- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πόσα δισεκατομμύρια έχει χάσει η Βενεζουέλα λόγω των κυρώσεων
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία έκθεσης - Πώς οι ΗΠΑ έδεσαν τα χέρια του Μαδούρο
Από 250 έως 350 δισ. δολάρια έχει χάσει η Βενεζουέλα σε παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών το χρονικό διάστημα 2013-17, που μεταφράζεται σε μία απώλεια 12.200-13.400 δολαρίων κάθε χρόνο/κάτοικο. Την ίδια περίοδο η χώρα έχασε από 1,6% έως 1,1% του ΑΕΠ της. Όλα αυτά λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ και της απομόνωση της χώρας από τις διεθνείς αγορές.
Τα στοιχεία της ανεξάρτητης έκθεσης του Κέντρου Λατινοαμερικανικής Γεωπολιτικής Στρατηγικής (Celag) και της Μονάδας Οικονομικού Διαλόγου (UDE) είναι αποκαλυπτικά. Δείχνουν πως η κρίση στη Βενεζουέλα συνδέεται άμεσα με τον «οικονομικό στραγγαλισμό» της χώρας λόγω των διεθνών κυρώσεων.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι αν η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο είχε πρόσβαση σε διεθνή χρηματοδότηση, όπως η δεξιά κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι στην Αργεντινή, τότε η άνοδος του ετήσιου ΑΕΠ θα ήταν πολύ μεγαλύτερη -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητα των πολιτών. Βασικός παράγοντας για την οικονομική καθίζηση είναι η μεγάλη εξάρτηση της χώρας με τα έσοδα από το πετρέλαιο. Οι χαμηλές πτήσεις του «μαύρου» χρυσού είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστια προβλήματα στους παραγωγικούς μηχανισμούς.
«Ο στραγγαλισμός της εξωτερικής χρηματοδότησης ισοδυναμούσε συμβολικά με έναν μαζικό βομβαρδισμό κατά της βιομηχανίας και της παραγωγής στη χώρα» υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης. Και προσθέτουν με νόημα: «Η κατευθυνόμενη διεθνής στρατηγική για την οικονομική της απομόνωση κόστισε στη Βενεζουέλα την απώλεια 22 δισ. δολαρίων ετησίως. Αφ’ ενός γιατί από το 2013 ο δημόσιος τομέας της χώρας στερήθηκε ετήσιων εσόδων ύψους 19 δισ. δολαρίων, και αφετέρου γιατί η αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους απαιτούσε 3,3 δισ. δολάρια, κυρίως από την -κάθε φορά- μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων κινδύνου».
Στα τάρταρα η αξιολόγηση
Στο ίδιο κείμενο δίνεται έμφαση και στον ρόλο που διαδραμάτισαν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.
«Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης συνηθίζουν να προωθούν και να ενθαρρύνουν πολιτικές που ενισχύουν την ελεύθερη αγορά και να τιμωρούν τις αντίθετες απόψεις. Συναφώς, οι οίκοι Standards & Poors και Moody’s καθόρισαν το επιτόκιο κινδύνου για τη Βενεζουέλα σε τιμή άνω των 2.000 μονάδων, φθάνοντας έως και σε εξωφρενικά ύψη μεταξύ 5.000 και 6.000 μονάδων. Έτσι, το χρέος, αντί ως κανονικά εξυπηρετούμενο, χαρακτηριζόταν ως πλησίον της χρεοκοπίας και η οικονομία της χώρας βαθμολογείτο χειρότερα από εκείνη χωρών σε εμπόλεμη κατάσταση, όπως η Συρία» προστίθεται στο κείμενο.
Οι συντάκτες της έκθεσης συμπεραίνουν πως η «υποτιθέμενη ανθρωπιστική κρίση και η μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Βενεζουέλας έχουν ως αιτία το οικονομικό μποϊκοτάζ» και προειδοποιούν πως «οι εξωτερικές επιθέσεις στην οικονομική και παραγωγική δυνατότητα ενός κράτους μπορούν να ισοπεδώσουν την δυνατότητα αυτή εντός ολίγων ετών και, όπως αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια, είναι δυνατόν να χρησιμεύσουν ως προοίμιο μίας στρατιωτικής επέμβασης».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Η στρατηγική της προσέγγισης με τον Αμερικανό πρόεδρο γυρίζει μπούμερανγκ
Προφυλακισμένος ο 41χρονος Ζερόμ Μπαρέλα
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί και ότι θα είναι υποψήφιος στην όποια αναμέτρηση για την ηγεσία
Πυρά της ιταλικής κυβέρνησης στο Τραμπ για το σχόλιο που έκανε στην Μελόνι
Καθυστερούν οι επαφές στην Ελβετία
«Δεν θα λάβουν ούτε δεκάρα από εμάς», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Truth Social
Είχε απονεμηθεί από την πρώην υπουργό Εσωτερικών και πρώην κυβερνήτη της Βόρειας Ντακότα Κρίστι Νόεμ
Το συνολικό κόστος των εργασιών ανήλθε περίπου στα 16 εκατομμύρια δολάρια
Πρόκειται για το δεύτερο κύμα υψηλών θερμοκρασιών σε διάστημα μερικών εβδομάδων που χτυπάει τη χώρα
Τι διαμηνύει ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος μετά το ρωσικό πλήγμα Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου
Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου που προκάλεσε την αντίδραση της Ιταλίας
Η στιγμή που δεξαμενή πετρελαίου τινάζεται στον αέρα
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης στο Στενό θα συνεχισθούν
Μετά τη σύνοδο κορυφής, η Μελόνι δήλωσε ότι οι σχέσεις της με τον Τραμπ δεν έχουν αλλάξει
Το χρονικό της απίστευτης υπόθεσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.