- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το Βερολίνο αλλάζει - Για 2η φορά στο έλεος βανδάλων το μνημείο για τους ομόφυλους που διώχθηκαν από τους Ναζί
«Είμαστε αντιμέτωποι με μια αποτροπιαστική πραγματικότητα»
Βανδαλίστηκε, για δεύτερη φορά, το «Μνημείο Στους Ομοφυλόφιλους Που Διώχθηκαν Επί Ναζισμού». Οι καιροί αλλάζουν: στο Βερολίνο, την πόλη με τη «διαβόητη» ανεκτικότητα στην ιδιωτική ερωτική ζωή, πληθαίνουν οι ομοφοβικές ενέργειες.
Το μνημείο στο Τιργκάρτεν –σε μικρή απόσταση από το Μνημείο του Ολοκαυτώματος – βανδαλίστηκε με μαύρη μπογιά, όπως αναφέρεται στο προ ολίγων ημερών δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης τέχνης Monopol. Οι ομοφοβικές και τρανσφοβικές ενέργειες αυξάνονται, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Maneo, Μπάστιαν Φινκ, η οποία καταγράφει αυτές τις ενέργειες άσκησης βίας κατά των «διαφορετικών»: στο Βερολίνο, η οργάνωση χειρίστηκε το 2017, 800 περιπτώσεις επίθεσης, λεκτικής βίας και κλοπής. Και «τα νούμερα που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι, παρ' όλα τ' άλλα, είμαστε αντιμέτωποι με μια αποτροπιαστική πραγματικότητα» τονίζει ο Φινκ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι υπέρμαχοι της «ορθότητας» εξέφρασαν μίσος και την αντίθεσή τους στο μνημείο: κάποιους μήνες μετά τα αποκαλυπτήρια, το 2008, είχαν καταστρέψει τον φράχτη που το περιέβαλε και είχαν σπάσει το παράθυρο του μνημείου.
Από τη δεκαετία του 1930 και μετά, περίπου 50.000 ομοφυλόφιλοι καταδικάστηκαν στα δικαστήρια των Ναζί, κάποιους τους ευνούχισαν, χιλιάδες περισσότερους τους έστειλαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Χρειάστηκαν πάνω από δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί το πρότζεκτ του μνημείου. Τον σχετικό διαγωνισμό κέρδισε, μεταξύ 2005 και 2006, το καλλιτεχνικό δίδυμο Elmgreen & Dragset. Το σχέδιό τους περιλάμβανε και μία ταινία την οποία μπορεί κανείς να δει από ένα τετράγωνο παραθυράκι στην πλευρά του κυβόσχημου τσιμέντινου μπλοκ. Το αρχικό όραμα των γερμανών καλλιτεχνών ήθελε το μνημείο να ενσωματώνει τον «χαρακτήρα ενός ζωντανού οργανισμού που υπόκειται σε μια δυναμική αλλαγή, αντί να είναι μια στατική και τελεσίδικη δήλωση». Το 2012, τοποθέτησαν στο μνημείο μια καινούργια ταινία (των Γκέραλντ Μπάκχαουζ, Μπερντ Φίσερ και Ιμπραΐμ Γκυλνάρ. Πέρυσι, λόγω των 10ων γενεθλίων του μνημείου τοποθετήθηκε και πάλι καινούργια ταινία, από τον Γιάελ Μπαρτάνα αυτή τη φορά (στην επέτειο του μνημείου παρέστη και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ).
«Το μνημείο μπορεί να αποκατασταθεί –είχε βανδαλιστεί και στο παρελθόν και ξαναστήθηκε στα πόδια του–, πολύ χειρότερο είναι το θύμα της βίαιης ομοφοβίας να είναι ένας άνθρωπος» σχολίασαν σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλαν στο Hyperallergic οι Μίχαελ Έλμγκριν και Ίνγκαρ Ντράγκσετ (των Elmgreen & Dragset). «Οι επιθέσεις στο μνημείο μάς θυμίζουν ότι το πρόβλημα με την ομοφοβία είναι ακόμη πολύ πραγματικό και συναφές, ειδικά με το ότι το γερμανικό δεξιό κόμμα AFD εξελέγη ξαφνικά σε τοπικές κυβερνήσεις και με το ότι άνθρωποι σαν τον Πενς και τον Μπολσονάρο είναι τώρα στην εξουσία».
Σε ένδειξη αλληλεγγύης, λουλούδια και ενθαρρυντικά μηνύματα σε χαρτάκια είναι τώρα ένα γύρω στη βάση του μνημείου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.