Έρευνα σε βάρος του Γκουαϊδό για παράνομη χρηματοδότηση
Φέρεται να «δέχτηκε χρήματα προερχόμενα από διεθνείς και εθνικούς οργανισμός, χωρίς καμία αιτιολογία»
Διοικητική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης χρηματοδότησης, κυρίως από το εξωτερικό, ξεκίνησε σήμερα στη Βενεζουέλα σε βάρος του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της χώρας ή στηρίζεται από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας φέρεται ότι "δέχτηκε χρήματα προερχόμενα από διεθνείς και εθνικούς οργανισμός, χωρίς καμία αιτιολογία" είπε ο Έλβις Αμορόσο, ο επικεφαλής του Γραφείου του Οικονομικού Ελεγκτή που ανέλαβε την έρευνα. Επίσης, φέρεται ότι απέκρυψε ή δήλωσε ψευδή στοιχεία στο πόθεν έσχες του, πρόσθεσε ο Αμορόσο, που θεωρείται πιστός σύμμαχος του Νικολάς Μαδούρο.
Στη Βενεζουέλα, το Γραφείο του Οικονομικού Ελεγκτή έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πρόστιμα στους δημοσίους υπαλλήλους ή να κρίνει ακατάλληλους να αναλάβουν δημόσιο αξίωμα.
Σύμφωνα με τον Έλβις Αμορόσο, η έρευνα σε βάρος του Γκουαϊδό ξεκίνησε μετά από πολλές καταγγελίες.
"Το Σύνταγμα (...) ορίζει ότι οι βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης δεν μπορούν να λαμβάνουν καμία αμοιβή για άλλες δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες" που ενδεχομένως προσφέρουν, είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ένας νομικός εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αν διαπιστωθεί ότι ο Χουάν Γκουαϊδό διέπραξε κάποιο αδίκημα το Γραφείο μπορεί να μεταβιβάσει τον φάκελο στη γενική εισαγγελία προκειμένου να ξεκινήσει ποινική έρευνα.
Εδώ και αρκετές ημέρες, ο Γκουαϊδό προσπαθεί να οργανώσει και να διαχειριστεί την άφιξη της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας (κυρίως τρόφιμα και φάρμακα) στη χώρα του. Ένα πρώτο φορτίο, που στάλθηκε από τις ΗΠΑ, παραμένει αποθηκευμένο από την περασμένη Πέμπτη στην πόλη Κουκούτα της Κολομβίας.
Στις 29 Ιανουαρίου το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε στον Γκουαϊδό την έξοδο από τη χώρα και διέταξε το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών του, στο πλαίσιο μιας έρευνας για "σφετερισμό" των προεδρικών εξουσιών.
Ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου, αφού το κοινοβούλιο κήρυξε "σφετεριστή" τον Μαδούρο. Ο τελευταίος τον χαρακτηρίζει "πιόνι" των ΗΠΑ που θέλουν να αρπάξουν τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα παγκοσμίως.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.