- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κύπριακή ΑΟΖ: Καλό και εμπορεύσιμο το κοίτασμα στον «Γλαύκο»
Αυτό δείχνουν με ασφάλεια τα μέχρι τώρα στοιχεία από τη γεώτρηση
Έχει ανακαλυφθεί ένα καλό κοίτασμα, που είναι χωρίς αμφιβολία εμπορεύσιμο, με χαρακτηριστικά που σχηματίζουν την εικόνα ότι είναι το καλύτερο κοίτασμα που βρέθηκε μέχρι τώρα στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αυτό δείχνουν με ασφάλεια τα μέχρι τώρα στοιχεία από τη γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος», όπως αβα.
Τα μέχρι τώρα χαρακτηριστικά του κοιτάσματος, δίνουν θετικές επιπτώσεις σε τέσσερις κατευθύνσεις, με σημαντικές εξελίξεις για την Κύπρο και τα επόμενα βήματα στην ΑΟΖ, αλλά και σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην ευρύτερη περιοχή.
Το πρώτο χαρακτηριστικό, ότι δηλαδή πρόκειται για ένα καλό εμπορεύσιμο κοίτασμα, σημαίνει και οικονομικά οφέλη και προστιθέμενη αξία για την κυπριακή οικονομία. Επίσης, δεύτερη σημαντική εξέλιξη, είναι πως η ανακάλυψη εξασφαλίζει την παραμονή και το ενδιαφέρον αλλά και άμεσο συμφέρον της ExxonMobil όπως και της Qatar Petroleum στην Κύπρο και στην κυπριακή ΑΟΖ για τις επόμενες δύο δεκαετίες για εκμετάλλευση του κοιτάσματος και περαιτέρω έρευνες.
Επίσης, ο «Γλαύκος» δημιουργεί πλέον ένα καλό υπόβαθρο, ώστε με πιθανές νέες μικρότερες ή μεγαλύτερες ανακαλύψεις να συμπληρωθεί η κύρια απαίτηση –τις ελάχιστες ποσότητες διαθέσιμου φυσικού αερίου– για δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο.
Με τις εμπορικά εκμεταλλεύσιμες ποσότητες στον «Γλαύκο», δίνεται η δυνατότητα σε επόμενο στάδιο, για αξιοποίηση, σε σύνδεση με τον «Γλαύκο», άλλων πολύ πιο μικρών κοιτασμάτων στην ίδια περιοχή, που θα μπορεί να γίνει χωρίς τεράστιες επενδύσεις.
Η ανακάλυψη κοιτάσματος στον στόχο «Γλαύκος» αποτελεί και νέα σελίδα στην αναζήτηση κοιτασμάτων στην περιοχή. Πρόκειται για γεωλογική διαμόρφωση «τύπου ΖΟΡ», αλλά διαφοροποιημένη. Πρόκειται για γεωλογικό σχηματισμό σε αισθητά μικρότερο βάθος κάτω από τον βυθό σε σχέση με το «Ζορ». Η ανακάλυψη αυξάνει τα ποσοστά για κοιτάσματα σε σχηματισμούς μικρότερου βάθους από το «Ζορ».
Αυτό ενισχύει την προτεραιότητα στόχων με τα ίδια χαρακτηριστικά, στους χάρτες των εταιρειών υδρογονανθράκων και αυξάνει το ενδιαφέρον και για περιοχές των οποίων οι γεωλογικές διαμορφώσεις επηρεάστηκαν από την υποθαλάσσια οροσειρά του «Ερατοσθένη».
Επίσημες, ταυτόχρονες, ανακοινώσεις από το υπουργείο Ενέργειας και τις ExxonMobil – Qatar Petroleum, αναμένονται σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ» στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των ευρημάτων στον στόχο, καθώς και της συλλογής στοιχείων για καθορισμό των επόμενων ενεργειών από το γεωτρύπανο Stena Icemax, αναμένεται κοντά στο τέλος του μήνα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο γήπεδο πραγματοποιούνται εδώ και τρία χρόνια εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης
Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο από την κάμερα κυκλοφορίας, εξαίροντας την πράξη του νεαρού
Πάνω από 100 πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες
Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε την πόλη, λέει ο υπουργός Εσωτερικών
Στην ίδια συνεδρίαση εξελέγη επίσης 80μελές Κομματικό Συμβούλιο και 15μελές Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ο κουμπαράς της Ευρώπης», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Το Πακιστάν επιχειρεί να μεσολαβήσει ξανά για τον τερματισμό του πολέμου
Ασκήσεις για τα παιδιά πώς να αντιδρούν σε συναγερμό για μη επανδρωμένο αεροσκάφος
Πάνω από 1.000 οι νεκροί σε Κονγκό και Ουγκάντα
Νέες εκκενώσεις κοινοτήτων, συνολικά 26.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους
Πάνω από 44.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή - Το σχέδιο εκκένωσης είχε εκπονηθεί από το 2023
Ο οδηγός δυσκολευόταν να διατηρήσει το Bulldog στην πορεία του, θυμίζοντας σκηνές κινηματογραφικής καταδίωξης
Μπαράζ επικρίσεων για το περιεχόμενο της συμφωνίας - Επικίνδυνη κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή
Εκτοξευτήρες πυραύλων και drones ξαναφτιάχνονται από την Τεχεράνη μετά τους βομβαρδισμούς
«Συμπεριφέρεται σαν να είναι ακόμη δήμαρχος του Μάντσεστερ», απαντάει η αντιπολίτευση
Για κινδύνους διαδικτυακής παρενόχλησης κάνουν λόγο οι Βρυξέλλες
Τρίτη επίθεση σε μια εβδομάδα στις μεγάλες αποθήκες της Wildberries
Νέο πακέτο δασμών σε πάνω από 80 εμπορικούς εταίρους - Έντονες διεθνείς αντιδράσεις
Εγκατέλειψαν άρον άρον δημοφιλή τουριστικό προορισμό
Ανάρτηση ψευδών ειδήσεων, πλαστά έγγραφα και παρενόχληση μεταξύ άλλων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.