- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Με λαμπρότητα γιόρτασαν οι Έλληνες της Αλβανίας την 25η Μαρτίου
Στη Δερβιτσάνη έπεσαν θύματα διαρρηκτών οι ομογενείς
Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας γιόρτασαν τη φετινή επέτειο της 25η Μαρτίου οι Έλληνες της Αλβανίας.
Οι εορτασμοί στις πόλεις και τα χωριά της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας διαρκούν περίπου μία βδομάδα και σε αυτές κυριαρχούν τα εθνικά σύμβολα και οι παραδοσιακές στολές. Εκδηλώσεις οργανώνουν οι μαθητές των ελληνικών μειονοτικών σχολείων, οι ελληνικοί μειονοτικοί δήμοι, η οργάνωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και οι ελληνικές διπλωματικές αρχές. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μαθητικές παρελάσεις, καλλιτεχνικά προγράμματα, ομιλίες, κατάθεση στεφάνων, δεξιώσεις και λαϊκές χοροεσπερίδες.
Το πρόγραμμα άνοιξε με εκδηλώσεις στα εκπαιδευτήρια Όμηρος στην Κορυτσά και στη Χιμάρα, ακολούθησαν ομιλίες και καλλιτεχνικά προγράμματα που οργάνωσε η ΟΜΟΝΟΙΑ στις πόλεις Αγίων Σαράντα και Δελβίνου, και οι εορτασμοί κορυφώθηκαν σήμερα στους ελληνικούς μειονοτικούς δήμους της Δρόπολης και της Φοινίκης.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου Φοινικαίων τελέστηκαν στο νέο πολιτιστικό συγκρότημα στο χωριό Λειβαδιά.
Ελληνικές σημαίες, συνθήματα για την Επανάσταση του 1821, εθνικά σύμβολα, καθώς και ελληνικά τραγούδια και η μουσική έδιναν τον τόνο της ημέρας. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, όπως ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Βασίλης Κάγιος, ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλης Ντούλες και ο πρόεδρος του Κόμματος των Ελλήνων Χριστάκης Κίτσιος απηύθυναν έκκληση στους Έλληνες για ενότητα και ομοψυχία ως μονόδρομο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των καιρών, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Ελληνισμού στην Αλβανία.
Παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν εκπρόσωπο των αλβανικών αρχών και των κομμάτων, ενώ ακολούθησε η μαθητική παρέλαση και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των μαθητών των σχολείων του δήμου.
Στο δήμο Δρόπολης οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στο κεφαλοχώρι της Δρόπολης, τη Δερβιτσάνη, το οποίο είχε στολιστεί από μέρες με ελληνικές σημαίες και συνθήματα που απηχούσαν την επανάσταση του 1821.
Μετά τη θεία λειτουργία στην εκκλησία της κοινότητας έγινε η κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους στο μνημείο αφιερωμένο στους αγώνες του Έθνους, το οποίο ανεγέρθηκε πριν από κάποιους μήνες. Ακολούθησε και εδώ μαθητική παρέλαση και η πολιτιστική εκδήλωση.
Οι κάτοικοι στο κεφαλοχώρι της Δερβιτσάνης ωστόσο, είχαν να αντιμετωπίσουν και μια δυσάρεστη πρόκληση. Ξημερώνοντας η 25η Μαρτίου, άγνωστοι διέρρηξαν στο χωριό 11 σπίτια. Όπως κατήγγειλαν τα θύματα, οι διαρρήκτες δεν αφαίρεσαν χρήματα ή αντικείμενα αλλά διάφορα έγγραφα. Ο πρόεδρος της κοινότητας του χωριού Φίλιππας Μπόμπολης ανέφερε ότι πρόκειται καθαρά για πρόκληση ενόψει της εθνικής γιορτής της Ελλάδας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ενίσχυση στρατηγικής σχέσης Κύπρου - Γαλλίας με αιχμή ενέργεια, άμυνα και ασφάλεια
Εν ισχύ το ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ
Ο δημοσιογράφος παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε τον κόσμο και ανέλαβε την ευθύνη
Πιστοί συρρέουν για να προσκυνήσουν στον τάφο του
Αναδημοσιεύοντας σχόλια που υποστήριζαν ότι ο πατέρας της «δεν θα επέτρεπε ποτέ» τη χρήση της μουσικής του
Άγνωστο για την ώρα αν θα κλείσουν επιπλέον εργοστάσια
Η επανασύνδεση Γκαμπριέλ Ατάλ και Στεφάν Σεζουρνέ εγείρει ζητήματα δεοντολογίας ενόψει των προεδρικών εκλογών
Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι επιβάλλει παράνομους περιορισμούς στην αλιεία στο Αιγαίο
«Σοκαρίστηκα από τους λογαριασμούς ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ», δήλωσε η ιταλίδα πρωθυπουργός
Πρώτη φορά που ελληνικό λογοτεχνικό κείμενο εντοπίζεται σε διαδικασία ταρίχευσης
Μεταξύ αυτών και η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν
Αστυνομικός που επιχείρησε να απευθυνθεί στο συγκεντρωμένο πλήθος αποδοκιμάστηκε έντονα
Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν εκτεταμένες διαρροές – Αυξανόμενος φόβος οικολογικής κρίσης
Μόνιμες οι επιπτώσεις στην υγεία του
Μια δικαστική υπόθεση κινείται σε ένα «γκρίζο» νομικό και ηθικό πεδίο
Ο Ντέιβιντ Γκρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έναν πυρηνικό όλεθρο έως το 2061
Σε περίπτωση καταδίκης προβλέπεται ποινή διά βίου φυλάκισης
H εισαγγελία ζητά ποινές κάθειρξης έως και 22 ετών και έξι μηνών για τους πέντε υπόπτους
Nέα ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Βυθίζεται η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ - Τι αναφέρει δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.