- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι Έλληνες και άλλοι μετανάστες τόνωσαν τη γερμανική οικονομία
Νέοι και καλά καταρτισμένοι η πλειοψηφία των μεταναστών από την ΕΕ
Η μετανάστευση εργατικού δυναμικού από άλλες χώρες της ΕΕ στη Γερμανία συνέβαλε τα τελευταία χρόνια σε επιπρόσθετη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, συμπεραίνει σε νέα του έρευνα το έγκριτο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) στο Βερολίνο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ.
«Η κάλυψη διαθέσιμων θέσεων εργασίας από μετανάστες αυξάνει την απασχόληση στο σύνολο της οικονομίας και οδηγεί σε αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης», σημειώνει μεταξύ άλλων σε έκθεσή του το DIW.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του ινστιτούτου, το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε μεταξύ 2011 και 2016 χάρη στους μετανάστες κατά 0,2% επιπλέον ετησίως – το 2015 μάλιστα η επιπρόσθετη ανάπτυξη λόγω μεταναστών υπολογίζεται από τους ερευνητές σε 0,3%.
Από τότε που ορισμένες χώρες της κρίσης, όπως η Ισπανία, άρχισαν να ανακάμπτουν ως έναν βαθμό οικονομικά, ο ρυθμός μετανάστευσης πολιτών από χώρες της ΕΕ προς τη Γερμανία άρχισε να μειώνεται. Γεγονός είναι πάντως ότι από το 2011 έως το 2016 μετανάστευαν από αυτές τις χώρες στη Γερμανία ετησίως περί τις 720.000 άτομα κατά μέσο όρο, επισημαίνει η έρευνα. Ο συνολικός αριθμός των Ευρωπαίων που μετακόμισαν στη Γερμανία στο εν λόγω διάστημα ανήλθε σε 5,1 εκατομμύρια.
Νέοι και καλά καταρτισμένοι η πλειοψηφία των μεταναστών από την ΕΕ
Το μέτρο της ελεύθερης κυκλοφορίας εργαζομένων εντός ΕΕ και –κυρίως- το ξέσπασμα οικονομικών κρίσεων σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, ήταν οι βασικοί παράγοντες που ώθησαν τόσους ανθρώπους να αφήσουν τη χώρα τους για τη Γερμανία, υπογραμμίζει το DIW. «Οι μετανάστες από την ΕΕ έρχονται στη χώρα μας προκειμένου να βρουν δουλειά – και τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει, όπως καταδεικνύουν πολλές στατιστικές», η ερευνήτρια Ζανίνε Χαρτ, μία εκ των δύο συντελεστών της εν λόγω έρευνας.
Το DIW σημειώνει ότι η πλειοψηφία των μεταναστών από κράτη της ΕΕ στη Γερμανία είναι νέοι, καλά καταρτισμένοι και σε πολύ μεγάλο ποσοστό οικονομικά ενεργοί. Ενδεικτικά, το ποσοστό των οικονομικά ενεργών Γερμανών ανήλθε για την εν λόγω περίοδο σε 70,6%, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό για μετανάστες από χώρες της ΕΕ ήταν 74,6%.
Πέρα από την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν την περίοδο 2011-2016, το DIW επισήμανε τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις στη γερμανική αγορά εργασίας για το μέλλον. Δεδομένου του ολοένα και γηραιότερου πληθυσμού στη Γερμανία και των ελλείψεων κατάλληλου εργατικού δυναμικού για τη στελέχωση των κενών θέσεων εργασίας –ελλείψεις που εκτιμάται ότι θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια- οι γερμανοί ερευνητές επισήμαναν την ανάγκη να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες και οι συνθήκες στη γερμανική αγορά εργασίας ώστε να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους εργαζόμενους από άλλες χώρες της ΕΕ. Ως παράδειγμα μέτρων βελτίωσης αναφέρεται η απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που αφορούν την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των μεταναστών.
Πηγή: Deutsche Welle
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eίχαν αρνηθεί να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο σε αγώνα ποδοσφαίρου και θεωρήθηκαν «προδότριες»
Δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τραμπ θα στήριζε εξόντωση του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν
Μία ώρα διήρκεσε η συνομιλία Τραμπ - Πούτιν για τον πόλεμο στο Ιράν και τη διπλωματική λύση
Οι κασέτες αποκάλυψαν τον ρόλο του Νίξον στην προσπάθεια συγκάλυψης
Yποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται πολύ μπροστά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα
Την ίδια ώρα ο τραγουδιστής βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση
Ιδιαίτερα επικίνδυνες θεωρούνται οι λεγόμενες «υγρές» BBL
Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε την Τεχεράνη για τις «λανθασμένες και προκλητικές ενέργειες»
Παρέμβαση Τραμπ για τις Ιρανές ποδοσφαιρίστριες - Καλεί την Αυστραλία να τους δώσει άσυλο
Δύο 16χρονοι άφησαν κατά λάθος την τσάντα - Συνελήφθησαν όταν επέστρεψαν πανικόβλητοι να τη βρουν
Φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλλουν κύμα εγκατάλειψης
Οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν χρήση στρατηγικών αποθεμάτων για σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας
Το θέμα έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις μετά από αναφορές ότι πέντε παίκτριες της ιρανικής ομάδας ζήτησαν προστασία
Η Άγκυρα κατέρριψε δεύτερο ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο - Ανάπτυξη έξι F-16 στη βόρεια Κύπρο
Λίγες ημέρες μετά από σοβαρό τροχαίο
Στα Χανιά ο Γάλλος πρόεδρος: Με ελικόπτερο στο «Charles de Gaulle» μετά την τριμερή στην Κύπρο
Ο επικεφαλής Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν απαντά στη γαλλική πρόταση για αποστολή προστασίας στο Ορμούζ
Τηλεδιάσκεψη με 13 ηγέτες για ενεργειακή ασφάλεια, αποτροπή κλιμάκωσης και στήριξη στον Λίβανο
Συνολικά πλέον εννέα άτομα βρίσκονται υπό έρευνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.