Κοσμος

Τουσκ: Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit μπορεί να παραταθούν

Γιούνκερ και Μέι συναντήθηκαν χωρίς να άρουν το αδιέξοδο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tisk-may
Τερέζα Μέι και Ντόναλντ Τουσκ © INTIME NEWS

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit ενδέχεται να χρειαστεί να παραταθούν αν η Βρετανία δεν καταφέρει να εκπονήσει μια λογική συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε απόψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Μαζί με την πρωθυπουργό (της Βρετανίας) Τερέζα Μέι προετοιμάσαμε μια πολύ καλή και ασφαλή συμφωνία και για τις δύο πλευρές. Αποδείχθηκε ότι οι Βρετανοί την απέρριψαν, χωρίς να προσφέρουν τίποτα σε αντάλλαγμα», είπε ο Τουσκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TVN24 της Πολωνίας.

«Φυσικά, αν η Βρετανία δεν καταφέρει να παρουσιάσει εγκαίρως κάποια λογική πρόταση, τότε υπάρχει πάντα η δυνατότητα να παρατείνουμε αυτές τια διαπραγματεύσεις. Αυτό θα ήταν προτιμότερο από ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία», πρόσθεσε.

Γιούνκερ και Μέι συναντήθηκαν χωρίς να άρουν το αδιέξοδο

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν κατάφεραν να άρουν το αδιέξοδο για το Brexit στη συνάντηση, διάρκειας μιάμισης ώρας, που είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες, όμως θα συναντηθούν ξανά πριν από τέλη Φεβρουαρίου, όπως ανέφεραν οι ίδιοι σε μια κοινή ανακοίνωσή τους.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές. Προέτρεψαν τις ομάδες τους να συνεχίσουμε να εξετάζουν τις επιλογές σε θετικό πνεύμα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η πρόβλεψη για το "backstop" στη συμφωνία για το διαζύγιο της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που στοχεύει στο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν σκληρά σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, είναι προσωρινή, διαβεβαίωσαν ο πρόεδρος της Κομισιόν και η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Οι συνομιλίες τους αφορούσαν το ποιες εγγυήσεις θα μπορούσαν να δοθούν αναφορικά με το backstop, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά την προσωρινή φύση του και του να παρασχεθούν οι κατάλληλες νομικές διασφαλίσεις και στις δύο πλευρές».

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επισήμανε σήμερα ότι επιτεύχθηκε πρόοδος προς την επίλυση του αδιέξοδου σχετικά με τις διευθετήσεις για το backstop για τα ιρλανδικά σύνορα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο χρόνος εξαντλείται για τη διασφάλιση αυτών των αλλαγών.

«Υπογράμμισα την ανάγκη που έχουμε να δούμε νομικά δεσμευτικές αλλαγές σχετικά με το backstop, που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα είναι αόριστο. Ότι αυτό είναι το ζητούμενο... Συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εξεύρεση μιας λύσης» δήλωσε η Μέι, σε ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, μετά το τετ α τετ με τον Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

«Το γοργόν και χάριν έχει και είναι προς το συμφέρον και των δύο μας, όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ να το κάνει με συντεταγμένο τρόπο. Επομένως, καταγράψαμε πρόοδο».

Πάντως, στη σημερινή ανακοίνωση Λονδίνου και Βρυξελλών, δεν τίθεται θέμα "επαναδιαπραγμάτευσης" της συμφωνίας για το διαζύγιο, αλλά κυρίως να "υπάρξουν τροποποιήσεις" στην πολιτική διακήρυξη, που θα τη συνοδεύει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ