Κοσμος

Βενεζουέλα: Οι αποστάτες φοβούνται για τις οικογένειές τους

23χρονος στρατιώτης μιλά στο BBC για την καλύτερη απόφαση της ζωής του

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20765083.jpg

Οι στρατιώτες που παρέδωσαν τα όπλα και αποστάτησαν από τον στρατό της Βενεζουέλας δηλώνουν ότι ο μεγαλύτερός τους φόβος είναι μήπως η κυβέρνηση «ξεσπάσει πάνω στις οικογένειές τους».

Ένας 23χρονος αποστάτης μίλησε αποκλειστικά στην απεσταλμένη του BBC στη Βενεζουέλα Όρλα Γκέριν. Εξέφρασε το φόβο ότι το καθεστώς «θα τιμωρήσει» τώρα τις οικογένειές τους. «Κι όμως, νομίζω ότι ήταν η καλύτερη απόφαση που έχω πάρει ποτέ», σχολιάζει ο 23χρονος.

Περισσότεροι από 100 είναι στρατιώτες που πήραν τη μεγάλη απόφαση να αυτομολήσουν.

Οι περισσότεροι είχαν εμφανή σημάδια βίας στο πρόσωπο και το κορμί τους, επισημαίνει στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ο ιερέας που τους φυγάδευσε. Δεν είχαν άλλη επιλογή, υποστηρίζουν οι ίδιοι. Έπρεπε να φύγουν, διότι η χώρα τους χρειάζεται αλλαγή, διότι τα παιδιά τους χρειάζονται επιτέλους τροφή. Εκείνη την ώρα, ένας αξιωματικός από τους 150 επικοινώνησε με την οικογένειά του πίσω στη Βενεζουέλα. Αμέσως μετά κατέρρευσε.   

Οι περισσότεροι με τους οποίους ήρθε σε επαφή το BBC ήταν πεζικάριοι. Επιβεβαιώνουν και αυτοί ότι τα ανώτατα κλιμάκια του στρατού παραμένουν δεμένα στο άρμα του Νικολάς Μαδούρο και θα δώσουν μάχη για να παραμείνουν στις θέσεις τους.  

Στο μεταξύ, τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες ήταν ο απολογισμός των βίαιων συγκρούσεων στα σύνορα Βραζιλίας και Κολομβίας, όπου είχε συγκεντρωθεί ανθρωπιστική βοήθεια – τρόφιμα και φάρμακα – για τη Βενεζουέλα, αλλά ουδέποτε έφθασαν στους Βενεζουελάνους. 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ