- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Β. Κορέα: Πληροφορίες ότι ανοικοδομήθηκε πεδίο εκτόξευσης πυραύλων
Τι αναφέρουν συγκλίνουσες πηγές
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αρχές της Βόρειας Κορέας προχωρούν στην ανακατασκευή μιας εγκατάστασης εκτόξευσης πυραύλων που είχαν καταστρέψει πρόσφατα, μετέδωσε χθες Τρίτη το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο την υπηρεσία πληροφοριών στη Σεούλ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που βασίζεται σε αναφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Νότιας Κορέας, η Πιονγκγιάνγκ φέρεται μεταξύ άλλων να ξανάφτιαξε την οροφή και μια πύλη στο πεδίο δοκιμών και εκτόξευσης πυραύλων στο Σόχε, που είχε καταστραφεί το 2018.
Η νοτιοκορεάτικη ΕΥΠ συμπλήρωσε πως «οι πληροφορίες που έχουν οι ΗΠΑ ταυτίζονται με τις δικές μας», σύμφωνα με το δημοσίευμα του Γιονάπ.
Η αναφορά της υπηρεσίας πληροφοριών σημειώνει πάντως παράλληλα πως ένας αντιδραστήρας 5 μεγαβάτ στο συγκρότημα της Γιονγκμπιόν δεν έχει λειτουργήσει από πέρυσι, καθώς και ότι οι υπόγειες στοές στο πεδίο δοκιμών Πούνγκε-Ρι συνεχίζουν να είναι κλειστές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εξέλιξη έχει προκαλέσει την ανησυχία της Σεούλ και της Ουάσινγκτον, καθώς καταγράφεται λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη συνάντηση κορυφής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Ανόι, που τερματίστηκε πρόωρα χωρίς να υπάρξει συμφωνία [1].
Ο Κιμ είχε υποσχεθεί ότι η εγκατάσταση στη Σόχε θα καταστρεφόταν κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής, τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, όπως και έγινε.
Στις ενδείξεις για την ανοικοδόμηση της εγκατάστασης εκτόξευσης πυραύλων αναφέρθηκαν επίσης χθες δύο αμερικανικά κέντρα μελετών, το Stimson Center και το Center for Strategic and International Studies, που επικαλέστηκαν δορυφορικές φωτογραφίες.
Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) επισήμανε πως η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει να χρησιμοποιεί ένα εργοστάσιο όπου κάνει εμπλουτισμό ουρανίου και συνεχίζει την κατασκευή άλλου ενός αντιδραστήρα.
Αν και οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ δεν διαθέτουν πρόσβαση στη Βόρεια Κορέα, χρησιμοποιούν δορυφορικές φωτογραφίες και διαθέσιμα έγγραφα για να καταγράφουν τις εξελίξεις στο συγκρότημα Γιονγκμπιόν.
Τη Δευτέρα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως ελπίζει μια αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μπορέσει να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, σημειώνοντας πάντως πως δεν έχει λάβει «δέσμευση ακόμα». Χθες Τρίτη, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον διεμήνυσε πως εάν η Βόρεια Κορέα δεν δείξει πρόθεση να αποπυρηνικοποιηθεί, «δεν πρόκειται να δει καμία ελάφρυνση των συντριπτικών οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της», απεναντίας «θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κλιμακώσουμε τις κυρώσεις».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εξερράγη ενώ το όχημα βρισκόταν κοντά στην πρωτεύουσα
Συγκίνηση προκάλεσε η κινητοποίηση για την εξαφάνιση ενός δίχρονου παιδιού
Κρίσιμη η κατάσταση για τρεις
Μια εκστρατεία εμβολιασμού είναι σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο
Η πέτρινη γέφυρα κατασκευάστηκε κατ’ εντολή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄ και εγκαινιάστηκε το 328 μ.Χ
Το χρίσμα του 2028 παραμένει ανοιχτό, αλλά ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κερδίζει έδαφος
Οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να ενημερώνουν εάν τυχόν δουν άλλα νεκρά ζώα
Η Έμμα Χέμινγκ Γουίλις αποκαλύπτει τις πρώτες αλλαγές που παρατήρησε
Ο ναός τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει στόχος βανδάλων 4 φορές, οι τρεις μόνο φέτος
Ένας αντιδημοφιλής πόλεμος που δεν λέει να τελειώσει
Στο επίκεντρο σενάρια για «υβριδική επίθεση»
Ο 26χρονος έμεινε για 50 λεπτά πάνω από την κεντρική είσοδο, κρατώντας ένα αντικείμενο που έμοιαζε με λεπίδα
Ποιος είναι ο γιατρός που θέλει να γίνει ο πρώτος μουσουλμάνος γερουσιαστής των ΗΠΑ
Ένας στους τέσσερις είναι από τη Λατινική Αμερική
«Έχουμε τεράστια αποθέματα»
Η ανακοίνωση της οικογένειάς του
Για «πληγές του Φαραώ» κάνουν λόγο οι κάτοικοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.