- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Γερμανία: Ξεκίνησε η δίκη 94χρονου φύλακα σε ναζιστικό στρατόπεδο - Κατηγορείται για συνέργεια σε φόνους
Δάκρυσε ακούγοντας τις μαρτυρίες
Με δάκρυα στα μάτια, ένας πρώην φύλακας στο ναζιστικό στρατόπεδο του Στούτχοφ άκουσε σήμερα να καταθέτουν εναντίον του οι απόγονοι των θυμάτων του, την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη του για συνέργεια σε εκατοντάδες φόνους.
Ο 94χρονος Γερμανός, που ζει στο Μίνστερ, υπηρέτησε από τον Ιούνιο του 1942 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1944 στο στρατόπεδο αυτό που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το Γκντανσκ. Ήταν ηλικίας 18-20 ετών την εποχή εκείνη και δικάζεται ως ανήλικος. Για τον λόγο αυτό, οι εισαγγελικές αρχές δεν αποκάλυψαν την ταυτότητά του. Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα Die Welt, πρόκειται για έναν συνταξιούχο κηπουρό και το μικρό του όνομα είναι Γιόχαν.
Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στο δικαστήριο σε αναπηρικό αμαξίδιο και κρατώντας ένα μπαστούνι. Δεν μίλησε καθόλου, όμως δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του μετά τις δύο πρώτες καταθέσεις μαρτύρων. Μια γυναίκα που επέζησε, η Μάργκα Γκρίσμπαχ, αφηγήθηκε ότι είδε για τελευταία φορά τον 6χρονο αδελφό της στο Στούτχοφ, πριν να τον μεταφέρουν στο Άουσβιτς όπου τον σκότωσαν στους θαλάμους αερίων.
«Βοήθησε να σκοτώσουν τη μητέρα μου, εκείνη τη λατρεμένη μητέρα που μου έλειπε σε όλη μου τη ζωή», είπε μια άλλη μάρτυρας που σήμερα ζει στην Ιντιανάπολις των ΗΠΑ.
«Στο Στούτχοφ χρησιμοποιούσαν όλες ή σχεδόν όλες τις μεθόδους θανάτου» είπε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του Ντόρτμουντ Αντρέας Μπρέντελ.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο νεαρός φύλακας, επειδή γνώριζε τι συνέβαινε, θεωρείται συνεργός. Η εφημερίδα Die Welt ανέφερε ότι τον Αύγουστο του 2017, όταν τον ανέκρινε η αστυνομία, ο συνταξιούχος αρνήθηκε ότι ήξερε οτιδήποτε, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και οι στρατιώτες λιμοκτονούσαν.
Στο Στούτχοφ, το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης εκτός γερμανικού εδάφους, πέθαναν 65.000 άνθρωποι, από τους περίπου 110.000 που στάλθηκαν εκεί. Αρχικά κρατούνταν εκεί αιχμάλωτοι πολέμου και Πολωνοί, Νορβηγοί ή Δανοί αντιφρονούντες. Στη συνέχεια, κυρίως μετά το 1944, στο πλαίσιο της «τελικής λύσης», κρατήθηκαν στο Στούτχοφ πολλές Εβραίες από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.
«Κανείς στην οικογένειά μου δεν πίστευε ότι ήταν δυνατόν να κινηθεί μια δικαστική διαδικασία. Είμαι ευγνώμων. Για μένα, που ανήκω στην τρίτη γενιά, είναι πολύ σημαντικό», σχολίασε ο Μπεν Κόεν, εγγονός μιας κρατούμενης που σώθηκε, της Τζούντι Μάιζελ.
Η ακροαματική διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, σε 14 δίωρες συνεδριάσεις. Ο κατηγορούμενος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αν με άκουγε, θα είχε υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία εδώ και πολύ καιρό», τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα μέτρα επιβάλλονται μετά τα επεισόδια και τις λεηλασίες που σημειώθηκαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων
«Εσύ είσαι ο άνθρωπος που θέλω στο πλευρό μου, Μπίμπι», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Νέο πλήγμα στο Vision 2030, το φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικού μετασχηματισμού του βασιλείου
Η οικογένειά της επιβεβαίωσε ότι πέθανε στο νοσοκομείο έχοντας κοντά της τους αγαπημένους της
Γιατί οι φωτιές αυτές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες
Ο πρώην ταξιτζής, Πολ Μακένζι αυτοανακηρύχθηκε πάστορας και ίδρυσε τη Διεθνή Εκκλησία της Χαρμόσυνης Είδησης
Οχυρώνονται» τα καταστήματα της πολυτελούς Βία Μοντεναπολεόνε
Η παρέμβαση για τις εκλογές
Οι εταιρείες μεταπώλησης αναζητούν τις ύποπτες αγγελίες
Η 68χρονη δημοσιογράφος κάλυψε επί δεκαετίες πολέμους και κρίσεις σε όλο τον κόσμο
Από τον σχολιαστή του CNN μέχρι την πρώην παρουσιάστρια του Fox
2.400 συλλήψεις, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και φόβοι για νέα επεισόδια
Δορυφορικές εικόνες είχαν αναζωπυρώσει τις ελπίδες για τον εντοπισμό του Lockheed Electra
Η εταιρεία απειλείται με πρόστιμο 200.000 δολαρίων την ημέρα
Γιατί η Μόσχα δεν θεωρεί ακόμη τη σύγκρουση νίκη
Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και έδωσε εντολή στους ανθρώπους να μείνουν στα σπίτια τους
Ο Ολλανδός ηγέτης και ο σύντροφός του θα γίνουν γονείς την άνοιξη του 2027
Η νέα μαρτυρία στο δικαστήριο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.