- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Γαλλία-Ιταλία: Αποκλιμάκωση της έντασης με προεδρική παρέμβαση
Μακρόν και Ματαρέλα τα είπαν στο τηλέφωνο για τις διμερείς σχέσεις
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός ομόλογός του Σέρτζιο Ματαρέλα «επαναβεβαίωσαν τη σημασία για κάθε μία από τις χώρες της γαλλο-ιταλικής σχέσης» ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης η γαλλική προεδρία, σε μια περίοδο που οι σχέσεις Παρισιού- Ρώμης είναι τεταμένες.
Οι δύο ηγέτες, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, «υπενθύμισαν ότι η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες μαζί δόμησαν την Ευρώπη, έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να εργαστούν από κοινού για την άμυνα και την προώθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η συνομιλία μεταξύ Μακρόν και Ματαρέλα πραγματοποιήθηκε μετά την ανάκληση την περασμένη Πέμπτη του Γάλλου πρεσβευτή στη Ρώμη, έπειτα από σειρά δηλώσεων Ιταλών αξιωματούχων εναντίον του Γάλλου προέδρου και της κυβέρνησής του που θεωρήθηκαν «προσβλητικές».
Η συνάντηση στη Γαλλία του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, με στελέχη των «Κίτρινων γιλέκων», αποτέλεσε για το Παρίσι τη... σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι δήλωσε τη Δευτέρα διατεθειμένος να προσπαθήσει να χτίσει «εκ νέου καλές σχέσεις» με τη Γαλλία.
Η τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων, πάντως, είναι ένα ακόμη βήμα προς την άμβλυνση της έντασης μεταξύ Παρισιού και Ρώμης.
Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, «επαναβεβαίωσαν τη σημασία για κάθε μία από τις χώρες της γαλλο-ιταλικής σχέσης, η οποία τροφοδοτείται από ιδιαίτερους ιστορικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς και ανθρώπινους δεσμούς».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ήθελαν να εμφανιστούν δίπλα στον ρώσο ΥΠΕΞ
«Δεν υπάρχει μία στιγμή που να μην αισθάνομαι πόνο»
Η ανακοίνωση του Βατικανού
Εξοργισμένοι οι γονείς - Φόβοι για μετάδοση μολυσματικών ασθενειών
Στο υψηλότερο επίπεδο επιφυλακής η χώρα
Αρνείται να παραιτηθεί o υπουργός Μεταφορών
Ο ηθοποιός είναι Πρέσβης Καλής Θέλησης των Ηνωμένων Εθνών και πηγαίνοντας στην Ουκρανία βρέθηκε εν μέσω βομβαρδισμών
Γιατί ακυρώνει προεκλογικές συγκεντρώσεις
Το αναπάντητο ερώτημα για τη δολοφονία της 15 χρόνια μετά
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
H ιστορία, οι παραδόσεις και οι συμβολισμοί
Ο ρόλος του Starshield
Είχε προηγηθεί ο προσβλητικός χαρακτηρισμός του Αμερικανού προέδρου
Σκότωσε τα πεθερικά της και τη θεία του πρώην άνδρα της
Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το πολύνεκρο δυστύχημα
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Η νέα σύνθεση της Κνεσέτ - Καταγγελίες περί χρηματοδότησης από ξένους παράγοντες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.