- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιαπωνία: Έκλεψαν μπονσάι 400 ετών- Τεράστια η αξία του (εικόνα)
Οι ιδιοκτήτες απευθύνουν έκκληση στους κλέφτες να το φροντίζουν
Ένα ζευγάρι Ιαπώνων κατέφυγε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να δώσει λεπτομερείς οδηγίες για τη φροντίδα επτά δέντρων μπονσάι που εκπλάπησαν από τον κήπο τους, ένα εκ των οποίων είναι ηλικίας άνω των 400 ετών.
«Είναι ο θησαυρός της οικογένειάς μας, κομμάτια που δεν θα πουλούσα ποτέ, ούτε για 10 εκ. γεν (80.000 ευρώ)», δήλωσε ο Σέιζι Ιιμούρα, πέμπτης γενιάς κηπουρός μπονσάι, ο οποίος διατηρεί κήπο στην περιφέρεια Σαϊτάμα, ένα προάστιο του Τόκιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνολικά αξία των επτά μπονσάι που εκλάπησαν τον προηγούμενο μήνα εκτιμάται σε περισσότερα από 147.000 ευρώ, ενώ μόνο το 400 ετών σιμπάκου τζούνιπερ εκτιμάται ότι αξίζει 112.000 ευρώ.
«Φυσικά απεχθάνομαι όποιον τα έκλεψε, όμως θέλω να του πω: “παρακαλώ να τα ποτίζετε και σας παρακαλώ να τα φροντίζετε”», τόνισε ο Ιιμούρα, η οικογένεια του οποίου ασχολείται με την τέχνη των μπονσάι από το 1603.
Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Φουγιούμι Ιιμούρα ελπίζουν ότι τα μπονσάι θα τους επιστραφούν. «Θα λυπηθώ πολύ αν πεθάνουν», έγραψε η γυναίκα στο Facebook, ενώ πρόσθεσε αναφερόμενη στο 400 ετών δέντρο: «Μεγάλωσα το μπονσάι σαν παιδί μου (…) το ποτίζετε σωστά;».
Η Φουγιούμι Ιιμούρα εξήγησε ότι το μπονσάι «χρειάζεται φροντίδα και δεν θα επιβιώσει ούτε μία εβδομάδα χωρίς νερό». Το δέντρο αυτό το είχε πάρει η οικογένεια του συζύγου της από ένα βουνό πριν αιώνες και κατάφεραν να το φέρουν στο σημερινό του μέγεθος, που είναι ένα μέτρο ύψος και περίπου 70 εκατοστά πλάτος.
Ο Ιιμούρα φροντίζει περίπου 3.000 μπονσάι στον κήπο του που εκτείνεται σε 5 στρέμματα για την οπτική ικανοποίηση των περαστικών.
«Δυστυχώς αναγκαστήκαμε να ενισχύσουμε τα μέτρα ασφαλείας και να εγκαταστήσουμε κάμερες ασφαλείας μετά την κλοπή», επεσήμανε. «Ξέρετε, το μπονσάι είναι μια μικρογραφία της φύσης. Όταν κοιτάει κανείς ένα μπονσάι είναι σα να διασχίζει ένα βουνό χωρίς να βγαίνει από το σπίτι του», δήλωσε ο Σέιζι Ιιμούρα.
Σύμφωνα με τη σύζυγό του, ο κλέφτης των μπονσάι θα πρέπει να ήταν επαγγελματίας γιατί κατάφερε να ξεχωρίσει «τα πιο πολύτιμα δέντρα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η απόφαση δεν είναι τυχαία σε μια χώρα με σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα
Στο επίκεντρο οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Γάζα
Πώς αξιοποίησε ένα ιδιαίτερο νομικό «παράθυρο»
Η πόρτα φέρεται να άνοιξε μερικώς, χωρίς ωστόσο να ενεργοποιηθεί η τσουλήθρα έκτακτης ανάγκης
Στο στόχαστρο διαδηλωτών ο πρωθυπουργός - Καταγγελίες για ελλιπή προστασία της εβραϊκής κοινότητας
Ο Ούλι Πατσούκου κερδίζει δημοσιότητα στα social media, ενώ διατηρεί ενεργό ρόλο στην πολιτική σκηνή
Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει ποινή έως και 18 χρόνια κάθειρξης
Ποια είναι η απομακρυσμένη χώρα που βγαίνει κερδισμένη από το ράλι πετρελαίου
H ομώνυμη σειρά προβλήθηκε για 130 επεισόδια έως το 1985
Στις 22 Απριλίου, εκατομμύρια πολίτες ενημερώθηκαν μέσω email για την κυβερνοεπίθεση
Αιχμές για Μακρόν, με προειδοποίηση ότι στρατιωτικές πρωτοβουλίες αυξάνουν την ένταση
Οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί
Ο πρόεδρος στηρίζει αμερικανική πρωτοβουλία για ασφάλεια ναυσιπλοΐας στην περιοχή
Το λάθος που προκάλεσε το τροχαίο
Εντοπίστηκε παιδικό εσώρουχο με DNA τόσο του κοριτσιού όσο και του 47χρονου υπόπτου
Ο νικητής του φετινού βραβείου θα ανακοινωθεί στις 9 Οκτωβρίου
Νέο μήνυμα από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν
Οι αρχές εκτιμούν ότι η συνολική αξία των χελωνών που κατασχέθηκαν ανέρχεται σε περίπου 9.000 δολάρια
Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα αν το έργο είναι δικό του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.