Κοσμος

Μακρόν: «Δεν θέλω η Ευρώπη να αγοράζει πλέον αμερικανικά όπλα»

Συνεχίζεται η κόντρα του Γάλλου προέδρου με τον Τραμπ για τα εξοπλιστικά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
macron-trump.gif

Την επιθυμία του για μια «αυτόνομη» Ευρώπη στον τομέα των εξοπλιστικών, η οποία θα σταματήσει να προμηθεύεται όπλα «made in USA» και θα στηρίζεται στη δική της αμυντική βιομηχανία, επανέλαβε, αυτήν τη φορά σε συνέντευξή του στο CNN, ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν θέλω να δώ τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξάνουν τον προϋπολογισμό της άμυνας για να αγοράσουν αμερικανικά ή άλλα όπλα ή υλικά προερχόμενα από τη βιομηχανία σας. Αν αυξάνουμε τον προϋπολογισμό μας, είναι για να οικοδομήσουμε την αυτονομία μας» ξεκαθάρισε ο Γάλλος πρόεδρος.

 

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται στο Παρίσι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μακρόν τον υποδέχτηκε το Σάββατο στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους.

Ο Τραμπ είχε εκφράσει νωρίτερα τη δυσφορία του μέσω Twitter για τη στάση του Γάλλου προέδρου στα εξοπλιστικά.

«Ο πρόεδρος Μακρόν προτείνει να κατασκευάσει η Ευρώπη τον δικό της στρατό για να προστατευτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία», έγραψε το βράδυ της Παρασκευής. Και συνέχισε: «Πολύ προσβλητικό, αλλά ίσως η Ευρώπη θα έπρεπε πρώτα να πληρώσει το μερίδιό της στο ΝΑΤΟ που οι ΗΠΑ επιχορηγούν σε μεγάλο βαθμό».

 

Ερωτηθείς τι εννοούσε όταν έγραψε το συγκεκριμένο μήνυμα στο Twitter, εξήγησε: «Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη, όμως πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη. Αυτήν τη στιγμή το μεγάλο βάρος το επωμίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες»

Ο Ντόναλντ Τραμπ καλεί τακτικά τις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους, εκτιμώντας πως οι ΗΠΑ πληρώνουν υπερβολικά υψηλό μερίδιο στον προϋπολογισμό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ