Σκοτία: Παραιτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός - Κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις
Αποχώρησε από το Εθνικό Κόμμα
Ο πρώην πρωθυπουργός της Σκοτίας, Άλεξ Σάλμοντ, υπέβαλε την παραίτησή του από το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP) εν μέσω κατηγοριών εναντίον του για σεξουαλικές επιθέσεις, τις οποίες ωστόσο ο ίδιος διαψεύδει.
Τα γεγονότα για τα οποία κατηγορείται ο Σάλμοντ, φέρονται να εκτυλίχθηκαν το 2013 στη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός της Σκοτίας (2007-2014).
Σύμφωνα με τη σκοτσέζικη εφημερίδα Daily Record, δύο μέλη της ομάδας του Σάλμοντ κατήγγειλαν ότι τους επιτέθηκε σεξουαλικά στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία της Σκοτίας.
Έπειτα από εσωτερική έρευνα η νυν κυβέρνηση της Σκοτίας υπό την πρωθυπουργό Νίκολα Στάρτζον, η οποία ανήκει επίσης στο SNP, ενημέρωσε την αστυνομία για τις καταγγελίες.
Ο ίδια η Στάρτζον εξέφρασε την «τεράστια θλίψη» της που βλέπει να φεύγει «ένας φίλος και ένας μέντορας επί σχεδόν τρεις δεκαετίες», αν και πρόσθεσε ότι κατανοεί την απόφασή του.
«Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση της Σκοτίας έλαβε δύο καταγγελίες οι οποίες δεν μπορούσαν να αγνοηθούν ή να κρυφτούν κάτω από το χαλί», επεσήμανε η Στάρτζον.
Σε βίντεο που ανήρτησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης χθες Τετάρτη το βράδυ ο Σάλμοντ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το SNP. Εξήγησε ότι αποχωρεί προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος, το οποίο ήταν αντιμέτωπο με εκκλήσεις υπέρ της αποπομπής του πρώην αρχηγού του.
Η αντιπολίτευση πίεζε τη Στάρτζον να τον αποπέμψει μετά τις αποκαλύψεις για τις καταγγελίες, όμως εκείνη είχε απαντήσει ότι δεν υπάρχει «νομική βάση» για κάτι τέτοιο.
Ο Σάλμοντ υπήρξε μέλος του SNP επί 45 χρόνια, από τα οποία τα 20 ήταν επικεφαλής του κόμματος. Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι θα ενταχθεί και πάλι στο SNP «μόλις καταφέρω να υπερασπιστώ την τιμή μου».
Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός της Σκοτίας προσέφυγε δικαστικά εναντίον της σκοτσέζικης κυβέρνησης για τον τρόπο που χειρίστηκε τις καταγγελίες, τις οποίες τώρα εξετάζει η αστυνομία.
Για τον σκοπό αυτό ξεκίνησε μια εκστρατεία προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα και να αντεπεξέλθει στα δικαστικά έξοδα. Μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 50.000 λιρών (55.700 ευρώ)που είχε ζητήσει, προκαλώντας όμως την έντονη αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Η Σκοτία ζει σήμερα μια απίστευτη και άνευ προηγουμένου κατάσταση με τον πρώην πρωθυπουργό της να ζητεί χρήματα από τους υποστηρικτές του SNP για να επιτεθεί δικαστικά στην κυβέρνηση της οποίας ηγείτο», σχολίασε ειρωνικά ο εκπρόσωπος των Συντηρητικών της Σκοτίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Harry σε Σικελία και Καλαβρία, εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στον ιταλικό Νότο
Αγωγή 5 δισ. δολαρίων κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας
Σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται να ζήτησε ακόμη και θέση στο πιλοτήριο
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη του μικρού Λίαμ και του πατέρα του
Αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης από τη φυλακή
Ο τραγικός απολογισμός αυξάνεται μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη θυμάτων στο σημείο της σύγκρουσης
Γαλλική ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο κατά δεξαμενόπλοιου υπό κυρώσεις, με στήριξη συμμάχων
«Έχουμε όλα τα ατού», προειδοποιεί από το Νταβός - Μεγάλα ευρωπαϊκά ταμεία αποσύρουν ήδη τα κεφάλαιά τους από τις ΗΠΑ
Στο τραπέζι το ζήτημα της Γροιλανδίας, οι εμπορικές απειλές Τραμπ και το αμφιλεγόμενο «Συμβούλιο για την Ειρήνη»
Η κρίση ανέδειξε ένα βαθύτερο πρόβλημα για το ευρωπαϊκό αντισυστημικό κίνημα
Ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, παρουσίασε ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας
Η «Top Gun» εμφάνιση στο Νταβός προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και «έριξε» την ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας
Σκληρή επίθεση του Ουκρανού προέδρου στην ευρωπαϊκή αδράνεια από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Yποστηρίζει ότι η βύθιση οφείλεται σε αμέλεια και ανικανότητα του πληρώματος
Έντονη κριτική για τη δημιουργία ζωνών αποκλειστικά για ενήλικες στις premium θέσεις των τρένων TGV
Συγκίνηση μέσα στο εθνικό πένθος
Συντονισμός με ΗΠΑ, επιφυλάξεις Δανίας και συζητήσεις για νέες ρυθμίσεις ασφάλειας στην Αρκτική
Σκληρή απάντηση της κυβέρνησης μετά τις δηλώσεις Τραμπ και το πλαίσιο συμφωνίας με το ΝΑΤΟ
Ο υπουργός Ενέργειας Κρις Ράιτ ξεκαθαρίζει ότι η Ουάσιγκτον δεν θα παράσχει επιτόπια προστασία
«Πολύ καλές» οι συνομιλίες, είπε ο αμερικανός πρόεδρος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.