- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Κένυα: Νέα πυρά στο κτηριακό συγκρότημα που εισέβαλε η Σεμπάμπ
15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους
Σφοδρά πυρά ακούστηκαν ξανά περί τις 07:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας) στο κτιριακό συγκρότημα στην πρωτεύουσα της Κένυας όπου εισέβαλαν χθες Τρίτη μέλη της σομαλικής ισλαμιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ.
Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, ξέσπαγαν σποραδικά ανταλλαγές πυρών και ακούγονταν εκρήξεις, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης διάσωσης δεκάδων παγιδευμένων.
Η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε «τουλάχιστον 15 ανθρώπους», επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, προσθέτοντας πως στα θύματα «συγκαταλέγονται και ξένοι». Η επιχείρηση των σωμάτων ασφαλείας στο κτιριακό συγκρότημα, που αποτελείται από ένα ξενοδοχείο, εστιατόρια και κτίρια γραφείων, βρίσκεται «πάντα σε εξέλιξη», επιβεβαίωσαν επίσης οι δύο πηγές, τονίζοντας πως οι αστυνομικοί δεν έχουν ακόμη μπορέσει να αποκτήσουν πρόσβαση σε ορισμένα τμήματά του.
Στο μεταξύ οικογένειες ανθρώπων που εργάζονταν στο συγκρότημα συνέρρεαν στο νεκροτομείο του Ναϊρόμπι όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το μακάβριο έργο της αναγνώρισης των 15 πτωμάτων που μεταφέρθηκαν εκεί.
Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η Σεμπάμπ, άρχισε χθες μετά τις 15:00 (14:00 ώρα Ελλάδας), με μια ισχυρή έκρηξη στον χώρο στάθμευσης του συγκροτήματος και κατόπιν την πυροδότηση της βόμβας με την οποία είχε ζωστεί ένας καμικάζι στο φουαγιέ του ξενοδοχείοy Dusit, σύμφωνα με την αστυνομία.
Πολλά από τα θύματα γευμάτιζαν στο εστιατόριο Secret Garden, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Ανάμεσα στα θύματα είναι 11 Κενυάτες, ένας Αμερικανός και ένας Βρετανός, σύμφωνα με το προσωπικό του νεκροτομείου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι ένας πολίτης των ΗΠΑ σκοτώθηκε στην επίθεση. Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι ένας πολίτης της χώρας είναι ανάμεσα στους τραυματίες. Τουλάχιστον δύο πτώματα δεν έχουν αναγνωριστεί.
Άνθρωποι παγιδευμένοι στο συγκρότημα έστελναν απεγνωσμένα μηνύματα σε οικείους τους και στις αρχές ζητώντας βοήθεια. Σύμφωνα με έναν τραυματιοφορέα που μίλησε στο Ρόιτερς, υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον δύο ομάδες ανθρώπων που είναι πάντα παγιδευμένοι μέσα στο κτιριακό συγκρότημα και ανάμεσά τους αρκετοί είναι τραυματίες.
Νωρίτερα, το κενυατικό υπουργείο Εσωτερικών είχε διαβεβαιώσει πως ο χώρος του κτιριακού συγκροτήματος ήταν «ασφαλής». «Η εκκαθαριστική επιχείρηση συνεχίζεται. Δεν υπάρχει πλέον απειλή για τους πολίτες», ανέφερε το υπουργείο μέσω Twitter -- κάτι που διαψεύστηκε εκ των πραγμάτων, με τις νέες ανταλλαγές πυρών.
Αστυνομικοί είπαν πως πιστεύουν ότι στόχος των μελών της Σεμπάμπ που εισέβαλαν στο κτιριακό συγκρότημα ήταν μια διάσκεψη που οργάνωνε μια αμερικανική εταιρεία και στην οποία επρόκειτο να συμμετάσχουν πολλοί Αμερικανοί· όμως η τοποθεσία όπου θα γινόταν η εκδήλωση άλλαξε την τελευταία στιγμή.
Η χθεσινή επίθεση στο Ναϊρόμπι ανακάλεσε στη μνήμη πολλών την επίθεση το 2013 στο εμπορικό κέντρο Westgate Mall (67 νεκροί), στην ίδια συνοικία.
Διαπράχθηκε μάλιστα μία ημέρα μετά την απόφαση κενυατικού δικαστηρίου να προσαχθούν σε δίκη τρεις άνδρες τους οποίους βαρύνουν υποψίες για συνέργεια στην πολύνεκρη επίθεση στο Ουέστγκεϊτ, σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα. Οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο σκοτώθηκαν, έπειτα από μια πολιορκία η οποία είχε διαρκέσει περίπου 80 ώρες.
Η επίθεση στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ δεν ήταν η πιο πολύνεκρη που έχει διαπράξει η Σεμπάμπ στη Σομαλία τα τελευταία χρόνια: σχεδόν 150 άνθρωποι, οι περισσότεροι νεαροί φοιτητές, είχαν σκοτωθεί στην επίθεση των τζιχαντιστών στο πανεπιστήμιο Γκαρίσα το 2015.
Ενώ την 7η Αυγούστου 1998, μια επίθεση την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει η Αλ Κάιντα εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Ναϊρόμπι είχε στοιχίσει τη ζωή σε 213 ανθρώπους και είχε τραυματίσει άλλους 5.000.
Η Σεμπάμπ διατείνεται ότι εξαπολύει επιθέσεις στην Κένυα για να εκδικηθεί για τη δράση των κενυατικών στρατευμάτων στη Σομαλία. Οι κενυατικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει χιλιάδες στρατιωτικούς και αστυνομικούς στο σομαλικό έδαφος εντός των ορίων της δράσης της AMISOM, της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης που υποστηρίζει την αδύναμη σομαλική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Το νεογέννητο είναι υγιέστατο, ενώ παρακολουθείται αδιάλειπτα
«Το Netflix έχει ήδη αποκτήσει πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.