- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
«Πράσινο κύμα» στις Βρυξέλλες με επικεφαλής τον Χρήστο Δουλκερίδη
Πρώτος με 33% ο έλληνας υποψήφιος των Οικολόγων στο δήμο των Ιξελλών
Η εξαιρετικά σημαντική άνοδος, κυρίως των Οικολόγων-Πράσινων και ως ένα βαθμό της άκρας Αριστεράς, χαρακτήρισε τις χθεσινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στο Βέλγιο.
Στην περιφέρεια των Βρυξελλών τα ποσοστά των Οικολόγων εκτοξεύτηκαν τόσο ψηλά ώστε οι πολιτικοί αναλυτές να κάνουν λόγο για «πράσινο κύμα». Η εντυπωσιακότερη άνοδος σημειώθηκε στο Δήμο των Ιξελλών (Ixelles), όπου με επικεφαλής τον Έλληνα Χρήστο Δουλκερίδη οι Πράσινοι έρχονται πρώτοι με ποσοστό της τάξεως του 33%.
Στον Δήμο αυτό, όπου βρίσκεται, μεταξύ άλλων, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρώτο κόμμα ήταν πάντοτε, από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά, το κεντροδεξιό κόμμα MR στο οποίο ανήκει και ο νυν πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.
Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων το MR έρχεται πλέον δεύτερο στις Ιξέλλες, με ποσοστό της τάξεως του 26%, και ο Χρήστος Δουλκεριδης, γιος μεταναστών ανθρακωρύχων της δεκαετίας του 1960, είναι ο πρώτος Έλληνας που καταλαμβάνει Δήμο στην περιφέρεια των Βρυξελλών.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-MΠΕ ο Χρήστος Δουλκερίδης σημείωσε ότι η άνοδος των Οικολόγων στο Βέλγιο «οφείλεται σε δύο παράγοντες: στο γεγονός ότι με ιδεολογική συνέπεια παλεύουν κατά του μεγαλύτερου κινδύνου που απειλεί σήμερα την ανθρωπότητα, την κλιματική αλλαγή, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι μάχονται τον σκοταδισμό και την Ακροδεξιά που απειλούν σήμερα την Ευρώπη».
Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα, εντυπωσιακή είναι η άνοδος, κυρίως στο γαλλόφωνο Βέλγιο και στις υποβαθμισμένες περιοχές του, του PTB. Πρόκειται για ένα κόμμα με μαοϊκές καταβολές του οποίου η εκλογική απήχηση εδώ και περίπου δέκα χρόνια συνεχώς αυξάνεται και το οποίο σε περιοχές της Λιέγης και του Σαρλερουά κατέλαβε ακόμα και τη δεύτερη θέση.
Ως προς τα «παραδοσιακά» κόμματα του Βελγίου, τόσο οι Σοσιαλιστές όσο και οι Φιλελεύθεροι Ρεφορμιστές του MR είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται, πληρώνοντας το πολικό κόστος των οικονομικών σκανδάλων στα οποία ενεπλάκησαν στελέχη τους τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο οι Σοσιαλιστές εξακολουθούν να παραμένουν η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο γαλλόφωνο Βέλγιο, όπως άλλωστε και ακροδεξιοί εθνικιστές του N-VA στο ολλανδοφωνο (και πλέον εύπορο) Βέλγιο, όπου κυριάρχησαν για μια ακόμα φορά στην Αμβέρσα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.