.
«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω βήματα, περιλαμβανομένων οικονομικών κυρώσεων, αν το ΔΠΔ δεν αλλάξει πορεία», είχε προσθέσει.
Έκθεση του 2016 του ΔΠΔ ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία που το οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο αμερικανικός στρατός διέπραξε βασανιστήρια σε μυστικά κέντρα κράτησης στο Αφγανιστάν, τα οποία λειτουργούσε η CIA, και ότι η αφγανική κυβέρνηση και οι Ταλιμπάν διέπραξαν εγκλήματα πολέμου.
Οι ΗΠΑ, που επικρίνουν το ΔΠΔ από τη σύστασή του, είναι μία από τις περίπου δώδεκα χώρες που δεν έχουν ενταχθεί στο διεθνές δικαστήριο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό
«Όπως βλέπετε, θα γεννήσω από στιγμή σε στιγμή», είπε στην τελευταία ενημέρωση πριν γίνει για δεύτερη φορά μητέρα
Θα σπάσει το ρεκόρ του Μαρκ Ζούκερμπεργκ;
Ο άνδρας παραδέχτηκε την πράξη του και εξήγησε ότι το έκανε «για πλάκα»
Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν η πληγή θα κλείσει σε περίπου έναν μήνα
Μήνυση από τη μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας
Η χώρα ελπίζει ότι με την ήττα του Όρμπαν τα δεδομένα θα αλλάξουν
Τα μέλη της συμμορίας είναι γεννημένα μεταξύ 2012 - 2015
Σε πλήρη πολεμικό συντονισμό Ισραήλ και ΗΠΑ
Οι κατηγορίες πριν και μετά τον θάνατο του τραγουδιστή
Ο δούκας του Σάσεξ απέτισε φόρο τιμής στα θύματα των σφαγών που αποδίδονται στον ρωσικό στρατό στην Μπούτσα
Ο Τζον Άμπεντσαϊν έβαλε τέλος στη ζωή του, μετά από σύλληψη για υλικό παιδικής πορνογραφίας
Αποκαλύψεις του BBC - Στέγαζε γυναίκες σε πολυτελή διαμερίσματα, ενώ η βρετανική αστυνομία αρνούνταν να τον ερευνήσει
Συνεχίζεται η πίεση των ΗΠΑ προς τους συμμάχους της
Τι κι αν το YouTube τον πετάει από την πλατφόρμα, ο influencer συνεχίζει τα ακραία challenges
Κύμα κυβερνοεπιθέσεων μέσω Signal πλήττει υψηλόβαθμους πολιτικούς και διπλωμάτες
«Κανείς δεν περνάει τα Στενά χωρίς την άδειά μας», δήλωσε ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ
«Η Ελλάδα παίζει ήδη ρόλο σταθεροποιητή και την επόμενη μέρα θα είναι ακόμη πιο κρίσιμη», τόνισε στην ATHENS VOICE o Αμερικανός διπλωμάτης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.