- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Με λαμπρότητα γιόρτασαν οι Έλληνες της Αλβανίας την 25η Μαρτίου
Στη Δερβιτσάνη έπεσαν θύματα διαρρηκτών οι ομογενείς
Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας γιόρτασαν τη φετινή επέτειο της 25η Μαρτίου οι Έλληνες της Αλβανίας.
Οι εορτασμοί στις πόλεις και τα χωριά της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας διαρκούν περίπου μία βδομάδα και σε αυτές κυριαρχούν τα εθνικά σύμβολα και οι παραδοσιακές στολές. Εκδηλώσεις οργανώνουν οι μαθητές των ελληνικών μειονοτικών σχολείων, οι ελληνικοί μειονοτικοί δήμοι, η οργάνωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και οι ελληνικές διπλωματικές αρχές. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μαθητικές παρελάσεις, καλλιτεχνικά προγράμματα, ομιλίες, κατάθεση στεφάνων, δεξιώσεις και λαϊκές χοροεσπερίδες.
Το πρόγραμμα άνοιξε με εκδηλώσεις στα εκπαιδευτήρια Όμηρος στην Κορυτσά και στη Χιμάρα, ακολούθησαν ομιλίες και καλλιτεχνικά προγράμματα που οργάνωσε η ΟΜΟΝΟΙΑ στις πόλεις Αγίων Σαράντα και Δελβίνου, και οι εορτασμοί κορυφώθηκαν σήμερα στους ελληνικούς μειονοτικούς δήμους της Δρόπολης και της Φοινίκης.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου Φοινικαίων τελέστηκαν στο νέο πολιτιστικό συγκρότημα στο χωριό Λειβαδιά.
Ελληνικές σημαίες, συνθήματα για την Επανάσταση του 1821, εθνικά σύμβολα, καθώς και ελληνικά τραγούδια και η μουσική έδιναν τον τόνο της ημέρας. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, όπως ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Βασίλης Κάγιος, ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλης Ντούλες και ο πρόεδρος του Κόμματος των Ελλήνων Χριστάκης Κίτσιος απηύθυναν έκκληση στους Έλληνες για ενότητα και ομοψυχία ως μονόδρομο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των καιρών, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Ελληνισμού στην Αλβανία.
Παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν εκπρόσωπο των αλβανικών αρχών και των κομμάτων, ενώ ακολούθησε η μαθητική παρέλαση και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των μαθητών των σχολείων του δήμου.
Στο δήμο Δρόπολης οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στο κεφαλοχώρι της Δρόπολης, τη Δερβιτσάνη, το οποίο είχε στολιστεί από μέρες με ελληνικές σημαίες και συνθήματα που απηχούσαν την επανάσταση του 1821.
Μετά τη θεία λειτουργία στην εκκλησία της κοινότητας έγινε η κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους στο μνημείο αφιερωμένο στους αγώνες του Έθνους, το οποίο ανεγέρθηκε πριν από κάποιους μήνες. Ακολούθησε και εδώ μαθητική παρέλαση και η πολιτιστική εκδήλωση.
Οι κάτοικοι στο κεφαλοχώρι της Δερβιτσάνης ωστόσο, είχαν να αντιμετωπίσουν και μια δυσάρεστη πρόκληση. Ξημερώνοντας η 25η Μαρτίου, άγνωστοι διέρρηξαν στο χωριό 11 σπίτια. Όπως κατήγγειλαν τα θύματα, οι διαρρήκτες δεν αφαίρεσαν χρήματα ή αντικείμενα αλλά διάφορα έγγραφα. Ο πρόεδρος της κοινότητας του χωριού Φίλιππας Μπόμπολης ανέφερε ότι πρόκειται καθαρά για πρόκληση ενόψει της εθνικής γιορτής της Ελλάδας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το απόσπασμα της συνέντευξης κυκλοφορεί ξανά στα social media ενόψει της 25ης επετείου
Οι δυο τους απέκτησαν έναν γιο το 2024, ωστόσο στη συνέχεια χώρισαν
Eνώ την ίδια περίοδο είχε έσοδα 5,4 εκατ. δολαρίων
Κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της τον Ιανουάριο του 2023
Το κανονικό απόσπασμα δείχνει ότι ο βασιλιάς άπλωσε το χέρι του
Η τελευταία της ανάρτηση στο Instagram είχε γίνει στις 12 Αυγούστου, λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό της
Η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ
Η πρώην καγκελάριος επικρίνει τη στρατηγική του CDU και ζητά άμεση αλλαγή πλεύσης
Οι επιπτώσεις της «ψηφιακής διάσπασης» στη συγκέντρωση και την κριτική σκέψη
Κύμα διαμαρτυριών ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου
Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά τις επαφές Αμερικανών απεσταλμένων στη Μόσχα και το Κίεβο
Αντιδράσεις στη Σιγκαπούρη για τις απολαβές του πρωθυπουργού Λόρενς Ουόνγκ
Πιθανές επιπτώσεις ανακοίνωσε και το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου
Υπάρχει η εντύπωση πως η Δημοκρατία στην Ευρώπη είναι κάποιος κανόνας. Ψεύδος. Η Δημοκρατία ήταν και είναι παρένθεση σε μία Ευρώπη με παθολογική ροπή στον αυταρχισμό.
Το μεγάλο πρόβλημα στα δεξιά του
Πριν από 31 χρόνια, ο διάδοχος του θρόνου είχε φτάσει στο σχολείο με τους τότε χωρισμένους γονείς του, την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον πρίγκιπα Κάρολο
Έγιναν οι μισοί Γερμανοί «ακροδεξιοί»; Η χρόνια απόκρυψη των προβλημάτων, οι Ευρωπαίοι στρουθοκάμηλοι και τα παράπονα της Ανατολικής Γερμανίας
Ανακτήθηκαν τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους
Η τοξικολογική έκθεση έδειξε πως είχαν λάβει kratom και διφαινυδραμίνη
Κλιματική κρίση, ενεργειακή ασφάλεια και η άνοδος της ριζοσπαστικής δεξιάς, σε ένα νέο πολιτικό τοπίο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.