- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Κοινό μέτωπο Λεπέν-Σαλβίνι στις ευρωεκλογές
Ρεσιτάλ αντιευρωπαϊσμού κατά του «μπούνκερ των Βρυξελλών» για μια «Ευρώπη των εθνών»
Οι εθνικιστές ηγέτες της ιταλικής ακροδεξιάς Ματέο Σαλβίνι και της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «μπούνκερ των Βρυξελλών» και εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση κατά των ευρωπαϊκών θεσμών κηρύσσοντας μαζί σήμερα Δευτέρα στη Ρώμη την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας τους για τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
«Το ραντεβού του Μαΐου θα είναι το τέλος μιας διαδρομής, μια επανάσταση της κοινής λογικής», υπογράμμισε ο Σαλβίνι, ο αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας, αλλά και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών.
Ο Σαλβίνι οδήγησε τους τελευταίους μήνες το κόμμα του σε εξαιρετικές επιδόσεις. Ενώ οι δημοσκοπήσεις του έδιναν λιγότερο από 10% πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, κέρδισε περίπου το 17% των ψήφων και βρίσκεται τώρα πρώτο στις προθέσεις ψήφου με πάνω από 30%. Αφού επί μήνες επαναλάμβανε έναν αντιμεταναστευτικό λόγο, ο Σαλβίνι μιλάει πλέον περισσότερο για κοινωνικά προβλήματα.
«Η πραγματική πρόκληση είναι η μάχη κατά της επισφαλούς εργασίας, της ανεργίας (...), οι άδειες κούνιες των μωρών», είπε.
«Οι εχθροί της Ευρώπης είναι αυτοί που έχουν οχυρωθεί στο μπούνκερ των Βρυξελλών (...) οι Γιούνκερ, οι Μοσκοβισί που έφεραν την επισφάλεια και τον φόβο στην Ευρώπη και αρνούνται να εγκαταλείψουν τις πολυθρόνες τους», συνέχισε ο Σαλβίνι.
Ο Ιταλός επικεφαλής της ακροδεξιάς επιτίθεται με κάθε ευκαιρία στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί για τις επικρίσεις τους εναντίον του σχεδίου του προϋπολογισμού της Ιταλίας που προβλέπει αύξηση των δαπανών και του δημοσιονομικού ελλείμματος αντίθετα με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει μέχρι τώρα η χώρα.
«Προσέχω τις εκτιμήσεις των Χρηματιστηρίων, των αγορών, των αναλυτών, όμως όταν ένα σχέδιο προϋπολογισμού, όπως το δικό μας, βάζει στο κέντρο το δικαίωμα στην εργασία, στην υγεία, στη ζωή, στη σύνταξη, αυτό προηγείται κάθε άλλης λογικής», είπε.
Σε όλα αυτά τα σημεία, υποστηρίχθηκε από την Μαρίν Λεπέν, ηγέτη του γαλλικού Εθνικού Συναγερμού (RN, πρώην Εθνικό Μέτωπο).
«Η ΕΕ έχει οικοδομηθεί πάνω σε πολλές υποσχέσεις (...) αλλά σε πολύ λίγα επιτεύγματα και αποτελέσματα (...) εντελώς αξιοθρήνητα», διαβεβαίωσε. «Δεν αγωνιζόμαστε εναντίον της Ευρώπης, αλλά εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει γίνει ένα ολοκληρωτικό σύστημα», πρόσθεσε.
«Βρισκόμαστε σήμερα σε μια ιστορική στιγμή. Τον ερχόμενο Μάιο θα γραφτεί Ιστορία με κεφαλαίο 'Ι'. Η ανάδυση μιας Ευρώπης των εθνών», συνέχισε.
Η Λεπέν ελπίζει πως, μαζί με τον σύμμαχό της Ματέο Σαλβίνι και τους άλλους ευρωπαίους εθνικιστές, θα λάβουν στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές αρκετές ψήφους ώστε να ανατρέψουν τις ισορροπίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού πρόσθεσε ότι «δεν θέλει να πληρώσουν τον λογαριασμό η Ευρώπη και οι πιο φτωχοί πολίτες της».
Ο Ματέο Σαλβίνι από την μεριά του αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση της Ευρώπης και τόνισε: «oι γιατρoί έδωσαν το ίδιο φάρμακο επί πέντε χρόνια. Πρέπει, λοιπόν, να αλλάξουμε γιατρό ή φάρμακο». Είπε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι «οι εχθροί της Ευρώπης είναι ο Γιούνκερ και ο Μοσκοβισί. Αυτοί προκαλούν φόβο και εργασιακή ανασφάλεια».
Σύμφωνα με τον Ματέο Σαλβίνι «κάθε χώρα της Ένωσης πρέπει να εφαρμόζει την δική της οικονομική πολιτική διότι υπάρχουν ειδικές παραδόσεις, ανάγκες και συνθήκες (…) Χρειάζεται μια διαφορετική Ευρώπη. Όσοι μιλούν για κόστος δανεισμού πρέπει να ξέρουν ότι η Ιταλία δεν θα ξεπουλήσει τις επιχειρήσεις της, ούτε με τις επιθέσεις του σπρεντ», πρόσθεσε ο Σαλβίνι
Τόνισε δε ότι η Ρώμη δεν θα κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τον νέο προϋπολογισμό της. «Θέλουμε λιγότερους φόρους, περισσότερη εργασία για τους νέους μας και αξιοπρεπή σύνταξη για τους ηλικιωμένους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιταλός υπουργός.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό η Λέγκα και ο Εθνικός Συναγερμός της Λε Πεν έχουν την ίδια θέση. Θεωρούν δηλαδή ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται νέους μετανάστες διότι «στο τέλος, γίνονται σκλάβοι».
Με την συνάντηση αυτή της Ρώμης ξεκινά η κοινή δράση των δυο αυτών πολιτών δυνάμεων ενόψει των Ευρωεκλογών. Πρόκειται ουσιαστικά για τον κύριο κορμό των εθνικιστικών κομμάτων, που μαζί με τον Ούγγρο, Βίκτορ Ορμπάν, αμφισβητούν τις σημερινές ισορροπίες και συμμαχίες στην Ευρώπη και στοχεύουν ανοικτά στην ανατροπή τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε υπόθεση που συνδέεται με εκείνη της Cambridge Analytica, της συμβουλευτικής εταιρείας που ενεπλάκη στην προεδρική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016
Η ψηφοφορία για τον τερματισμό του εμπάργκο στο νησιωτικό κράτος θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα
Επιστρέφει στα καθήκοντά του
Η κοινή δήλωση των 27 κρατών-μελών
Ο άνδρας υπέστη θανάσιμο τραυματισμό στο κεφάλι
Δημοσκόπηση των New York Times και Siena College καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση του Αμερικανού προέδρου
Παιδεία, κόστος ζωής και αντίθεση στη στρατιωτική θητεία στην ατζέντα των κινητοποιήσεων - Φόβοι για επεισόδια
Η σύνδεση με την πρώην ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία»
Η συγκεκριμένη αστυνομική φύλαξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα για προνομιακή μεταχείριση
Tι ανέφερε ο γεννημένος στην περιοχή κατά κόσμο Φεντερίκο Λουτσία
Η επίσημη ανακοίνωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύεται ότι δεν θα επαναληφθούν οι σκηνές βίας
Μία γυναίκα που ταξίδεψε από το Κονγκό διαγνώστηκε με τον ιό, εντείνοντας τους φόβους
Η περιγραφή για όσα ακολούθησαν και η θέση της υπεράσπισης
Μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια στην καρδιά των Τιράνων, η αστυνομική παρουσία είναι έντονη στην αλβανική πρωτεύουσα
Ο Στιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο στην Αγία Πετρούπολη με νέες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου
Με όλες τις σημαντικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, καλλιεργείται η αίσθηση ότι όλοι λίγο πολύ στο ίδιο καζάνι βράζουμε
Η συμφωνία βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις
367 ημέρες έχει διαρκέσει η θερμική καταιγίδα Vera, που συνεχίζει να επηρεάζει τη Γη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.