- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ανάγκη για ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό, η πρόταση Τσίπρα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής
Στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας
Την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ως ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα συνολικά από την Ευρώπη, στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στο σημερινό δείπνο των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στην αυριανή άτυπη Σύνοδο Κορυφής, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.
Κατά τις κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη διατήρησης της ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του ζητήματος και θα δηλώσει πως η Ελλάδα θα στηρίξει την ταχεία συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής που θα συμπεριλαμβάνει ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών.
Ακόμη, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει:
1. Την ανάγκη ταχείας αναβάθμισης της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου, ώστε να επιταχυνθεί η εξέταση των αιτήσεων.
2. Ότι η συζήτηση για το προσφυγικό δεν μπορεί να αφορά μόνο στην εσωτερική ασφάλεια και την προστασία των εξωτερικών συνόρων, αλλά και την εσωτερική διάσταση.
3. Την ανάγκη ολοκλήρωσης, χωρίς περαιτέρω αργοπορία, της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και την ανάγκη καθιέρωσης αποτελεσματικών μηχανισμών νόμιμης μετανάστευσης από τρίτες χώρες και μεταβατικών μηχανισμών μετεγκατάστασης, ειδικά σε κρίσεις όπως αυτή της Συρίας.
4. Την ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης και της ανάγκης ουσιαστικής, αναπτυξιακής στήριξης των χωρών προέλευσης στην Ασία και την Αφρική: τα κράτη μέλη πρέπει να αντλήσουν τα διδάγματα από τις επιπτώσεις της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ τα προηγούμενα χρόνια ως παράγοντα που συχνά επιδείνωνε τις μεταναστευτικές ροές.
5. Τη σημασία της συνεργασίας με τρίτες χώρες και τη διοργάνωση Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αραβικού Συνδέσμου.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει την καθιέρωση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (RescEu), ο οποίος θα εξασφαλίσει στα κράτη μέλη περισσότερα μέσα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, υπογραμμίζοντας πως οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στη Γαλλία, στη Σουηδία και αλλού κατέστησαν το ζήτημα αυτό εξαιρετικά επίκαιρο.
Για το Brexit, το οποίο θα συζητηθεί στην αυριανή άτυπη Σύνοδο Κορυφής o Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι απολύτως εφικτή και ότι το σενάριο της αποχώρησης «χωρίς συμφωνία» («no deal») είναι απευκταίο και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την Ευρώπη, για τις επιχειρήσεις και για τους λαούς της.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου να γίνει με όσο το δυνατόν λιγότερους κλυδωνισμούς.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του κ. Τσίπρα στο Σάλτσμπουργκ έχει ως εξής (τοπική ώρα):
Τετάρτη 19η Σεπτεμβρίου
17.00: Συμμετοχή στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ).
19.30: Συμμετοχή στο δείπνο εργασίας των ηγετών της ΕΕ με θέμα το μεταναστευτικό.
Πέμπτη 20ή Σεπτεμβρίου
09.30-13.00: Ολομέλεια άτυπης Συνόδου Κορυφής με θέμα την εσωτερική ασφάλεια.
13.00-15.00: Γεύμα εργασίας με θέμα το Brexit.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Έλι Κοέν ενημέρωσε λίγο αργότερα πως «δεν προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις»
«Περιμένουμε βοήθεια από την Ιαπωνία σε αντίθεση με το NATO»
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση ο συναγερμός έληξε
Τι κρύβει η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών
Πέντε ευρωπαϊκές χώρες και η Ιαπωνία καταδικάζουν τις ιρανικές επιθέσεις
Προειδοποιούν για άλμα στις τιμές των καυσίμων - Kαλούν τους επιβάτες να κάνουν έγκαιρα τις κρατήσεις τους
Σοκ on air για τον ρεπόρτερ που γλιτώνει από θαύμα
Θα υπάρξουν ανατιμήσεις σε βασικά είδη
«Ο κόσμος και οι αχάριστοι Ευρωπαίοι πρέπει να ευχαριστούν τον Τραμπ», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Νέοι τριγμοί στο ΝΑΤΟ
Η μείωση των ποσοστών γεννήσεων ανησυχεί τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν
Μετά τις δηλώσεις Τραμπ, η Κοπεγχάγη ήταν έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο
Δραματική άνοδος τιμών στην ενέργεια
Οι πολίτες των μεγάλων κρατών της Δύσης εμπιστεύονται περισσότερο μια δικτατορία από τη γη των ελεύθερων και τη χώρα των γενναίων. Κι αυτό είναι έργο του 47ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών
Ο πύραυλος είχε κατεύθυνση την πόλη Γιανμπού
Εξοντώθηκε επικίνδυνος βαρόνος ναρκωτικών της συμμορίας Comando Vermelho
Οι αντιφάσεις μιας πλατφόρμας που διχάζει
Κατασκοπεία, σύσταση συμμοριών, υπεργολαβία τρομοκρατίας και οι προειδοποιήσεις του Εμμανουέλ Ραζαβί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.