- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ερντογάν κατά Μακρόν: Είναι πολύ μακριά από το να καταλάβει την Τουρκία
Λίγο αφότου ο γάλλος πρόεδρος πρόσαψε στον τούρκο ομόλογό του ότι κατασκευάζει ένα «πανισλαμικό σχέδιο»
Η Αγκυρα κατηγόρησε την Τρίτη τον Εμανουέλ Μακρόν οτι βρίσκεται μακριά από το «να καταλάβει» την Τουρκία λίγο αφότου ο γάλλος πρόεδρος πρόσαψε στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οτι κατασκευάζει ένα «πανισλαμικό σχέδιο» ζητώντας παράλληλα, να σταματήσει η διαδικασία ένταξης της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Οι πρόσφατες δηλώσεις Μακρόν για την χώρα μας (...) δείχνουν για άλλη μία φορά οτι είναι μακριά από το να καταλάβει την πραγματικότητα στην Τουρκία», δήλωσε ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
Μιλώντας στη διάρκεια συνάντησης των πρέσβεων τη Δευτέρα στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την «έξοδο από την υποκρισία» σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή Ενωση προτείνοντας, όπως το είχε κάνει και στο παρελθόν, «μία στρατηγική συμμαχία».
«Κάθε μέρα το σχέδιο του τούρκου προέδρου (...) είναι ένα πανισλαμικό σχέδιο εντελώς αντιευρωπαϊκό, τα μέτρα του οποίου έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές μας» είπε ο Μακρόν.
Η υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ, η οποία άνοιξε το δρόμο το 2005 για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, στην ουσία είναι νεκρή έδώ και πολλά χρόνια. Οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας είναι εξαιρετικά τεταμένες από την εποχή της απόπειρας ανατροπής του καθεστώτος, τον Ιούλιο του 2016 και των μαζικών διώξεων που εξαπέλυσε μετά το καθεστώς Ερντογάν, γεγονός που δέχθηκε έντονες κριτικές από τους Ευρωπαίους. Η Αγκυρα όμως έχει επανειλημμένως ανακοινώσει οτι η ένταξή της στην ΕΕ παραμένει για την Τουρκία «ένας στρατηγικός στόχος».
«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τη διαδικασία για μία πλήρη ένταξη» επανέλαβε από την πλευρά του ο Ακσόι.
Η Αγκυρα η οποία διανύει μία έντονη κρίση στις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον, προσπάθησε τις τελευταίες εβδομάδες να κάνει κάποιες κινήσεις προς την μεριά τις Ευρώπης.
Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ έγινε δεκτός την Δευτέρα από τον γάλλο ομόλογό το Μπρούνο Λε Μερ στο Παρίσι όπου επιβεβαίωσν τη θέλησή τους να ενδυναμώσουν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Toν έχουν καταγγείλει η θετή κόρη του, η σύζυγός του, η πεθερά του, η κουνιάδα του και μία φίλη του ζευγαριού
Η υπηρεσία θα συνδέεται με το Facebook και το Instagram
Ο βιοχάκερ επιχειρηματίας που θέλει να πατάξει τον θάνατο στο πιο αλλόκοτο πείραμα με τη σύντροφό του, Κέιτ Τόλο
Παρουσιάστηκε ο Νόμος για την Οικονομικά Προσιτή Στέγαση από την Κομισιόν
2,7 δισ. ευρώ διαχειρίζεται ο μεγαλοεπενδυτής Κρις Ρόκος, ο οποίος αποφάσισε να μεταφέρει τη φορολογική του έδρα στην Ελλάδα
Με αφορμή τον θάνατο ενός εγκληματία πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την πολιτική αποσιώπησης
Ποιες βασιλικές οικογένειες δίνουν το παρών
Περισσότεροι από 46.000 Νορβηγοί πέρασαν μπροστά από το φέρετρό του τις τελευταίες ημέρες
Το πλοίο μετέφερε 2 εκατ. βαρέλια μαζούτ
Δεξαμενόπλοιο υπό παναμαϊκή σημαία δέχθηκε επίθεση - Η πυρκαγιά που ξέσπασε κατασβέστηκε
Γιατί ο φόβος του ισλαμισμού δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για την ανοχή απέναντι στην ακροδεξιά
Διπλωματική σύγκρουση χωρίς προηγούμενο μετά τις κυρώσεις του Λονδίνου για τους οικισμούς
Ο κόσμος των καθαρτικών, της πρόκλησης εμετού και της ανηλεούς κατάναλωσης φαγητού
Έρευνα του ECFR αποκαλύπτει κρίση εμπιστοσύνης και διεύρυνση του «χάσματος φαντασίας»
Οι γονείς του βρίσκονταν στο σπίτι την ώρα του συμβάντος
Το έργο στο οποίο συμμετέχει
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου που προκάλεσε
Ο Μερτς έχει δεσμευτεί να παραμείνει στην εξουσία και να προωθήσει ένα εμβληματικό πακέτο επώδυνων μεταρρυθμίσεων
Το απόσπασμα της συνέντευξης κυκλοφορεί ξανά στα social media ενόψει της 25ης επετείου
Οι δυο τους απέκτησαν έναν γιο το 2024, ωστόσο στη συνέχεια χώρισαν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.