Κοσμος

Στο κέντρο μιας τέλειας οικονομικής καταιγίδας η Τουρκία

Ο πληθωρισμός «καλπάζει και τα τουρκικά ομόλογα τοποθετούνται στην κατηγορία «σκουπίδια»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
erdogan-epa
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © EPA/FILE

Η Άγκυρα βρίσκεται στο κέντρο μιας τέλειας οικονομικής καταιγίδας. Ο πληθωρισμός είναι στο 16%. Το δημόσιο χρέος έχει τον χαρακτηρισμό «σκουπίδια».

Η χρηματοοικονομική πολιτική του προέδρου Eρντογάν τίθεται υπό αμφισβήτηση λόγω της αντίθεσής του με τις αυξήσεις των επιτοκίων και του πρόσφατου διορισμού του γαμπρού του ως επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών, γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Οι επενδυτές αρχίζουν τώρα να αμφισβητούν την πιστοληπτική ικανότητα των τουρκικών τραπεζών και των εταιρειών με μεγάλα δάνεια σε ξένο νόμισμα. Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια πιστωτική κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε κρίση, σύμφωνα με την Capital Economics.

Αυτό, με τη σειρά του, θα πλήξει τους εξαγωγείς στην Τουρκία καθώς και τους κατόχους των ομολόγων της Τουρκίας. Η οικονομία της χώρας δεν είναι αρκετά μεγάλη για να απειλήσει σοβαρά με εξάπλωση του προβλήματος στις αγορές, αλλά παρά ταύτα θα τις ταρακουνήσει.

BBC: Ο «βραχνάς» του δανεισμού

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ρεπορτάζ του BBC.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία της Τουρκίας είναι πολύ ανησυχητικές καθώς η τουρκική λίρα απώλεσε περίπου το 30% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου από την αρχή του έτους, το χρηματιστήριο παρουσίασε πτώση 17% και αυξήθηκε το κόστος δανεισμού» μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Τουρκία παρουσιάζει έλλειμμα στο διεθνές της εμπορικό ισοζύγιο καθώς εισάγει περισσότερα απ' όσα εξάγει, δηλαδή δαπανά περισσότερα από αυτά που κερδίζει. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο ούτε επικίνδυνο, ωστόσο, το τουρκικό έλλειμμα είναι αρκετά μεγάλο, περίπου στο 5,5% επί του ΑΕΠ πέρυσι. Παράλληλα, η Άγκυρα εμφανίζει δυο ακόμα χαρακτηριστικά αναφορικά με το ξένο χρέος της που διαμορφώνουν μια «ευαίσθητη» ισορροπία:

Πρώτον, έχει υψηλό επίπεδο χρέους το οποίο πρέπει να αποπληρώσει στο εγγύς μέλλον και θα πρέπει να δανειστεί εκ νέου, δηλαδή, το χρέος της πρέπει να επαναχρηματοδοτηθεί (ο Fitch εκτιμά ότι οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα είναι σχεδόν 230 δισ. ευρώ).

Δεύτερον, πολλές τουρκικές εταιρείες έχουν δανειστεί σε ξένο νόμισμα και αυτά τα δάνεια γίνονται δυσχερέστερα στην αποπληρωμή τους αν μειώνεται η αξία του εθνικού νομίσματος, πράγμα το οποίο συνεχίζει να γίνεται. Επιπλέον, οι χρηματαγορές είναι πολύ ανήσυχες για τις απόψεις του Eρντογάν σχετικά με την οικονομική πολιτική και την πίεση που θεωρούν ότι ασκεί στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ