- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιατί η Νέα Ζηλανδία αποκλείει σχεδόν όλους τους ξένους από την αγορά κατοικιών στη χώρα
Ψηφίστηκε νόμος
Η Νέα Ζηλανδία ψήφισε νέο νόμο ο οποίος απαγορεύει στους ξένους, με κάποιες εξαιρέσεις, την αγορά κατοικιών στη χώρα αυτή του Νοτίου Ειρηνικού, προκειμένου να καταπολεμηθεί η εκτόξευση των τιμών των ακινήτων που αντιμετωπίζει.
Με την ψήφιση του νέου αυτού νόμου, χθες το βράδυ, υλοποιείται η δέσμευση που είχε λάβει προεκλογικά η πρωθυπουργός των Εργατικών Τζασίντα Άρντερν, η οποία είχε υποσχεθεί πριν από την εκλογή της πέρυσι ότι θα καταστήσει πιο προσιτές για τους συμπολίτες της τις τιμές των ακινήτων.
«Είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο το οποίο αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αυτής να επιτρέψει περισσότεροι Νεοζηλανδοί να έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για πρόσβαση στην ιδιοκτησία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Ντέιβιντ Πάρκερ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση αυτή αποσκοπεί "να εξασφαλίσει ότι η αγορά των σπιτιών μας θα καθορίζεται από τη Νέα Ζηλανδία και όχι από τις διεθνείς αγορές".
Σε έκθεσή της, η κυβέρνηση επισήμαινε πριν από μερικούς μήνες ότι οι τιμές των κατοικιών είχαν αυξηθεί 30% σε διάστημα πέντε ετών, καταγράφοντας αύξηση διπλάσια από αυτή των μισθών, έως και τετραπλάσια στο Όκλαντ.
Κατά συνέπεια το ποσοστό των ιδιοκτητών βρίσκεται στη χώρα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εξήντα ετών.
Η κυβέρνηση της Άρντερν αποδίδει την κατάσταση αυτή στην αυξανόμενη ζήτηση για ακίνητα από τους ξένους επενδυτές, η αγοραστική δύναμη των οποίων είναι μεγαλύτερη από αυτή των Νεοζηλανδών.
Επίσης έχει κατονομάσει τους Κινέζους επενδυτές ως τους κύριους υπεύθυνους αυτής της μεγάλης αύξησης των τιμών των ακινήτων στο Όκλαντ.
Ο νέος νόμος θα έχει ως συνέπεια την απαγόρευση στους επενδυτές που ζουν στο εξωτερικό, κυρίως στην Κίνα, να αγοράζουν κατοικίες στη Νέα Ζηλανδία.
Ωστόσο βάσει συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών που έχει η Νέα Ζηλανδία με τη χώρα τους, οι Αυστραλοί, που αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη ξένων επενδυτών στη χώρα αυτή, θα μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν κατοικίες στη χώρα, όπως και οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Όταν η επιθυμία για ανατροπή γίνεται εφιάλτης
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
«Όσοι θέλουν να δουν τον χαρακτήρα μας, ας κοιτάξουν την Κύπρο»
Συμφωνία, εκεχειρία, εξέγερση ή αποχώρηση των ΗΠΑ
Η νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Μεσσίνα της Σικελίας
Επιτήδειοι χρησιμοποιούν λογότυπα μεγάλων ΜΜΕ, όπως το Euronews, παραποιώντας αυθεντικά βίντεο
Οι πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες
Οι αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του προκαλούν μαζικές ακυρώσεις συνεργασιών
Περίπου 635 εκατομμύρια δολάρια εκτιμάται η περιουσία του μέχρι τη στιγμή του θανάτου του
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Δείτε βίντεο από το σημείο της τραγωδίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.