Κοσμος

Έκκληση Ερντογάν προς πολίτες: Βγάλτε τα δολάρια από τα στρώματα και αλλάξτε τα σε τουρκικές λίρες

«Η Τουρκία δέχεται οικονομικό πόλεμο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
turkish-currency.jpg
©EPA/SEDAT SUNA

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Παρασκευή τους πολίτες να βγάλουν «κάτω από το στρώμα» το ξένο αποθεματικό (κυρίως σε αμερικανικό δολάριο) και να το μετατρέψουν σε τουρκική λίρα για να στηρίξουν με αυτόν τον τρόπο την οικονομία της χώρας, η οποία δοκιμάζεται από τακτικές που παραπέμπουν -σύμφωνα με τον ίδιο- σε «οικονομικό πόλεμο».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πόλη Μπαϊμπούρτ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου έλαβε το συντριπτικό ποσοστό του 82% στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, ο Ερντογάν εμφανίστηκε βέβαιος ότι «το δολάριο δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία μας».

«Πρόκειται για εθνικό, τοπικό αγώνα. Αυτή θα είναι η απάντηση του έθνους μας σε όσους ξεκινούν οικονομικό πόλεμο εναντίον μας» τόνισε και ζήτησε από τους πολίτες να συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγής, της απασχόλησης και των εξαγωγών.

«Η Τουρκία δεν θα παραδοθεί. Ας τους χαλάσουμε το παιχνίδι, ας σπάσουμε το "τείχος"» ξεκαθάρισε.

«Δεν θα βγάλετε λεφτά στην πλάτη του έθνους»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποίησε επίσης: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε φιλικοί σε χέρια που απλώνονται φιλικά. Ωστόσο, έχουμε σχέδια για όλες τις πιθανότητες. Και λέω προς τα λόμπι των επιτοκίων, να μην έχουν υψηλές προσδοκίες. Δεν θα μπορέσετε να βγάλετε λεφτά στην πλάτη του έθνους μου. Δεν θα μπορέσετε να γονατίσετε αυτό το έθνος».

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, στις αρχές Αυγούστου οι Τούρκοι πολίτες φέρεται να διαθέτουν 158,6 δισ. δόλαρια σε συναλλαγματικό απόθεμα.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει μακροοικονομικά προβλήματα ή ζητήματα με το τραπεζικό της σύστημα, και καλείται να ανταπεξέλθει απέναντι σε μια «τεχνητή κρίση».

Προετοιμασμένη η Τουρκία για όλα τα ενδεχόμενα

Επανέλαβε, μάλιστα, πως «το τουρκικό έθνος δεν θα σκύψει στις απειλές» και «η Τουρκία είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα».

«Η δύναμή μας προέρχεται από την πίστη μας. Πρέπει να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε αυτήν τη χώρα. Ο οικονομικός αποκλεισμός της Τουρκίας δεν είναι διαφορετικός από την απόπειρα πραξικοπήματος. Θα απαντήσουμε» συμπλήρωσε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ