- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιοχάνες Χαν: Καλές πιθανότητες ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ μετά τις Πρέσπες
«Σερβία και το Μαυροβούνιο έχουν προχωρήσει περισσότερο από τα Βαλκάνια»
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για την ΕΕ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων έδωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.
Σε ερώτηση αν θεωρεί πλέον ότι επικρατεί πολιτικός ανορθολογισμός αναφέρει: «Στην Ευρώπη είχαμε αλλαγή του πολιτικού προσωπικού μεταξύ άλλων και συνεπεία της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Για παράδειγμα στη Ρουμανία η σοσιαλφιλελεύθερη κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία από το 2017 είχε μέσα σε δύο χρόνια 75 υπουργούς. Αυτό δεν συμβάλλει στην πολιτική σταθερότητα. Όταν έρχονται στην εξουσία οι λαϊκιστές στην καλύτερη περίπτωση δεν κομίζουν τίποτα. Κατά κανόνα όμως καταστρέφουν. Κάποιοι μάλιστα δίνουν την εντύπωση ότι δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα».
Για τον Γιοχάνες Χαν ένα άλλο σημαντικό θεσμικό θέμα στην ΕΕ που πρέπει να συζητηθεί είναι η αρχή της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων. «Η εισαγωγή της πλειοψηφικής αρχής είναι ένα κεντρικής σημασίας ζήτημα για την Ευρώπη. Σε πολλά πεδία, για παράδειγμα στη φορολόγηση των διαδικτυακών εταιρειών, ισχύει αυτή η αρχή. Αυτό παραλύει την Ευρώπη».
Αναφορικά με την κατάσταση στα Βαλκάνια ο Επίτροπος Διεύρυνσης παρατηρεί ότι στόχος της ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να είναι η επίτευξη «οικονομικής ανάπτυξης και ενίσχυσης του κράτους δικαίου στην περιοχή, ώστε αυτές οι χώρες να έρθουν στο επίπεδο της ΕΕ και να έχουν μια πραγματική προοπτική ένταξης. Τα Βαλκάνια είναι ακόμα εύθραυστα. Η ευρωπαϊκή διεύρυνση είναι ο μοναδικός δρόμος για την ειρηνική σταθεροποίηση της περιοχής». Πότε όμως τοποθετεί ο ίδιος χρονικά την ένταξη χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ; «Δεν μπορώ να δώσω μια ακριβή χρονιά. Σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των ενταξιακών όρων η Σερβία και το Μαυροβούνιο έχουν προχωρήσει περισσότερο. Αλλά και η ΠΓΔΜ μετά την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες να προχωρήσει».
Ο ίδιος ωστόσο επισημαίνει ότι μολονότι δεν υπάρχει ακόμη σαφής ημερομηνία, το «2025» που είχε προσδιορίσει η Κομισιόν ως πιθανή ημερομηνία ένταξης είναι σημαντικό να υπάρχει ακόμη κι ως ενδεικτική ημερομηνία, ώστε η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων να θεωρείται αξιόπιστη. «Το 2030 φαντάζει πολύ μακρινό για να παρακινηθούν οι υποψήφιες χώρες και να εντείνουν τις προσπάθειές τους».
Πηγή: Deutsche Welle
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Η ελληνική πρεσβεία στην Ελβετία συνεχάρη τη νέα δήμαρχο, ευχόμενη κάθε επιτυχία στη θητεία της
Η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρει
Η εξέλιξη της πνευμονικής νόσου της πριγκίπισσας είναι σοβαρή και η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.