- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Bloomberg: Το ονοματολογικό της πΓΔΜ αφορά μια περιοχή που διακυβεύονται πολλά για την παγκόσμια τάξη
Η επίλυση της διένεξης θα συνιστούσε μια σπάνια νίκη σε μια ασταθή περιοχή, αναφέρει το άρθρο
Στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» πρόκειται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη μετονομασία της σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», γράφει το πρακτορείο Bloomberg και προσθέτει: Η προσθήκη του γεωγραφικού προσδιορισμού είναι το κλειδί για την διευθέτηση της 27χρονης αντιπαλότητας με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αντιπαραθέσεις για το Brexit, την άνοδο του εθνικισμού και την αντιμετώπιση της Ρωσίας καταπονούν την Ευρώπη, ωστόσο το ζήτημα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ που οδεύει προς επίλυση αφορά μια περιοχή όπου διακυβεύονται πολλά για την παγκόσμια τάξη.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία υποστηρίζει την αλλαγή. Τα Βαλκάνια είναι το θέατρο της διελκυστίνδας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και η επίλυση της διένεξης θα συνιστούσε μια σπάνια νίκη σε μια ασταθή περιοχή, τα έθνη της οποίας ακόμη προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους μετά τις αιματηρές συγκρούσεις της δεκαετίας του ΄90.
Το Bloomberg αναφέρει ότι η Ελλάδα, εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία, έχει αποδεχτεί να άρει τις αντιρρήσεις της για ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία, που αντιτίθεται σθεναρά στην περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ, επιδιώκει να αποτρέψει τις εξελίξεις και προσπαθεί να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, σύμφωνα με την κυβέρνηση των Σκοπίων.
Η Μόσχα υποστηρίζει την εθνικιστική αντιπολίτευση, που κυβέρνησε επί μια δεκαετία πριν αντικατασταθεί από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. Η Ελλάδα, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που ωστόσο διατηρεί παραδοσιακά εγκάρδιες σχέσεις με τη Μόσχα, απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία ότι δωροδόκησαν αξιωματούχους για να εμποδιστεί η συμφωνία.
«Η Ρωσία έχει διακηρύξει δημόσια ότι είναι αντίθετη στην ένταξη της ‘Μακεδονίας’ στο ΝΑΤΟ, επομένως θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την διαδικασία. Αναμένω την κορύφωση της επιρροής τους εδώ όσο πλησιάζουμε στο δημοψήφισμα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι.
Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι όποιες ρωσικές προσπάθειες επηρεασμού της ψήφου περιορίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ανάμειξης της Μόσχας.
Έρευνα του Societas Civilis Institute for Democracy έδειξε ότι την συμφωνία υποστηρίζουν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων με τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα να ανέρχεται στο 58%.
Η υποστήριξη είναι ιδιαίτερα ισχυρή από τους Αλβανούς της χώρας. Υπάρχει κίνδυνος η περιορισμένη συμμετοχή των Σλάβων να αφήσει μια «πικρή αίσθηση» για την συμφωνία, δήλωσε ο Οσμάνι.
Αντιρρήσεις για την συμφωνία έχουν διατυπωθεί και στις δύο χώρες από πολιτικές ομάδες που θεωρούν ότι έγιναν υπερβολικές παραχωρήσεις. Οι ΑΝΕΛ, κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, απορρίπτουν την συμφωνία.
Ωστόσο ο κ. Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, που υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις, θέλουν να επενδύσουν πολιτικά στις εξελίξεις του καλοκαιριού, όταν η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτέλους το τρίτο διεθνές πρόγραμμα στήριξης.
Ο Ζάεφ από την πλευρά του θα πρέπει να εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο ώστε να εγκριθεί η συνταγματική τροποποίηση και αυτό εφόσον το «Ναι» υπερισχύσει στο δημοψήφισμα.
«Η κυβέρνηση θεωρεί την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ κρίσιμη για την μελλοντική ευημερία και ασφάλεια της χώρας. Τα Βαλκάνια έχουν γίνει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ και αυτό είναι ουσιαστικά μια συνέχιση του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ο Στίβεν Μέγερ, καθηγητής στο Daniel Morgan GraduateSchool of National Security της Ουάσινγκτον.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η 45χρονη πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.