- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ορμπάν: Οι επαναπροωθήσεις προσφύγων πρέπει να γίνουν προς την Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι το πρώτο σημείο εισόδου στην ΕΕ και όχι η Ουγγαρία
Το πρώτο σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η Ουγγαρία αλλά η Ελλάδα, ακόμη και αν εκεί δεν καταγράφονται όλοι οι πρόσφυγες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και τόνισε ότι η επαναπροώθηση πρέπει να γίνεται προς την Ελλάδα. Αναφερόμενος μάλιστα στον φράχτη που κατασκεύασε η χώρα του στα νότια σύνορά της, δήλωσε «Καπετάνιος των Συνόρων» που προστατεύει όχι μόνο την Ουγγαρία αλλά και τη Γερμανία.
«Το θέμα είναι ότι η Ουγγαρία δεν είναι το πρώτο σημείο εισόδου, σε ό,τι αφορά στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρώτο σημείο εισόδου είναι η Ελλάδα. Στην Ουγγαρία μπορείς να έρθεις μόνο εάν έχεις προηγουμένως πατήσει σε έδαφος της ΕΕ στην Ελλάδα ή στην Βουλγαρία- και κυρίως στην Ελλάδα. Και εκεί συχνά συμβαίνει ότι δεν καταγράφονται», δήλωσε ο κ. Όρμπαν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με τον κ. Όρμπαν, στρατηγικός στόχος της Ουγγαρίας είναι να προστατεύσει την Ευρώπη ώστε η εσωτερική αγορά η οποία προστατεύεται από την Σένγκεν να μπορεί να λειτουργήσει ανεμπόδιστα. «Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο η ασφάλεια, αλλά και το ότι πρέπει να λειτουργεί η εσωτερική αγορά που προστατεύεται από τη Σένγκεν. Δεν είναι δική μας υποχρέωση να καταγράφουμε αυτούς που φτάνουν στα ουγγρικά σύνορα, διότι έρχονται από την Ελλάδα, και εκεί όμως αυτό δεν έγινε. Εμείς όμως τους καταγράφουμε, αλλά δεν αναγνωρίζουμε ότι η Ουγγαρία είναι το πρώτο σημείο όπου πάτησαν ευρωπαϊκό έδαφος. Για αυτό πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να επαναπροωθούνται από τη Γερμανία στην Ελλάδα και όχι στην Ουγγαρία», προσέθεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η κυβέρνησή του έχει επίγνωση ότι η νομική διαμάχη θα διαρκέσει αρκετά.
Η θέση της Ουγγαρίας σχετικά με την μετανάστευση δεν έχει αλλάξει εδώ και χρόνια, τόνισε ο Βίκτορ Όρμπαν και επισήμανε ότι «η Ουγγαρία έφτιαξε έναν φράχτη στα νότια σύνορα ώστε να ανακτήσει το έλεγχο στην ίδια της την επικράτεια». Είναι αδύνατο κάποιος να παρακάμψει την τήρηση των νόμων και μπει στην Ουγγαρία, τόνισε, για να καταλήξει: «Η Γερμανία μπορεί να είναι σίγουρη ότι εμείς, ως ένα είδος "Καπετάνιου των Συνόρων", προστατεύουμε όχι μόνο την Ουγγαρία αλλά και την Γερμανία. Παίρνουμε από τους ώμους της Γερμανίας ένα μεγάλο βάρος με το να μην αφήνουμε κανέναν να μπει στην Ουγγαρία. Η συζήτηση που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή είναι νομικής φύσης».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Οι επόμενες δύσκολες 60 ημέρες διαπραγματεύσεων
Το πρωτόκολλο των 14 σημείων παρατείνει την κατάπαυση του πυρός για 60 ημέρες
Aπολύθηκε καθώς απορρίφθηκε η δικαστική του προσφυγή
«Διαφωνούσα, αλλά έδωσα την έγκρισή μου», δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν
Η θνησιμότητα του ιού ανέρχεται στο 23%
Οι μεγαλύτερες εντοπίζονται στο οικονομικό σκέλος
Ανησυχίες για τους όρους που περιγράφονται στο Μνημόνιο Συνεννόησης
«Αυτά είναι ψευδείς ειδήσεις. Το μόνο που υπάρχει για εμάς είναι η επιτυχία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι πυροβολισμοί είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό τεσσάρων ακόμη
Kαθοριστική στιγμή φαίνεται ότι ήταν ο θάνατος του Λίο Ραντβίνσκι τον Μάρτιο του 2026
Προβληματισμός σχετικά με το αν οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να τηρήσουν το μνημόνιο κατανόησης
Απόπειρα δολοφονίας ερευνούν οι Αρχές
Ο συγγραφέας πέθανε στο σπίτι του στο Παρίσι στις 11 Ιουλίου 2023, σε ηλικία 94 ετών
Η ανήλικη αναμένεται να αναρρώσει πλήρως
Επιστημονική μελέτη με ένα εξαιρετικά συγκινητικό εύρημα
H γιορτή συνδέεται παραδοσιακά με τη θυσία προβάτων
H Κιμ Γιο Γιονγκ χαρακτήρισε τις δηλώσεις «εντελώς ξεπερασμένες»
Διεκόπη η σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης
Έγγραφο τριών σελίδων και 14 παραγράφων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.