- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δύο βαλλιστικούς πυραύλους, που εκτόξευσαν οι υεμενίτες σιίτες αντάρτες Χούθι, πάνω από την πόλη του Ριάντ, ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε την Κυριακή η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
Την ίδια ώρα η συμμαχία συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για να αποσπάσει το σημαντικότερο λιμάνι της Υεμένης από τα χέρια των ανταρτών, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.
Ακούστηκαν τουλάχιστον έξι ισχυρές εκρήξεις ενώ ήταν ορατές λάμψεις στον ουρανό πάνω από την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας. Θραύσματα εντοπίστηκαν σε δρόμο στη συνοικία των πρεσβειών, όπου ζουν πολλοί ξένοι, πάντως δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ζημιές.
«Οι βασιλικές δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν και κατέστρεψαν τους πυραύλους. Ορισμένα από τα συντρίμμια έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές, ευτυχώς χωρίς να προκαλέσουν θύματα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της συμμαχίας, ο συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες, μετέδωσε ότι εκτοξεύθηκαν πύραυλοι οι οποίοι είχαν στόχο το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας και άλλες εγκαταστάσεις.
Αυτή ήταν η πρώτη πυραυλική επίθεση των Χούθι εναντίον του Ριάντ αφότου η συμμαχία υπό σαουδαραβική ηγεσία άρχισε την επιχείρησή της, τη 12η Ιουνίου, για να καταλάβει το λιμάνι Χοντάιντα.
Αυτή θεωρείται η σημαντικότερη μάχη του πολέμου στην Υεμένη μέχρι σήμερα. Η συμμαχία έχει σκοπό με την επιχείρηση αυτή να πάρει τον έλεγχο της κύριας οδού ανεφοδιασμού των σιιτών ανταρτών.
Οι Χούθι έχουν εκτοξεύσει δεκάδες πυραύλους εναντίον του βασιλείου τους τελευταίους μήνες, καθώς η τελευταία φάση της σύρραξης στην Υεμένη, που διαρκεί τρία χρόνια και χαρακτηρίζεται από πολλούς πόλεμος δι' αντιπροσώπων ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη, κλιμακώνεται.
Η χθεσινή πυραυλική επίθεση ήταν η έκτη που γίνεται γνωστή από τον Δεκέμβριο.
Η αναχαίτιση των πυραύλων από συστοιχίες συστημάτων Patriot είχε αποτέλεσμα συντρίμμια, ορισμένα μεγέθους αρκετών μέτρων, να πέσουν σε κατοικημένες περιοχές. Θραύσματα έπεσαν κοντά στην πρεσβεία τωνΗΠΑ και προκάλεσαν ζημιές σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, είπε ο Μάλικι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Τα συντρίμμια προκάλεσαν φωτιά σε μια οικοδομή 10 χιλιόμετρα νοτιότερα, ενώ ορισμένα κατέπεσαν στην οροφή μιας κατοικίας.
Ο Μοχάμεντ Άμπντουλ-Σαλάμ, ένας εκπρόσωπος των Χούθι, τόνισε «όσο περισσότερο συνεχίζεται η επίθεση (της συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία) και ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερες θα γίνονται οι δυνατότητές μας ως προς τους βαλλιστικούς πυραύλους».
Σύμφωνα με τον Μάλικι, η προέλαση της συμμαχίας στη Χοντάιντα και άλλες περιοχές της Υεμένης ωθούν τους Χούθι να προσπαθούν να κάνουν επίδειξη δύναμης εξαπολύοντας τέτοιες επιθέσεις. «Αυτό δεν θα επηρεάσει τη ζωή στο Ριάντ ή άλλες περιοχές του βασιλείου. Ξέρουμε ότι οι Χούθι δρουν με απρόβλεπτο τρόπο», είπε.
Οι Χούθι λένε συχνά ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύουν πλήττουν τους στόχους τους. Η Σαουδική Αραβία ανακοινώνει γενικά την αναχαίτισή τους.
Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί το Ιράν, τον μεγάλο της αντίπαλο στην περιοχή, ότι προμηθεύει με πυραύλους τους υεμενίτες αντάρτες. Το Ιράν αναγνωρίζει ότι υποστηρίζει πολιτικά τους Χούθι, αλλά αρνείται ότι τους παρέχει οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια.
Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους και έχει τραυματίσει πάνω από 55.000 άλλους από τον Μάρτιο του 2015, κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, ενώ προκαλεί τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal
Ο δεύτερος γύρος θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή
Το Ιράν προειδοποιεί άλλες χώρες κατά «οποιασδήποτε ενέργειας» που θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο CNN ότι ο ισραηλινός στρατός «δεν δουλεύει με το χρονόμετρο ή βάση χρονοδιαγράμματος»
Tο 72% των προγραμματισμένων αποδεσμεύσεων αφορά αργό πετρέλαιο
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail
Τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν ζήτησε ποτέ κατάπαυση του πυρός και δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για μια πιθανή επέκταση της ναυτικής αποστολής
«Πεθαίνω... για καφέ» αναφέρει σε ανάρτησή του, σατιρίζοντας τις φήμες ότι έχει πεθάνει
Συνεχείς οι αναχαιτίσεις ιρανικών drones και πυραύλων στις χώρες του Κόλπου
Ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας προειδοποίησε πως η βία δεν θα οδηγήσει στην απονομή της δικαιοσύνης
Η Κεντροδεξιά πολιορκεί το Παρίσι και η Ακροδεξιά τη Μασσαλία - Στο 20% η συμμετοχή το μεσημέρι
Η κυβέρνηση Νετανιάχου ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για άμεσες αγορές οπλισμού
«Προμήθεια συναλλαγής» φέρνει δισεκατομμύρια στα ταμεία για τον έλεγχο της δημοφιλούς πλατφόρμας
Ανάληψη ευθύνης με βίντεο-ντοκουμέντο από την Ashab Al Yamim - «Κύμα αντισημιτισμού» καταγγέλλει το Τελ Αβίβ
Συνελήφθη ο δράστης - Ερευνώνται καταγγελίες για αντι-ισλαμικά συνθήματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσης ειρήνης με την Τεχεράνη
Οι δύο ήταν «μεταξύ των πιο σημαντικών προσώπων στην ιρανική κοινότητα πληροφοριών»
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα το κάλεσμά του προς άλλες χώρες να βοηθήσουν στην ασφάλεια των Στενών του Χορμούζ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.