Κοσμος

Νέα Ζηλανδία: Διώχνουν τους αστυνομικούς από το gay pride

H απόφαση που διχάζει και ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-919219612.jpg
© Fiona Goodall/Getty Images/Ideal Image

Οι διοργανωτές του μεγαλύτερου gay pride της χώρας, αποφάσισαν να απαγορεύσουν την συμμετοχή ένστολων αστυνομικών, ξεσηκώνοντας πολλές αντιδράσεις και προκαλώντας την αποχώρηση χορηγών αλλά και ομάδων που είχαν δηλώσει συμμετοχή στην διαδήλωση. 

Η εικόνα ένστολων αστυνομικών να διαδηλώνουν πλάι πλάι με άλλους πολίτες στα gay pride δεν είναι καινούργια για τη Νέα Ζηλανδία αφού αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, φέτος, η οργανωτική ομάδα της μεγάλης πολύχρωμης γιορτής που προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο δήλωσε ότι τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας δεν είναι καλοδεχούμενα καθώς «κάποια μέλη της gay κοινότητας δεν θα νοιώθουν ασφαλείς δίπλα τους». Η ανακοίνωση αυτή, που έγινε πριν λίγες ημέρες, ξεσήκωσε - όπως ήταν αναμενόμενο - πολλές αντιδράσεις. 

Σαν αποτέλεσμα της δήλωσης, τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσαν ότι σε ένδειξη αλληλεγγύης στους αστυνομικούς θα μποϋκοτάρουν την διοργάνωση. Αλλά εκτός από απόσυρση συμμετεχόντων, η δήλωση είχε ως αποτέλεσμα και την απόσυρση χορηγών και μάλιστα μεγάλων. Μεταξύ αυτών η εταιρία Vodafone και η Εθνική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας. Η διάσημη εταιρία κινητής τηλεφωνίας μάλιστα έβγαλε και ειδικό Δελτίο Τύπου για να εξηγήσει την απόφασή της αυτή, σημειώνοντας ότι ήταν απλώς η σωστή αντίδραση που έπρεπε να υπάρξει. «Είμαστε στο πλευρό των αστυνομικών και θα κάνουμε τα πάντα για αυτούς αλλά και για οποιαδήποτε άλλη ομάδα αποκλείονταν από την διοργάνωση αφού μαχόμαστε για την συμμετοχή και την ενσωμάτωση όλων», γράφει η ανακοίνωση. 

Διχασμένη όμως είναι ολόκληρη η gay κοινότητα με την οργάνωση Rainbow New Zealand Charitable TRUST να καταγγέλλει την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την «έργο μίας μικρής μεινότητας που όμως κάνει πολύ θόρυβο». «Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη με τις επιθυμίες της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινότητας», επισημαίνει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της. 

Παρέμβαση έκανε και ο βρετανός ηθοποιός Rupert Everett, γνωστός για την ανοιχτή υποστήριξή του στο κίνημα, μιλώντας στην ιστοσελίδα stuff.co.nz. «Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχουν gay αστυνομικοί», δήλωσε συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει τόση βία εναντίον μας που πρέπει να είμαστε όσο περισσότερο γίνεται φίλοι με την αστυνομία». 

Από την πλευρά της, η οργανωτική επιτροπή του Auckland Pride επιμένει στην απόφασή της υποστηρίζοντας ότι στόχος της είναι να δημιουργήσει «ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο οι κοινότητες θα νοιώθουν ασφάλεια να γιορτάσουν την σεξουαλική τους ταυτότητα». Οι διαφωνίες είναι τόσο έντονες που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, μέλη των οργανώσεων που συμμετέχουν στο pride θα προχωρήσουν σε «πρόταση μομφής» ενάντια στην οργανωτική επιτροπή τις επόμενες ημέρες.  

Να θυμίσουμε ότι η Νέα Ζηλανδία νομιμοποίησε τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου το 2013 και μόλις τον Απρίλιο, η Βουλή υιοθέτησε ένα νόμο που επιτρέπει την καταστροφή όλων των αρχείων που αφορούσαν παλιές καταδίκες πολιτών για «ομοφυλοφιλικές σχέσεις».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ