- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Υπόθεση Κασόγκι: Στην Κωνσταντινούπολη ο Σαουδάραβας εισαγγελέας
Προΐσταται της έρευνας για τον φόνο του δημοσιογράφου
Ο σαουδάραβας εισαγγελέας ο οποίος προΐσταται της έρευνας για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι αφίχθη στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ενόψει των επαφών που θα έχει με τις τουρκικές εισαγγελικές αρχές.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι η Άγκυρα θεωρεί πολύτιμες τις συνομιλίες των εισαγγελικών αρχών των δύο κρατών. Δεν έχει γίνει σαφές πότε ακριβώς θα γίνουν συναντήσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Ανατολή, ο σαουδάραβας εισαγγελέας αναμένεται εξάλλου να πάει στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη όπου δολοφονήθηκε ο Κασόγκι πριν από τρεις εβδομάδες.
Ο φόνος του Κασόγκι, αρθρογράφου της εφημερίδας Washington Post που επέκρινε αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και κρίση στη χώρα η οποία κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στις εξαγωγές πετρελαίου.
Ο Ερντογάν αντιμετώπισε εξαρχής με σκεπτικισμό τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τους Σαουδάραβες για τη δολοφονία — οι οποίες έχουν αλλάξει επανειλημμένα και θεαματικά στο μεταξύ — κι έχει αξιώσει το βασίλειο να φροντίσει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.
Ο Σαούντ αλ Μοτζέμπ, ο σαουδάραβας εισαγγελέας, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θεωρεί πως ο φόνος ήταν προμελετημένος, αναιρώντας την προηγούμενη εκδοχή, κατά την οποία ο θάνατος του δημοσιογράφου επήλθε κατά τη διάρκεια «καυγά» και πάντως οφειλόταν σε ατύχημα.
Τούρκοι εισαγγελείς προετοιμάζουν αιτήματα έκδοσης 18 Σαουδαράβων που θεωρούν ύποπτους για τη δολοφονία. Οι αρχές στο Ριάντ ήδη συνέλαβαν τα πρόσωπα αυτά στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν.
Ανάμεσα στους υπόπτους είναι τα 15 στελέχη των σαουδαραβικών υπηρεσιών ασφαλείας που σύμφωνα με την Άγκυρα μετέβησαν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη μερικές ώρες πριν ο Τζαμάλ Κασόγκι πάει στο προξενείο της χώρας του, όπου ήλπιζε να του δοθεί ένα πιστοποιητικό διαζυγίου για να μπορέσει να ξαναπαντρευτεί, και τον σκότωσαν. Ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι τα αιτήματα έκδοσης θα επιδοθούν στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας από το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας του.
Όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για τον φόνο θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης στο βασίλειο.
Οι αρχές της Τουρκίας κοινοποίησαν μέρος τουλάχιστον του αποδεικτικού υλικού το οποίο συγκέντρωσαν στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν σε αρμόδιες υπηρεσίες συμμαχικών κρατών — συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα εξήρε τον ρόλο του ΔΠΔ για τη διεθνή δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου
Ο βραβευμένος συγγραφέας Γιώργος Γιώτσας, πατέρας ενός μη λεκτικού αυτιστικού παιδιού, γράφει στην Athens Voice με αφορμή τον τραγικό θάνατο του Γουίλιαμ Τσάπμαν.
Μιλήσαμε με τον δημοσιογράφο Βίκτορα Ελιέζερ για να καταλάβουμε τι ακριβώς διακυβεύεται
Δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό, λένε οι υγειονομικές αρχές
Το νέο «ευχαριστώ» του Αμερικανού προέδρου στη Ρωσία
Τα νεότερα για την υγεία της
«Αν του είχα ρίξει καμιά γροθιά...»
Επεισοδιακή προεκλογική συγκέντρωση στη Νότια Καρολίνα
Η κατάστασή της την έχει οδηγήσει σε αμήχανες στιγμές
Οι διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν έξω από το κοινοβούλιο για να εμποδίσουν την είσοδο των βουλευτών
Οι, όχι και τόσο γνωστές, ρίζες
H ιστορία, οι παραδόσεις και οι συμβολισμοί
Πώς συνδέεται με τα γλυκά
Οι νέες οδηγίες στην πλατφόρμα
Στην απάντησή του δεν διατυπώνει ρητή θέση για τη νομιμότητα του μνημονίου
Mετά την κρίση της πανδημίας, οι νέες αναταράξεις στις αερομεταφορές και οι εταιρείες που αντέχουν
«Ήταν δικαιολογημένοι» είπε η εισαγγελία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.