- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τερέζα Μέι: Πιο πιθανό το «no Brexit» από το «no deal»
Στη Βουλή των Κοινοτήτων το αδιέξοδο είναι απόλυτο και στην κοινωνία η αβεβαιότητα
Στην ύστατη προσπάθεια να πείσει τους Βρετανούς βουλευτές η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι, έφτασε στο σημείο να δηλώσει πως είναι πλέον πιθανότερο τα μέλη του κοινοβουλίου να εμποδίσουν το Brexit, παρά η χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 29η Μαρτίου χωρίς συμφωνία για τους όρους.
Στη Βουλή των Κοινοτήτων το αδιέξοδο είναι απόλυτο όσον αφορά το πώς θα προχωρήσει η χώρα στο Brexit, την πιο σημαντική αλλαγή εξωτερικής κι εμπορικής πολιτικής τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια.
Τα μέλη της θεωρείται περίπου δεδομένο ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία που έχει κλείσει η Μέι με τις Βρυξέλλες στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αύριο Τρίτη, βυθίζοντας ακόμη πιο βαθιά στην αβεβαιότητα τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να υποστηρίξει ότι η πολιτική στη χώρα της θα υποστεί «καταστροφικό πλήγμα» εάν δεν εφαρμοστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Από την άλλη το Εργατικό Κόμμα δεσμεύτηκε να καταθέσει πρόταση μομφής εάν η Μέι χάσει την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Η κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τη Μέι, η οποία βασίζεται σε ένα μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα, δοκίμασε δύο θεαματικές ήττες στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα όσον αφορά το Brexit, με τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να εγείρουν ένα νέο εμπόδιο στην αποχώρηση χωρίς συμφωνία και να υποχρεώνουν την πρωθυπουργό να προτείνει ένα «Σχέδιο Β» εντός ημερών εάν η συμφωνία που έκλεισε καταψηφιστεί.
«Υπάρχουν κάποιοι στο Γουεστμίνστερ που θα ήθελαν να καθυστερήσουν ή ακόμη και να σταματήσουν το Brexit και θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους για να το καταφέρουν», θα τονίσει η Μέι σε ομιλία της ενώπιον εργατών βιομηχανιών στην πόλη Στόουκ ον Τρεντ (κεντρική Αγγλία), που είχε ταχθεί υπέρ της αποχώρησης, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της που δόθηκαν στη δημοσιότητα εκ των προτέρων.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα εκτιμήσει, βασιζόμενη στα γεγονότα και τις ενδείξεις της περασμένης εβδομάδας, πως θεωρεί πιθανότερο τα μέλη του κοινοβουλίου να εμποδίσουν το Brexit παρά η Βρετανία να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία που θα της επιτρέψει να μετριάσει το σοκ για την οικονομία της και να προετοιμάσει τη μελλοντική της σχέση με την EE, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της.
Η συμφωνία της Μέι βάλλεται πανταχόθεν: οι θιασώτες της αποχώρησης θέλουν καθαρότερο διαζύγιο, ενώ οι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ πιέζουν να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.
Η εφημερίδα Sunday Times, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση των Τόρις, έγραψε ότι οι αντάρτες βουλευτές σκοπεύουν να αποσπάσουν τον έλεγχο της νομοθετικής ατζέντας από τη Μέι αυτή την εβδομάδα, αποβλέποντας στην ακύρωση ή την αναβολή του Μπρέξιτ.
Προτρέποντας τους βρετανούς κοινοβουλευτικούς να ταχθούν υπέρ της συμφωνίας που έκλεισε, η Μέι θα υπενθυμίσει πως πριν από το δημοψήφισμα του 2016, τόσο το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα όσο και το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών είχαν δεσμευθεί πως θα εφάρμοζαν την απόφαση των Βρετανών.
«Αυτοί ήταν οι όροι υπό τους οποίους ψήφισαν οι πολίτες. Εάν η πλειοψηφία είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνέχιζε να είναι κράτος-μέλος της ΕΕ», θα εξηγήσει.
Σε αυτή την περίπτωση, θα προσθέσει, «η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα αντιλαμβανόταν το επιχείρημα ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε την
ΕΕ παρά την ψήφο υπέρ της παραμονής, ή ότι θα έπρεπε να συζητήσουμε τη διεξαγωγή άλλου ενός δημοψηφίσματος».
Η Μέι θα απαιτήσει από τα μέλη του κοινοβουλίου να «αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεών τους για την πίστη του βρετανικού λαού στη δημοκρατία μας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Όταν η επιθυμία για ανατροπή γίνεται εφιάλτης
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.