- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Σκοπιανό: «Εμφύλιος» στην ΠΓΔΜ για το όνομα - Πυρά Ιβάνοφ κατά Ζάεφ
Τι αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της χώρας - Πώς απαντά ο Ζάεφ
Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΠΓΔΜΑ Γκιόργκι Ιβάνοφ στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στις οποίες προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας με την Ελλάδα θα θέσει σε κίνδυνο τις προοπτικές ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
«Είναι μια απέλπιδα προσπάθεια χειραγώγησης του κοινού και υποκίνησης των "Μακεδόνων" πολιτών μετά από πιθανή ψηφοφορία με δημοψήφισμα», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος των Σκοπίων και συνεχίζει: ««Οι στρατηγικές δεσμεύσεις της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ είναι σαφώς καθορισμένες και δεν μπορούν να μεταβληθούν. Η διατήρηση του συνταγματικού ονόματος (σ.σ.: "Δημοκρατία της Μακεδονίας") και η εξεύρεση λύσης που δεν θα προκαλέσει αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας δεν στρέφονται καθόλου κατά της ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ».
Παράλληλα, ο Ιβάνοφ σχολιάζει για τον τρόπο που γίνονται οι διαπραγματεύσεις ότι «είναι μη σοβαρό και ανεύθυνο ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να επιλύεται τηλεφωνικά και με προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών».
Τέλος, απαντώντας στην έκκληση του Ζόραν Ζάεφ στους πολιτικούς παράγοντες να υποστηρίξουν τη συμφωνία, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ τόνισε ότι για μία τέτοια συμφωνία «απαιτείται ευρεία εθνική συναίνεση, ώστε να εξευρεθεί λύση που δεν θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια του "μακεδονικού" λαού».
Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γκιόργκι Ιβανόφ είπε: «Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούμε τους πολίτες και πρέπει να οικοδομούμε συνεργασίες, να ωθούμε προς τα εμπρός τη “Μακεδονία” σε όλες τις προοπτικές της. Σε μία τέτοια περίπτωση πιστεύω ότι θα έχουμε συσκέψεις και εκεί μπορούμε να εξετάσουμε όλα τα επιχειρήματα. Όλοι πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους και να μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες είναι αυτοί που μας έχουν τοποθετήσει στις θέσεις μας. Αυτοί μας τοποθετούν, αυτοί μας αλλάζουν και, επομένως, για ένα τόσο σημαντικό θέμα αποφασίσαμε πως είναι απαραίτητη η διεξαγωγή δημοψηφίσματος».
Και προσέθεσε επ’ αυτού: «Όλες οι απογοητεύσεις που είδαμε, η μετανάστευση των νέων ανθρώπων που είδαμε, αυτά είναι τα δεδομένα στην “Μακεδονία” και για αυτά μιλά όλη η περίοδος που διανύσαμε μαζί από την ανεξαρτησία της χώρας μέχρι σήμερα. Ξέρουμε ποιες είναι οι προοπτικές αν λυθεί το ζήτημα, ξέρουμε ότι θα γίνουμε αμέσως μέλος του ΝΑΤΟ, ξέρουμε ότι θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Όλα αυτά είναι μπροστά μας, σε μας επαφίεται να αποφασίσουμε».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό, λένε οι υγειονομικές αρχές
Το νέο «ευχαριστώ» του Αμερικανού προέδρου στη Ρωσία
Τα νεότερα για την υγεία της
«Αν του είχα ρίξει καμιά γροθιά...»
Επεισοδιακή προεκλογική συγκέντρωση στη Νότια Καρολίνα
Η κατάστασή της την έχει οδηγήσει σε αμήχανες στιγμές
Οι διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν έξω από το κοινοβούλιο για να εμποδίσουν την είσοδο των βουλευτών
Οι, όχι και τόσο γνωστές, ρίζες
H ιστορία, οι παραδόσεις και οι συμβολισμοί
Πώς συνδέεται με τα γλυκά
Οι νέες οδηγίες στην πλατφόρμα
Στην απάντησή του δεν διατυπώνει ρητή θέση για τη νομιμότητα του μνημονίου
Mετά την κρίση της πανδημίας, οι νέες αναταράξεις στις αερομεταφορές και οι εταιρείες που αντέχουν
«Ήταν δικαιολογημένοι» είπε η εισαγγελία
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Σε υπόθεση που συνδέεται με εκείνη της Cambridge Analytica, της συμβουλευτικής εταιρείας που ενεπλάκη στην προεδρική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016
Η ψηφοφορία για τον τερματισμό του εμπάργκο στο νησιωτικό κράτος θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα
Επιστρέφει στα καθήκοντά του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.