- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Παραιτήθηκε η Καταρίνα Φρόστενσον από μέλος της ακαδημίας Νόμπελ
Για διαρροή ονομάτων των νικητών
Ένα από τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας, που απονέμει το Βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, παραιτήθηκε καθώς έρευνα έδειξε ότι ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή των ονομάτων των νικητών.
Η ποιήτρια Καταρίνα Φρόστενσον και ο φωτογράφος σύζυγός της Ζαν-Κλοντ Αρνό, ο οποίος φυλακίστηκε πέρυσι για βιασμό, βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός σκανδάλου στη Σουηδική Ακαδημία το οποίο οδήγησε την τελευταία στην απόφαση να μην απονείμει το Βραβείο Λογοτεχνίας πέρυσι. Φέτος το βραβείο θα έχει δύο νικητές.
Η Ακαδημία ανέφερε ότι θα καταβάλει στην Φρόστενσον, η οποία αρνείται ότι παραβίασε τους κανόνες εμπιστευτικότητας, μηνιαία σύνταξη περίπου 1.400 δολαρίων ΗΠΑ και επίδομα ενοικίου, έπειτα από έναν διακανονισμό.
«Η Καταρίνα Φρόστενσον επιλέγει τώρα να φύγει από τη Σουηδική Ακαδημία», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.
Η Ακαδημία, που ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία της σουηδικής γλώσσας, επιλέγει τον νικητή του Βραβείου Νόμπελ μόνο στο πεδίο της λογοτεχνίας. Τα βραβεία στους τομείς της επιστήμης, της ιατρικής και των οικονομικών επιλέγονται από άλλα σουηδικά ιδρύματα και το βραβείο ειρήνης από μια νορβηγική επιτροπή.
Πέρυσι, ο Αρνό, σύζυγος της Φρόστενσον, κρίθηκε ένοχος δύο κατηγοριών για βιασμό και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2,5 ετών.
Ο Αρνό, που ήταν επικεφαλής ενός πολιτιστικού ινστιτούτου το οποίο είχε δοσοληψίες με την Ακαδημία, κατηγορείτο επίσης για διαρροή των ονομάτων των νικητών του βραβείου Νόμπελ σε πολλές περιπτώσεις τα οποία είχε μάθει από τη σύζυγό του. Αρνείται την κατηγορία.
Πολλά μέλη της Ακαδημίας αποχώρησαν μετά το σκάνδαλο. Από τότε η Ακαδημία έχει διορίσει πολλά νέα μέλη και έχει συστήσει μια νέα επιτροπή για το βραβείο, με στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού και να διατηρήσει το δικαίωμα να επιλέγει τους νικητές του πιο περίβλεπτου λογοτεχνικού βραβείου στον κόσμο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
1,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη
Οι Dauvergne εκτρέφουν περίπου 350.000 σαλιγκάρια τον χρόνο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.