- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
«Πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Αλβανία και ΠΓΔΜ
Τον Ιούνιο του 2019
«Πράσινο φως» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Σκόπια και Αλβανία τον Ιούνιο του 2019 έδωσε τη Δευτέρα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Πρόκειται για μια συμβιβαστική πρόταση, που δίνει ένα χρονικό ορόσημο στον Ζάεφ ώστε να κερδίσει το δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Αν και Γαλλία και Ολλανδία έβαζαν προσκόμματα στην έναρξη των διαπραγματεύσεων υποστηρίζοντας πως Αλβανία και ΠΓΔΜ δεν είναι ακόμη έτοιμες να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, διότι δεν έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη δικαιοσύνη, στο κράτος δικαίου και στην καταπολέμηση της διαφθοράς, τελικά σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου που δημοσιεύτηκαν μετά το πέρας της συζήτησης για τη διεύρυνση τόσο για τα Σκόπια όσο και για την Αλβανία σημειώνεται ότι το Συμβούλιο αποφάσισε να προσδιορίσει το «μονοπάτι για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019». Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, το Συμβούλιο χαιρετίζει την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, όπως λέει, «ολοκληρώνει τις μακρόχρονες συζητήσεις», και δηλώνει πως αναμένει την επικύρωση και την εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας».
Σημειώνεται ότι η ΠΓΔΜ επεδίωκε το «πράσινο φως» από την Ευρώπη συντομότερα, ωστόσο υπήρχαν ισχυρές επιφυλάξεις από κράτη – μέλη όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, με αποτέλεσμα να επέλθει συμβιβασμός μεταξύ των 28 κρατών - μελών της ΕΕ για το 2019 όπως είχε προδιαγράψει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζαεφ απέστειλε επιστολή στους ευρωπαίους ομολόγους του ζητώντας την στήριξή τους προκειμένου να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.
Από πλευράς της, η ελληνική κυβέρνηση άσκησε ισχυρές πιέσεις ώστε ο κ. Ζάεφ να μη μείνει πολιτικά «ξεκρέμαστος», χωρίς κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, κάτι που θα σήμαινε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να κερδίσει στο δημοψήφισμα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.